100 τόνοι ξύλου ο απολογισμός της οικολογικής καταστροφής σε περιοχή της Κρήτης – Θα χαρακτηριστεί δρυμός

Με τη λήψη καταθέσεων από τους τρεις φερόμενους ως κυρίως κατηγορούμενους για την εκχέρσωση περίπου 100 στρεμμάτων, στην περιοχή του δάσους Καρτσινιανό συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου. Ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις από μάρτυρες και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσης μηχανημάτων, οχημάτων, αλυσοπρίονων και λοιπού εξοπλισμού που εντοπίστηκε στην περιοχή της δασικής καταστροφής. Αλλά και περίπου 1.000 δενδρυλλίων ελιάς, που οι δράστες είχαν φυτέψει στην έκταση την οποία εκχέρσωσαν παράνομα.

Δείτε: Τεράστια οικολογική καταστροφή σε περιοχή της Κρήτης – Οι δράστες κατηγορούνται για την πυρκαγιά

Ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Ματθαίος Φιλιππάκης, που συντόνισε την επιχείρηση όλες αυτές τις μέρες, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η ποσότητα ξυλείας που αποκόμισαν οι δράστες από την δασική αυτή έκταση μπορεί να ξεπερνά και τους 100 τόνους. Πρόκειται για ξυλεία υψηλής αξίας, αφού υπολογίζεται ότι η εμπορική τιμή της φτάνει τα 300 ευρώ ο τόνος, διότι λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους του ξύλου από τα δασικά δέντρα που κόπηκαν (κυρίως πρίνοι και αγριελιές, μεγάλοι σκίνοι) αποφέρει υψηλό θερμικό φορτίο κατά την καύση τους και είναι ιδανικά π.χ. για πιτσαρίες.

Ένα κομμάτι της έκτασης που εκχερσώθηκε αποτελούσαν παλιοί εγκαταλειμμένοι αγροί, που δασώθηκαν στην πάροδο του χρόνου. Η υπόλοιπη έκταση δάσος. Στο σύνολό της η έκταση θεωρείται δημόσια δασική από τη Διεύθυνση Δασών, μέχρι οι κατηγορούμενοι να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Αλλά και πάλι η Υπηρεσία το θεωρεί δασικό, που προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία, τόνισε ο κ. Φιλιππάκης.

Ολόκληρη η έκταση που εκχερσώθηκε και φυτεύτηκε με ελιές θα κηρυχθεί αναδασωτέα, θα εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, είπε ο δασολόγος, εξηγώντας ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι αυτουργοί είναι: Κατάληψη δημόσιας έκτασης, παράνομη περίφραξη δημόσιας έκτασης, παράνομη υλοτομία δημοσίου δάσους, παράνομη φύτευση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος στις υλοτομημένες και εκχερσωμένες εκτάσεις.

Με την ολοκλήρωση της προανάκρισης θα συνταχθεί φάκελος που θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Λασιθίου. Επίσης η Διεύθυνση Δασών θα προβεί σε κοστολόγηση της άμεσης και έμμεσης ζημιάς που έχει συντελεστεί. Μεταξύ αυτών, η ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο, τα έξοδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η δαπάνη του Δήμου Αγίου Νικολάου, που διέθεσε φορτηγό και τσαπάκι για να απομακρυνθούν ταχύτερα οι όγκοι των κομμένων ξύλων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν συγκεντρωθεί σε χώρο της Παιδόπολης Νεαπόλεως. Η συγκεντρωμένη ξυλεία θα δημοπρατηθεί και τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της Παιδόπολης.

Του Νίκου Τράντα, anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί