Ρωσίδες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν Ρώσους βουλευτές για σεξουαλική παρενόχληση

Οι κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης που αποδίδουν αρκετά δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στον ηλικίας 50 ετών πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και τις αντιδράσεις πολλών γυναικών, μεταξύ των οποίων και της υποψήφιας για την ρωσική προεδρία Ξένια Σαμπτσάκ, η οποία ζήτησε να παραπεμφθεί το ζήτημα στην αρμόδια επιτροπή για ζητήματα κοινοβουλευτικής ηθικής.

Τα δημοσιεύματα, αναφέρονται σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έγιναν εκ μέρους του Λεονίντ Σλούτσκι σε βάρος γυναικών δημοσιογράφων που κάνουν κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Μεταξύ αυτών και η δημοσιογράφος από την Γεωργία, Αικατερίνα Κοντρικάντζε, που είναι αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης του τηλεοπτικού καναλιού RTVI, η οποία κατηγόρησε δημόσια για σεξουαλική παρενόχληση τον Σλούτσκι. «Εκείνος άρχισε να με αγγίζει, προσπάθησε να με φιλήσει ?εγώ τον απώθησα και έφυγα» δήλωσε η Κοντρικάντζε, λέγοντας ότι το περιστατικό αυτό σημειώθηκε το 2011 όταν εκείνη ήταν 26 ετών.

Στις 22 Φεβρουαρίου μια δημοσιογράφος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, κατήγγειλε μέσω του αντιπολιτευόμενου καναλιού «Ντοζντ» , ότι ο Σλούτσκι την παρενόχλησε με άσεμνο τρόπο. Η υπεύθυνη επίσης παραγωγής του εν λόγω καναλιού κατήγγειλε, ότι ο Σλούτσκι όταν είχε προσκληθεί στο κανάλι για μια τηλεοπτική συνέντευξη, επιχείρησε να την φιλήσει στο στόμα και την θωπεύσει στους γλουτούς.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται περί σεξουαλικής παρενόχλησης, γίνονται «κατά παραγγελία», ενώ του ανέβασαν το κύρος. Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε σήμερα δημοσιογράφους, ενώ απαντώντας στο ερώτημα που του έθεσαν αν είναι έτοιμος να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους, ο Σλούτσκι είπε ότι «οι ανιχνευτές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και στην δεδομένη περίπτωση πρέπει να ξεκινάμε από το ότι αυτή η παραγγελιά ξεφούσκωσε και τελείωσε».

Ο ρώσος κοινοβουλευτικός απέρριψε όλες τις εις βάρος του κατηγορίες και είπε ότι «θα δει» αν θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση δημοσιογράφος από την Γεωργία και συγκεκριμένα η υποδιευθύντρια σύνταξης του τηλεοπτικού καναλιού RTVI Αικατερίνα Κοντρικάντζε, ο Σλούτσκι απάντησε ως εξής: «Είναι περίεργο που δεν βρέθηκαν Ουκρανές είτε Αμερικανίδες που να με κατηγορήσουν κι αυτές για σεξουαλική παρενόχληση». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι όλη αυτή η ιστορία «αντί να του πλήξει το κύρος του, ασφαλώς το ενίσχυσε».

«Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο και ποτέ οι γυναίκες δεν διαμαρτυρήθηκαν για κάποια ανάρμοστες ενέργειες εκ μέρους μου, δήλωσε ο Σλούτσκι εκνευρισμένος και προσέθεσε: «Νομίζω ότι στη συνέχεια όσο πιο αποτελεσματικά θα δουλεύουμε, τόσο πιο πολλά πράγματα αυτού του είδους θα εμφανίζονται. Εάν δεν έχουν τίποτα να προσάψουν σε κάποιον όσον αφορά τον επαγγελματισμό του, θα επινοούν πάντα κάποια παρόμοιο».

Εππίσης η δημοσιογράφος Σοφία Ρουσόβα κατήγγειλε επίσης χθες ότι «υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης δύο φορές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μια φορά από έναν βουλευτή» της Δούμας. Την ίδια μέρα η δημοσιογράφος Έλενα Τριβιάκινα της εφημερίδας «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» κατηγόρησε ένας υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας και «έναν γνωστό βουλευτή» χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα τους, προέβηκαν επανειλημμένως σε ανήθικες προτάσεις κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού πριν από είκοσι χρόνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί