Κρήτη: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία 25χρονου κτηνοτρόφου στην εθνική

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων η δίκη του 36χρονου κτηνοτρόφου από τα Κεραμειά που πυροβόλησε και σκότωσε τον 25χρονο κτηνοτρόφο από τα Ροδωπού τον Ιανουάριο του 2012, στην εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου, ανάμεσα σε Σούδα και Μουρνιές.
Η δίκη διεκόπη λίγο πριν τις 4 το μεσημερι της Τρίτης και θα συνεχιστεί στις 13 Μαρτίου η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο δράστης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 30 ετών και 10 μηνών για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του αδελφού του θύματος, η οποία έγινε αμέσως μετά και εκτίει την ποινή του στην Αγιά.

Ωστόσο, το Δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, κατά του οποίου έχει υποβάλει ένσταση ο Εισαγγελέας Εφετών,η οποία εξετάζεται παράλληλα με την έφεση του καταδικασθέντα, ο οποίος από την πλευρά του αρνείται πως είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Στην σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης, εξετάστηκαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, ανάμεσά τους ο αδελφός του θύματος που οδηγούσε το προπορευόμενο όχημα και ο συνοδηγός και εξάδελφός τους, οι οποίοι επίσης δέχτηκαν επίθεση από τον δράστη ενώ η διαδικασία έκλεισε με την εξέταση του αδελφού του δράστη.

Η πολιτική αγωγή αμφισβήτησε το κατά πόσο ο δράστης είχε πρότερο έντιμο βίο, καθώς όπως είπαν είχε επιτεθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στον πρώην κουνιάδο του επειδή είχε χωρίσει την αδερφή του. Ωστόσο, το δικαστήριο -που σημειωτέον έγινε μετά τον φόνο του 25χρονου- τον είχε αθωώσει καθώς ο ίδιος ο κουνιάδος είχε ανασκευάσει τις κατηγορίες του (σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους των θυμάτων).

«Ήθελα να τους προσβάλω»

Στο ξεκίνημα της ακροαματικής διαδικασίας ο δράστης δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως ήθελε απλά «να φοβερίσει» τα δυο αδέλφια και να τα «προσβάλει» όπως είπε. Οι δυο οικογένειες είχαν προστριβές για τα βοσκοτόπια στην περιοχή του Ομαλού.

«Μας θεωρούσαν ξενομπάτηδες»
Στην κατάθεσή του ο αδελφός του θύματος που επέζησε από την απόπειρα αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της ημέρας ενώ όταν ρωτήθηκε για τις μεταξύ τους διαφορές με τον δράστη, εξήγησε πως η οικογένεια του δράστη είχε ενοχληθεί επειδή τα θύματα έφερναν τα ζώα για βόσκηση στα κοινοτικά βοσκοτόπια του Ομαλού, τα οποία χρησιμοποιούσε και η άλλη οικογένεια, κάτι που τους είχε ενοχλήσει. «Δεν μας ήθελαν στον Ομαλό» ανέφερε, προσθέτοντας πως τους θεωρούσαν «ξενομπάτηδες».

Πως έγινε το φονικό

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ημέρα είχαν ξεκινήσει από τα Ροδωπού με δύο αγροτικά οχήματα όπως κάθε Παρασκευή, για να προμηθευτούν ζωοτροφές από την Ένωση στην Σούδα. Στο ένα επέβαινε το θύμα και στο άλλο αδελφός του με έναν εξάδελφό τους. Στην αυλή της Ένωσης και ενώ περίμεναν να φορτωθούν οι ζωοτροφές στις καρότσες, συνάντησαν τον δράστη χωρίς να ανταλλάξουν βλέμμα ή κουβέντα. Στη συνέχεια αφού επέστρεφαν στα Ροδωπού μέσω της εθνικής οδού, λίγο μετά την Σούδα, ο δράστης έφερε το αυτοκίνητό του (επίσης αγροτικό) πλάι στο αυτοκίνητο του θύματος έβγαλε μια κυνηγετική καραμπίνα από το παράθυρο του συνοδού, πυροβόλησε δύο φορές και σκότωσε τον 25χρονο. Στη συνέχεια ο αδελφός του που είχε παρακολουθήσει όλη τη σκηνή από τους καθρέπετες, καθώς προπορευόταν, είδε τον δράστη να πλησιάζει και το δικό του όχημα και ενστικτωδώς πάτησε φρένο ενώ ο δράστης πυροβολούσε ξανά, με αποτέλεσμα να γλιτώσει.

«Η ζωή μου καταστράφηκε»

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία του εξαδέλφου – συνοδηγού ο οποίος, 17 ετών τότε, μετέφερε στα χέρια τον νεκρό εξαδελφό του από την εθνική οδό ως το νοσοκομείο Χανίων. «Μου κατέστρεψε την ζωή αυτός» είπε δείχνοντας τον δράστη ενώ περιέγραψε με λεπτομέρεια και την επίθεση που δέχτηκαν εκείνοι λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία όταν ο δράστης πλεύρισε και το δικό τους όχημα έβγαλε την καραμπίνα και πυροβόλησε. Ευτυχώς όπως είπε, ο εξάδελφός του αντέδρασε αντανακλαστικά πατώντας το φρένο με αποτέλεσμα η βολή να βρει τη μάσκα του οχήματος.

Τραγικές φιγούρες και οι γονείς του νεκρού που ζήτησαν δικαιοσύνη από τους δικαστές και τους ενόρκους.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι εντάσεις ήταν συνεχείς τόσο μεταξύ των δύο πλευρών όσο και μεταξύ των δικηγόρων.

zarpanews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί