Ο ρόλος της Σούδας στην κρίση της Συρίας

Ορμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποτελέσει η Βάση της Σούδας σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, στον απόηχο της φρικαλέας επίθεσης με χημικά από τις δυνάμεις του Ασαντ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Πηγές από τον Ναύσταθμο Κρήτης, μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής στην Αμερικανονατοϊκή Βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι στην όποια στρατιωτική επέμβαση ο ρόλος της Σούδας θα είναι κομβικός για τα αμερικανικά στρατεύματα.
Αλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. «Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας – κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση ‘Unified Protector’ που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Λίγες ημέρες νωρίτερα από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας – Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνει την “εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας”.

ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί