Κρήτη: Αναστάτωση μετά από καταγγελία μητέρας μέσω ανάρτησης για απόπειρα αρπαγής του παιδιού της

Καθε λίγο και λιγάκι, το γνωστό πανελλαδικά λευκό βανάκι που σχετίζεται με απαγωγές παιδιών, χωρίς ποτέ να έχει αποδειχθεί κάτι, κάνει την εμφάνισή του. Αυτή τη φορά, εμφανίστηκε και πάλι στα Χανιά, όπως αναφέρει σε διαδικτυακή ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μία μητέρα.

Η μητέρα αναφέρει πως το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή της Χρυσοπηγής στα Χανιά (αναφέρεται πιο κάτω στα σχόλια που ακολουθούν την ανάρτηση), όταν δύο άτομα που επέβαιναν σε λευκή κλούβα, προσπάθησαν να αρπάξουν το παιδί της.

Προσθέτει δε ότι ο σύζυγός της προχώρησε σε σχετική αναφορά στο Α.Τ. Χανίων, ώστε να διερευνηθεί το περιστατικό.

Ωστόσο, η ανάρτηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις μητέρες – μέλη της διαδικτυακής ομάδας, για μία ακόμη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Το αν και τι ισχύει το γνωρίζει μόνο η οικογένεια του παιδιού και η αστυνομία.

 Η μητέρα πάντως, σύμφωνα με πηγές από την Α.Δ. Χανίων, έχει προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στην αστυνομία, που ερευνά το βάσιμο ή όχι, με βάση όσα της είπε το παιδί της.

Πάντως, η σχετική ανάρτηση έχει κατέβει από την διαδικτυακή ομάδα, ωστόσο πρόλαβε να προκαλέσει αναστάτωση, ποικίλα σχόλια, κοινοποιήσεις, ακόμη και αναρτήσεις σε σελίδες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων των Χανίων!

Η αστυνομία πάντως είναι εξαιρετικά επιφυλακτική με το όλο θέμα, αφού εδώ και δέκα χρόνια η ιστορία με το περιβόητο «λευκό βανάκι – φάντασμα» που γυρνάει σε όλη την Ελλάδα και δύο άτομα προσπαθούν να απαγάγουν παιδιά δείχνει να αποτελεί… αστικό μύθο! Το λευκό βανάκι, χωρίς πινακίδες, με δύο επιβαίνοντες, που πάντα προσπαθούν να απαγάγουν ένα παιδί, χωρίς κανείς, ποτέ να έχει δει κάτι άλλο και συνήθως η αστυνομία να μην ενημερώνεται!

Δεν είμαστε πλέον στην εποχή που κάτι λεγόταν στη γειτονιά και αποτελούσε κουτσομπολιό! Μία ανάρτηση στο διαδίκτυο αρκεί, ακόμη κι αν μετέπειτα αποδειχθεί fake news, να προκαλέσει… θόρυβο!

Τερατουργήματα στο κυνήγι της αναγνωσιμότητας ή της τηλεθέασης;
Ευπιστία στο λεγόμενο «ράδιο αρβύλα»; Ότι και αν ισχύει η αλήθεια είναι πως με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, οι κακές και ορισμένες φορές ψεύτικες ειδήσεις που βασίζονται σε ανυπόστατες φήμες διαδίδονται με την ταχύτητα αστραπής, ενώ η διάψευσή τους όταν και αν έρχεται, συνήθως δεν γίνεται ευρέως γνωστή…

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία! Το «λευκό βανάκι» που εμφανίζεται στα Χανιά, στη Λάρισα, στην Κοζάνη, στο Χαλάνδρι, στην Πάτρα, στη Γλυφάδα… Με ταχύτητες που ξεπερνούν και την επιστημονική φαντασία. Γι’ αυτό ας είμαστε προσεκτικοί…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΒΑΝΑΚΙ (Φοίβη Σπέη/Ψυχολόγος – Efiveia.gr)

Κατά καιρούς εμφανίζονται ειδήσεις για ένα λευκό van, χωρίς πινακίδες και χωρίς παράθυρα στο πίσω μέρος του, με τους επιβάτες του να επιχειρούν να απαγάγουν παιδιά.

Οι ιστορίες αυτές προκαλούν τρόμο στους γονείς που με τη σειρά τους έχουν το δύσκολο ρόλο να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν στον κόσμο μας.

Κατά πόσο πρόκειται για πραγματικά περιστατικά ή για αστικούς μύθους είναι ένα θέμα προς μεγάλη συζήτηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ιστορία αυτή εμφανίζεται σε διαδικτυακά site τουλάχιστον από το 2009 και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ακόμα όμως και να πρόκειται για έναν αστικό μύθο, γεγονός παραμένει ότι οι γονείς ως υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών τους προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσουν στα παιδιά τους κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Είναι σημαντικό όταν μιλάτε στα παιδιά σας για τα θέματα αυτά, να το κάνετε με έναν ήρεμο, μη-απειλητικό τρόπο. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθούν για να καταλάβουν. Ο φόβος μπορεί μάλιστα να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από το μήνυμα που θέλετε να περάσετε, καθώς ο φόβος μπορεί να παραλύσει ένα παιδί (ή και έναν ενήλικα).

Πρέπει να αποφεύγουμε την αναφορά σε λεπτομέρειες που το παιδί δεν είναι συναισθηματικά και αναπτυξιακά έτοιμο να επεξεργαστεί. Η έμφαση πρέπει να είναι στις στρατηγικές διαχείρισης. Μιλήστε επομένως ανοιχτά για τα θέματα ασφαλείας χωρίς μισόλογα αλλά και χωρίς πολύ σκληρές εκφράσεις. Φροντίστε να επισημάνετε τις συμπεριφορές που πρέπει να μας βάζουν σε επιφυλακή. Παραδείγματος χάρη, ένας ενήλικας ποτέ δε θα ζητήσει από ένα παιδί να τον βοηθήσει να ψάξει το χαμένο του κατοικίδιο.

Βέβαια αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα παιδιά σας έχουν καταλάβει τα λεγόμενα σας, ενδέχεται να μην έχουν αυτοματοποιηθεί ως συμπεριφορά. Βρείτε λοιπόν ευκαιρίες για να κάνετε εξάσκηση σε σενάρια τύπου «τι θα έκανες αν» με ασφάλεια και υποστήριξη.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε μικρές ηλικίες απαραίτητο είναι να διδάσκουμε στο παιδί πως πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεται εσάς ή κάποιον έμπιστο ενήλικα, πριν μπει σε άγνωστο αυτοκίνητο ή ακολουθήσει κάποιον που δε γνωρίζει.

Στο σημείο όμως αυτό πρέπει δυστυχώς να αναφερθεί πως το μήνυμα στο οποίο επικεντρώνονται οι περισσότεροι γονείς, «ξένος= κίνδυνος» δεν καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες ασφαλείας, καθώς όπως προκύπτει  από στατιστικά στοιχεία ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος από κάποιον που γνωρίζουν παρά από έναν «ξένο».

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βγούμε από μια απειλητική κατάσταση παρά να είμαστε ευγενικοί. Πείτε τους πως είναι εντάξει να λένε όχι και να αντιδρούν εάν κάποιος προσπαθεί να τα αγγίξει ή να τα προσεγγίσει με τρόπο που τα κάνει να αισθάνονται φοβισμένα, άβολα ή μπερδεμένα. Πρωταρχικό τους μέλημα σε μια τέτοια κατάσταση είναι να φύγουν από εκεί το συντομότερο δυνατό.

Σαφέστατα τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να βγαίνουν έξω μόνα τους. Καθώς όμως μεγαλώνουν, φροντίστε να είναι πάντα μαζί με φίλους και να είστε σε συχνή επικοινωνία.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι μπορούν πάντοτε να μιλήσουν σε εσάς ή σε κάποιον έμπιστο ενήλικα για οτιδήποτε τα απασχολεί ή τα τρομάζει.

Τέλος βεβαιωθείτε πως υπάρχουν «δίχτυα ασφαλείας» στην καθημερινότητα σας, έτσι ώστε και τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος που μπορεί να τα βοηθήσει.

parakritika.gr, Efiveia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί