Στη Βουλή η τροποποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (Live)

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Πέμπτη η κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η συζήτηση θα είναι διευρυμένη και η ψηφοφορία θα γίνει με βάση το άρθρο 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι η τροποποίηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 ψήφους. 

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας έχουν ταχθεί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της κύρωσης, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία. Την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμφωνία έχει δηλώσει το ΚΚΕ και έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των βάσεων από την Ελλάδα. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι «η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα». 

«Ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα», έχει χαρακτηρίσει τα οφέλη από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η Ελληνική Λύση, η οποία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για άνευ όρων παράδοση, και έχει δηλώσει επιφύλαξη για την τελική στάση της στην ολομέλεια. Κατά της κύρωσης έχει ταχθεί το ΜέΡΑ25.

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις καλεί στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. «για να καταδικάστεί μαζικά η ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δικό της κάλεσμα (Αθήνα: Προπύλαια, 6μμ – Θεσσαλονίκη: Εγνατία & Αγ. Σοφίας, 6.30μμ), αναφέρει: «Με τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει νέους χώρους στους φονιάδες των λαών, πέρα από τη βάση της Σούδας, που αναβαθμίζεται. Ενισχύεται ο επικίνδυνος πολεμικός άξονας με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και την Κύπρο, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για να δράσουν εκατοντάδες μίλια μακριά, υπερασπιζόμενες τις ΑΟΖ που θα εκμεταλλευθούν ουσιαστικά οι πολυεθνικές. Μετατρέπουν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια τεράστια βραδυφλεγή βόμβα, τόσο από στρατιωτική άποψη όσο και λόγω της απειλής ανυπολόγιστης καταστροφής του περιβάλλοντος, όταν -κι όχι άμα- γίνει το πρώτο μεγάλο ατύχημα στις εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων στο βυθό της Μεσογείου».

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων η Επιτροπή Αγώνα Ηρακλείου Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία, διοργανώνει συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας, σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2020 στις 19.00.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου

Όπως είναι αναρτημένο στη σελίδα της Βουλής:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί