Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη

Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα (Σάββατο 21/12) τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας “απέκτησε ισχύ νόμου μετά την έγκρισή του” ανέφερε το τουρκικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 125 κατά.

«Έτοιμη να αναπτύξει στρατό»

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει την GNA, εφόσον ζητηθεί από την Τρίπολη. Την Παρασκευή είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η συμφωνία ωστόσο δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης. Η GNA ενέκρινε τη συμφωνία την Πέμπτη.

Διπλωματική κόντρα Μόσχας-Άγκυρας

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις έχει εκφράσει εδώ και καιρό η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας εγείρει πολλά ερωτήματα.

Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνει σιωπηλή σε περίπτωση που η Ρωσία στείλει στρατό για να συμμετέχει στις ένοπλες συγκρούσεις στη Λιβύη.

Ν. Δένδιας: Δεν θα δεχθούμε παραβίαση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων

Χθες τοποθετήθηκε και η Αθήνα μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος εξήγησε πως η Ελλάδα θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όμως δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Βοήθεια ζητά ο Σαράτζ, τελεσίγραφο από τον Χάφταρ

Παράλληλα, την Παρασκευή 20/12, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φάγεζ αλ-Σαράτζ, ζήτησε τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του Χάφταρ στην Τρίπολη, μέσω επιστολών που απευθύνονται στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας.

Στις επιστολές προς τους ξένους ηγέτες ο Σαράτζ προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Τριήμερη προθεσμία από τον Χάφταρ

Ο αποκαλούμενος Εθνικός Λιβυκός Στρατός υπό τον Χάφταρ έδωσε σήμερα διορία τριών ημερών στις πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται την Τρίπολη, να αποχωρήσουν.

Με ανακοίνωσή του απαιτεί από τις ισχυρές πολιτοφυλακές της Μισράτα, που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης του Σαράτζ, να αποχωρήσουν τόσο από την Τρίπολη όσο και από την παραθαλάσσια πόλη της Σίρτης. Η πολιτοφυλακή της Μισράτα έπαιξε βασικό ρόλο στην αποπομπή του Καντάφι.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Χάφταρ κήρυξε την «ώρα μηδέν» για τη μάχη της Τρίπολης, σχεδόν οκτώ μήνες αφότου ξεκίνησε την επίθεση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, «Εφ.Συν.», Ναυτεμπορική

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί