Το ΚΚΕ για τις τιμές των σταφυλιών στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις τιμές στα σταφύλια του νομού Ηρακλείου:

Για άλλη μια χρονιά οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές του νομού είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν «κοψοχρονιά» την παραγωγή τους σε πρώην «Ενώσεις» ΑΕ, μεγαλέμπορους, βιομήχανους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιούς. Οι τιμές που ανακοινώνονται υπολείπονται σημαντικά του κόστους παραγωγής, που είναι αυξημένο λόγω των καιρικών φαινομένων και σχετιζόμενων νόσων.

Οι τιμές για επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια διαμορφώνονται στα 60 και 30 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να εκβιάζουν τους παραγωγούς να λάβουν το 1/3 της τιμής σε είδος (αγροτικά εφόδια) και το υπόλοιπο «βερεσέ», ενώ αξιοποιούνται και μέθοδοι όπως η αγορά επιτραπέζιων ποικιλιών για οινοποίηση, ο χαρακτηρισμός σοδιάς ως κατώτερης ποιότητας («βιομηχανικά»), κλπ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ομηρία στην οποία έχουν φέρει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν να καταδείξουν ως ένοχο τη δυναμική σταφυλοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, πιέζοντας την νέα κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει την ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας ως μοχλό συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, ακόμα πιο αποφασιστικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανταπεξέλθουν οι ίδιοι στον ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η «πίεση από τις αγορές» της Ισπανίας ή της Ιταλίας δεν πρόκειται για τυχαίο φαινόμενο, μα για τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό στον γεωργικό τομέα και τις επιπτώσεις του, που εντείνεται από την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζεται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η ΝΔ, παίρνοντας την κυβερνητική σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει δείγματα γραφής αντιλαϊκής πολιτικής με τον στόχο της «μετάβασης από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης», που αποτελεί βασικό άξονα του Προγράμματός της. Αυτός ο στόχος σημαίνει καταστροφή των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών σε όφελος μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών παραγωγών και εμποροβιομήχανων. Σε αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσει την εφαρμογή του φόρου σε κρασί και ρακή, την απαγόρευση πώλησης ρακής για αμπελοκαλλιεργητές που παράγουν μέχρι 120 λίτρα, την κατάργηση μειωμένων συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη ρακή, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές του νομού δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ούτε να τηρήσουν στάση αναμονής απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Πρέπει εδώ και τώρα να οργανώσουν την πάλη τους με εργαλείο τους αγροτικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα, γυρίζοντας την πλάτη στους γνωστούς συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές-συνεταιριστές που υπηρετούν αυτά τα μεγάλα συμφέροντα και σπέρνουν την απογοήτευση και τις χαμηλές απαιτήσεις με στόχο να προχωρήσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Να διεκδικήσουν οργανωμένα:

  • κατώτατες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας,
  • φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών,
  • κατάργηση του φόρου στη ρακή και απόσυρση της κατάπτυστης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΕΦΚ για τη ρακή,
  • κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ,
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές σε παραγωγή και κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές να συμπορευτούν μαζί του, για να ισχυροποιηθεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να στεριώσει η συμμαχία εργαζόμενων – μικρομεσαίων αγροτών – αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, που θα παλεύει για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε κατεύθυνση ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που τους ξεκληρίζει, για μια κοινωνία όπου θα ικανοποιούνται οι δικές τους ανάγκες και των οικογενειών τους, όλου του λαού, σε φθηνά και ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί