Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις εκδικητικές απολύσεις τριών ξενοδοχοϋπαλλήλων και επτά οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο

Ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού, για τις απολύσεις τριών ξενοδοχοϋπαλλήλων και επτά οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο:

Αναλυτικά, η ερώτηση στη Βουλή:

Το Μάρτιο του 2019, η εργοδοσία του ξενοδοχείου “Μarina Βeach” του ομίλου “Zeus Hotels” (συμφερόντων Παπακαλιάτη) προχώρησε σε τρεις απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων, μια εκ των οποίων εκλεγμένη σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο (Γενικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου). Κατά τον ίδιο μήνα η επιχείρηση “Union Coach Services” προχώρησε σε απολύσεις επτά οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Οι απολύσεις των τριών ξενοδοχοϋπαλλήλων ήρθαν ως αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής δράσης που είχαν αναπτύξει κατά την τουριστική σεζόν 2018, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς (μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας με αναγκαστικές υπερωρίες και κομμένα ρεπό, απλήρωτες προσαυξήσεις υπερωριών κλπ) και για την εφαρμογή της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ίδια επιχείρηση παραδέχεται ότι από τους περίπου 130 εργαζόμενους που απασχολεί στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που έχουν απολυθεί.

Αντίστοιχα οι απολύσεις των επτά οδηγών τουριστικών λεωφορείων έγιναν από την εταιρία, γιατί μαζί με το σωματείο τους διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματα τους (τριετίες – πολυετίες) που μάλιστα έχουν κατοχυρωθεί μέσω της τελευταίας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δεν τους αποδίδονται από την εργοδοσία.

Το θράσος της εργοδοσίας φτάνει σε σημείο να απολύει εργαζόμενους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έχουν στρώσει το έδαφος για το ξήλωμα όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτύπησαν το απεργιακό δικαίωμα, διατήρησαν και ενίσχυσαν τη δυνατότητα των εργοδοτών να βγάζουν τις απεργίες παράνομες, να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Την ίδια περίοδο που γίνεται λόγος για “τουριστική ανάπτυξη” ως τη “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων και να επανέλθουν στην εργασία τους.
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Να εφαρμοστούν στην πράξη οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης

Χρήστος Κατσώτης

Σταύρος Τάσσος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί