Στην Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη για το Αφγανιστάν, ο Τέρενς Κουίκ

Την ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των γυναικών, με έμφαση στην πρόσβασή τους σε παιδεία και εργασία, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στην παρέμβασή του στην ειδική συνεδρίαση που αφορούσε την απελευθέρωση του δυναμικού της γυναίκας στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Κουίκ απευθυνόμενος στη σύζυγο τού προέδρου της χώρας Rula Ghani, η οποία προήδρευε των εργασιών, τόνισε ότι κοινωνίες, χώρες οι οποίες αγνοούν, υποτιμούν, περιθωριοποιούν, ασκούν βία στη γυναίκα, χάνουν έναν σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται ευθέως και με την ανάπτυξη, που είναι τόσο αναγκαίο εργαλείο ευημερίας. «Αυτό αφορά και το Αφγανιστάν που είναι το θέμα της συνάντησής μας εδώ στον ΟΗΕ της Γενεύης» συμπλήρωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, κατέστησε σαφές πως κανένας, για όποιο λόγο, δεν μπορεί να μην παρέχει στη γυναίκα την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της, όπως και την αδιατάρακτη πρόσβασή της στην παιδεία και τη δουλειά και επισήμανε: «Άλλο ένα δίπτυχο που χαίρομαι που απασχολεί σήμερα σε ειδική συνεδρίαση, αυτή την Παγκόσμια Υπουργική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών».

Τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο είναι η ειρήνη και η ασφάλεια στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η αναγκαία προστασία και αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας και η υπογραφή Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Αφγανιστάν για τη χρηματοδότησή του σε αναπτυξιακές και ανθρωπιστικές δράσεις, όπως επίσης και η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα δηλώνει τη δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας για τη στήριξη της ειρήνης και του μέλλοντος της χώρας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, όπως κάνει γνωστό στην ίδια ανακοίνωσή του, παραβρέθηκε επίσης στην ειδική συνεδρίαση που έγινε με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Mohammad Ashraf Ghani, με θέμα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με τη βοήθεια της παγκόσμιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Παράλληλα, στο περιθώριο της Διάσκεψης συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν Adela Raz. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, διμερείς σχέσεις και μεταναστευτικό- προσφυγικό βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης τους, καθώς επίσης και η εμπέδωση της ειρήνης και ασφάλειας στη χώρα, μαζί με διακρατικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συμμαχίες.

Με τη λήξη των εργασιών, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας που διαβιεί στη Γενεύη, παρουσία και του γενικού προξένου της Ελλάδας Θάνου Καφόπουλου, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την παιδεία και πολιτιστικές δράσεις. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Ελβετίας Μάξιμο, ο οποίος τον ξενάγησε στο Κέντρο Φιλολογικών Σπουδών στο Chambesy της Γενεύης.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί