Σε δίκη παραπέμπεται ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας

Μετά από έξι ώρες ακροαματικής διαδικασίας, το αρμόδιο ειδικό δικαστήριο, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας, πρώην δικηγόρου, Ερίκ Ντιπόν Μορέτι, με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύτηκε το αξίωμά του για να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε με δικαστές με τους οποίους είχε προβλήματα όταν ασκούσε την δικηγορία, ανοίγοντας διοικητικές έρευνες εναντίον τους.

Είναι η πρώτη φορά που παραπέμπεται στην Γαλλία εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης. Ο δικηγόρος του είναι ότι ο πελάτης του δηλώνει αθώος και θα υποβάλει αίτημα ακύρωσης της απόφασης παραπομπής του.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός εξακολουθεί και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, με την επισήμανση στη σχετική ανακοίνωση ότι «επιθυμεί να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο στο χώρο της δικαιοσύνης».

Η κλήτευση του Μορέτι έγινε την 1η Ιουλίου στη διάρκεια έρευνας που έγινε στο υπουργείο του, επί 15 ώρες από 20 αστυνομικούς (μια επιχείρηση που συμβαίνει πολύ σπάνια)

Το Cour de justice de la République, είναι το μοναδικό δικαστικό σώμα που μπορεί να παραπέμπει και να εκδικάζει υποθέσεις, οι οποίες αφορούν ανώτατους κρατικούς λειτουργούς για αδικήματα που διαπράττονται στη διάρκεια της θητείας τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί