Ανησυχία για τρίτο κύμα: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για παράταση lockdown με click away και ανοιχτά σχολεία

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη σύσκεψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που θα διαμορφώσει μία τελική πρόταση προς την κυβέρνηση. Πληροφορίες για παράταση του lockdown με επανέναρξη του click away.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οδεύουμε προς παράταση του υφιστάμενου lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα –με την εξαίρεση βεβαίως των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω των χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν και της αύξησης της κινητικότητας που καταγράφηκε καθ’ όλη την περίοδο των εορτών.

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες του λιανεμπορίου αναμένοντας τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για το τι θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Εξαδάκτυλος: Είμαι επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς 

«Έχει ληφθεί μία απόφαση, να ελπίσουμε να είναι όλα ομαλά, γιατί έχουμε δύσκολο δρόμο», αρκέστηκε να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής για άνοιγμα των νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων και στις «κόκκινες περιοχές» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη, χαρακτηρίζοντας «φυσιολογικό» το να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου επικαλούμενος τη χθεσινή προειδοποίηση του ΠΟΥ προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Έδωσε επίσης το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού από περίπου 300 έφτασαν στις σχεδόν 7000.

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση των εισηγήσεων της Επιτροπής για το άνοιγμα της αγοράς, που θα δοθούν σήμερα, αρκέστηκε να εκφράσει την επιφυλακτικότητά του.

Παγώνη: Απόκριες δεν θα κάνουμε

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τη δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πλάνα ούτε για τις απόκριες. «Απόκριες δε θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα. Είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δε θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια; Χτες ήταν λίγα τα κρούσματα, αλλά ήταν πολύ λίγα και τα τεστ. Πάντα τις αργίες δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη. Έτσι όπως όλα δείχνουν, οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν συνέχιση του lockdown, συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, όχι στο λιανεμπόριο ακόμη και με τη μέθοδο του clickaway, όχι σε κομμωτήρια και «νυχάδικα»«, αλλά και «όχι» στην εστίαση.

Το σκεπτικό τους είναι ότι πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων στα κρούσματα και μετά να προχωρήσουμε.

«Ένας τομέας τη φορά λένε χαρακτηριστικά». Άλλωστε ακόμα δεν έχουν καταγραφεί και τα κρούσματα της εορταστικής περιόδου. Αυτή βέβαια θα είναι η εισήγηση που σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα που φέρνει το συνεχόμενο lockdown στην οικονομία.

Εν αναμονή των αποφάσεων για το click away και click in shop: Αγωνία από τους καταστηματάρχες για τα άνοιξε-κλείσε

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στην «Αυγή», αυτό που θέλουν οι έμποροι είναι να αποφύγουν τη λειτουργία… «ακορντεόν» των καταστημάτων, αφού το συνεχόμενο άνοιξε – κλείσε δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Κι αυτό διότι τα όποια καταστήματα ανοίξουν θα πρέπει να προμηθευτούν εμπόρευμα το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν. Επίσης, δεν θέλουν να αναγκαστούν να πετάξουν εμπόρευμα το οποίο είχαν προμηθευτεί για να διαθέσουν αυτήν την εβδομάδα, κατά την οποία τελικώς παρέμειναν κλειστά. Συνεπώς, φαίνεται ότι επιθυμούν συγκεκριμένες αποφάσεις, δίχως ήξεις – αφήξεις.

Άλλωστε, τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και ολοένα και επεκτείνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φετινός τζίρος των γιορτών άφησε πίσω του μια τρύπα τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, φέτος μετά βίας έφτασε τα 1,3 δισ., όταν την εορταστική περίοδο 2019 – 2020 είχε αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τα καταστήματα εστίασης, τα οποία προφανώς παραμένουν κλειστά.

Καθυστέρηση φαίνεται πως θα υπάρξει στην παράδοση εντός, ή αλλιώς click in shop. Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Real.grΚαθημερινήΑυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί