Παπαευαγγέλου: Στο 86% η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά

Μαγιορκίνης: Ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων – Τι είπε ο Χαρδαλιάς για την άρση του lockdown

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περί τις 400 κάθε ημέρα, ενώ τάσεις σταθεροποίησης αρχίζουν να εμφανίζουν και τα κρούσματα.

Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό. Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»

Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη συνέχισε και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. «Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του» είπε για τους πολίτες εν μέσω lockdown.

Μήνυμα προς τους νέους

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται, όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του.

«Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ» είπε και αναφέρθηκε σε συστήματα υγείας σε όλη τη χώρα που πιέστηκαν από την πανδημία.

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί, δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός» σημείωσε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων 

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα.  Έκανε λόγο και για ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. «Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το φορτίο ωστόσο παραμένει εξαιρετικά βαρύ, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη», είπε.  

Τι είπε ο Χαρδαλιάς για την άρση του lockdown

«Ας μη βιαζόμαστε. Όσες αποφάσεις παρθούν, θα παρθούν στην ώρα τους με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν μπούμε στη διαδικασία σταδιακής άρσης των περιορισμών θα λάβουμε υπόψη όλα τα επιμέρους ζητήματα», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για την άρση του lockdown ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατέστησε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής. Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και τόνισε πως δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί