Πλακάτ σήκωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (βίντεο)

Κατά την έναρξη της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής, μια μέρα πριν την έκδοση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήκωσαν χαρτιά μέσα στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα γράμματα να σχηματίζουν το γνωστό σύνθημα «δεν είναι αθώοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα συμμετέχει στην αυριανή παλλαϊκή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών και καλεί να είναι εκεί όλες και όλοι, τα μέλη, οι φίλοι του και κάθε δημοκρατικός πολίτης, εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναρτά σε όλη τη χώρα καθώς και στα κεντρικά του γραφεία στην Πλατεία Κουμουνδούρου μπάνερ με το δικό του αντιφασιστικό σύνθημα: «Μόνη δικαίωση. Οι ναζί στη φυλακή».

«Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Αύριο να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, για τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους μετανάστες θύματα του φασισμού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητώντας «να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου στο documentonews.gr θλιβερή παραφωνία αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Αν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος αντίστοιχα, συμφώνησαν τόσο με την τοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου όσο και με την πρωτοβουλία της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησαν σκόπιμο να παραθέσουν την θεσμική τους ευαισθησία για την διάκριση των εξουσιών και τον μη επηρεασμό των δικαστών. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τη Δικαιοσύνη» γιατί τα «δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις και όχι η Βουλή». «Είναι φρίκη μια κοινωνία που θα αποφασίζουν τα κόμματα» κατέληξε.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να υπενθυμίζει στον Αν. Λοβέρδο την κατάπτυστη εισαγγελική πρόταση, στην οποία υιοθετήθηκε το σύνολο της επιχειρηματολογίας των ναζί. Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για λαϊκή απαίτηση καταδίκης του μορφώματος από το Τριμελές Εφετείο και επισήμανε πως οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες παραδέχονταν πως ήταν οι κληρονόμοι του 1945.

Ως προς τον Σπ. Λιβανό, τα λόγια του ήρθαν σε σύγκρουση με το άρθρο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός στην ΕΦ.ΣΥΝ το Σάββατο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να σχολιάζει ως ακατανόητη την ευαισθησία που επιδεικνύει ο πολιτικός του αντίπαλος τη στιγμή δε που η κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις για άλλες δικαστικές υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή μεγαλόσχημων και όχι μόνο. Άλλωστε, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της παρέμβασης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, για τη δίκη της δολοφονίας Τοπαλούδη.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Χήτας κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν δράση για να προφυλαχθεί η Δημοκρατία, ενώ από το ΜΕΡΑ25, η Φωτεινή Μπακαδήμα υπογράμμισε πως «ο φασισμός θα μας βρει όλους απέναντι».

Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί