Απόφαση-φρένο στη ληστρική τοκογλυφία για τα κόκκινα δάνεια – Για τους 350.000 του νόμου Κατσέλη

Κυκλώπεια τείχη ανάχωμα στην αισχροκέρδεια και τη διάθεση ληστρικής τοκογλυφίας των funds και των τραπεζών όρθωσε ο Άρειος Πάγος στο ζήτημα του ανατοκισμού που αφορά περίπου 350.000 δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα με πλειοψηφία 35 υπερ και 12 κατά η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι ο υπολογισμός των τόκων των δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη πρέπει να γίνεται στη μηνιαία δόση τους και όχι στο σύνολο του δανειακού ποσού. Τι σημαίνει αυτό;

Επεδίωκαν ληστρική τοκογλυφία

Για να καταλάβουμε αρκεί το εξής παράδειγμα: Σε ποσό δανείου ύψους 100.000 ευρώ που θα αποπληρωνόταν σε 20 έτη (240 μηνιαίες δόσεις), αν ίσχυε ο υπολογισμός των τόκων στο σύνολο του δανειακού ποσού τότε ο δανειολήπτης θα έπρεπε να καταβάλλει 45.000 ευρώ. Τώρα μετά την απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου που επιτάσσει ο υπολογισμός των τόκων να γίνεται στη μηνιαία καταβαλλόμενη δόση το σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τράπεζες και funds στο τέλος της ανέρχεται σε μόλις 5.000 ευρώ.

Οι ανώτατοι δικαστές συντάχθηκαν με την άποψη που είχε διατυπώσει πέρυσι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που είχε ερμηνεύσει ως πρωταρχικό σκοπό του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) την την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στα οποία οδήγησε η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων και την απαλλαγή των χρεών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και όχι τη ληστρική κερδοσκοπία στα όρια της τοκογλυφίας funds και τραπεζών.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εισηγητής της υπόθεσης και πλέον Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Σωτήρης Πλαστήρας. Το ζήτημα του ανατοκισμού εγέρθηκε από το τότε Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων που έθεσε το προδικαστικό ερώτημα σχετικά με το αν το επιτόκιο των μηνιαίων δόσεων υπολογίζεται επί του συνόλου της οφειλής ή επί κάθε μηνιαίας δόσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί