Ελάχιστες ήταν οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη το 2025, όπως επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις των 14 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr (από το σύνολο 65 σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου), που έχουν τοποθετηθεί στις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, σε μερικά κεντρικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις, αναδεικνύεται αρχικά, ότι σε όλους τους σταθμούς, το ποσοστό του ετήσιου ύψους της βροχής του 2025 σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών ήταν μικρότερο του 100%, δηλαδή οι βροχές ήταν κάτω του μέσου όρου σε όλο το νησί, καθώς και ότι σε σταθμούς όπως στο Σπήλι Ρεθύμνου, το ύψος βροχής του 2025 ήταν το χαμηλότερο της τελευταίας δωδεκαετίας.
Τα στοιχεία παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί (με αστερίσκο σημειώνονται δύο σταθμοί με μικρή απώλεια δεδομένων βροχής μέσα στο 2025).
Συμπερασματικά αναφέρεται ότι:
· Σε όλους τους σταθμούς, το ποσοστό του ετήσιου ύψους της βροχής του 2025 σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών ήταν μικρότερο του 100%, δηλαδή οι βροχές ήταν κάτω του μέσου όρου σε όλο το νησί.
· Η μεγαλύτερη απόκλιση από το μέσο όρο παρατηρήθηκε στο σταθμό του Ηρακλείου (Κνωσός), με 54% του μέσου όρου της τελευταίας δωδεκαετίας και ακολουθεί η Σητεία με 57% του μέσου όρου της τελευταίας δωδεκαετίας.
· Σε σταθμούς όπως στου Ασκύφου Χανίων και στο Σπήλι Ρεθύμνου, το ύψος βροχής του 2025 ήταν το χαμηλότερο της τελευταίας δωδεκαετίας.

