Τα κενά στο εκπαδευτικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο φτάνουν τα 465, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Γονέων δήμου Ηρακλείου.
Στην πρωτοβάθμια τα κενά είναι 295 και στη δευτεροβάθμια 176
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ! ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο ίδιο έργο θεατές και στην τρίτη φάση (11-11-2025) προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τα κενά να παραμένουν. Καμία εντύπωση δεν προκαλεί πλέον το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε και η τρίτη φάση προσλήψεων εκπαιδευτικών … χωρίς προσλήψεις!
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην ΠΕ Ηρακλείου είναι:
| Ειδικότητα | Κενά ως τις 11-11-2025 | Προσλήψεις | Κενά σήμερα |
| Δάσκαλοι | 51 | 0 | 51 |
| Δάσκαλοι ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη) | 219 | 0 | 219 |
| Νηπιαγωγοί | Άγνωστος αριθμός | 35 | Τουλάχιστον 25 |
| Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη) | Άγνωστος αριθμός | 45 | Άγνωστος αριθμός |
| Δάσκαλοι πληροφορικής | Άγνωστος αριθμός | 5 | Άγνωστος αριθμός |
| Δάσκαλοι αγγλικών | Άγνωστος αριθμός | 10 | Άγνωστος αριθμός |
| Γυμναστές | Άγνωστος αριθμός | 10 | Άγνωστος αριθμός |
| Σύνολο | Σύμφωνα με υπολογισμούς ~400 | 105 | Σύμφωνα με υπολογισμούς ~295 |
Η κάλυψη θέσεων δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μια που ούτε κι εκεί έγιναν επαρκείς προσλήψεις με την κατάσταση να παραμένει σχεδόν η ίδια:
| Ειδικότητα | Κενά ως τις 11-11-2025 | Προσλήψεις | Κενά σήμερα |
| Γενική Αγωγή (όλες οι ειδικότητες) | 114 | 52 | 62 |
| Ειδική αγωγή | 145 | 36 | 109 |
| Σύνολο | 259 | 88 | 171 |
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για την ίδια κατάσταση που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα και φυσικά να χειροτερεύει. Καμία πρόβλεψη για την Παιδεία. Χρηματοδότηση ΜΗΔΕΝ.
Οι διευθυντές των σχολείων να καλούνται να βγάλουν πρόγραμμα με «ταχυδακτυλουργικά μέσα». Σε σχολείο που διευθύντρια ζήτησε συγκεκριμένο αριθμό δασκάλων ειδικής αγωγής, έστειλαν 1,5 δάσκαλο (!!!)
Τα θέματα λύνονται εντελώς πρόχειρα με συνεχείς μετακινήσεις και επανατοποθετήσεις προσωπικού, που μόνο αναστάτωση προκαλούν, δυσκολεύουν τον προγραμματισμό των μαθημάτων και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις, εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν μάθημα άσχετο με την ειδικότητα τους. Να μην μιλήσουμε για τις χιλιάδες χαμένες ώρες μαθήματος…
Σε όλη αυτή τη δυστοπική κατάσταση, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αιώνιο πια πρόβλημα των σχολικών κτηρίων. Κτήρια με ανύπαρκτες υποδομές φιλοξενούν υπεράριθμους μαθητές και μαθήτριες. Αφιλόξενοι χώροι που μόνο σχολεία δεν θα έπρεπε να λέγονται. Ετοιμόρροπα, που βουλιάζουν στη λάσπη με την πρώτη βροχή. Ερείπια, με σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια μαθητών. Με προβλήματα καθίζησης.
Και μετά τι;
Πραγματικά τι να περιμένουμε;
Να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν πίσω αρτιμελή;
Η επιβίωση τους να είναι απλά θέμα τύχης;;;
Σε ένα τομέα, αυτόν της Παιδείας, τον ακρογωνιαίο λίθο της κάθε κοινωνίας, που θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των κυβερνώντων δεν μπορούν να «σπαταλήσουν» χρήματα. Αντιθέτως, βρίσκουν κονδύλια για την χρηματοδότηση μαθημάτων κεραμικής, υφαντουργίας και ποιος ξέρει τι άλλο θα σοφιστούν για να «βουτήξουν το δάκτυλο στο μέλι».
Μπορούν να ξοδεύουν αλόγιστα, αστρονομικά πόσα για πολεμικούς εξοπλισμούς σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε απο το Reuters (https://www.cretalive.gr/ellada/reuters-i-ellada-diapragmateyetai-tin-agora-oplikon-systimaton-apo-israil-gia-tin-aspida-toy?utm_source=notification&utm_campaign=web&utm_medium=onesignal)
Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ηρακλείου εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την αντίθεση μας απέναντι στης πάσης φύσεως πολιτικές και χειρισμούς που στόχο έχουν την υποβάθμιση της Παιδείας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, δεν κλείνουμε τα μάτια στις περικοπές που διαλύουν την δημόσια Παιδεία. Δεν δεχόμαστε χορηγούς στα σχολεία των παιδιών μας!!
Απαιτούμε:
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις, κανένα παιδί χωρίς παράλληλη στήριξη.
- Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός ολοήμερου
