Για 2η συνεχή χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Παν/μιο Κρήτης θα ανοίξει τις συλλογές του για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 και ώρα 09:45-14:00, στις εγκαταστάσεις των Συλλογών και Εργαστηρίων του ΜΦΙΚ-ΠΚ, στη διεύθυνση Ιωάννη Καρδίτση στο Ηράκλειο Κρήτης (Google maps εδώ https://maps.app.goo.gl/8tDxP7sS4j3MxV4K9).
Η δράση διοργανώνεται για την Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής Επιστήμης. μια συλλογική πρωτοβουλία των κορυφαίων Μουσείων Φυσικής Ιστορίας και Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος TETTRIs (https://tettris.eu/).
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα της ημέρας εκείνης μπορείτε να δείτε στα συνημμένα αρχεία.
Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 22/5/2025 στις 18:00 στο τηλέφωνο 6942830057, Παναγιώτης Γεωργαντής.
Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πρόσκληση στην εκδήλωση για την Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής Επιστήμης (23 Μαΐου 2025)
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Σας γράφουμε εκ μέρους των 17 Ευρωπαϊκών εταίρων που συνεργάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon TETTRIs (Μετασχηματίζοντας την Ευρωπαϊκή Ταξινομική μέσω Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομιών, https://tettris.eu/). Το έργο αυτό στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη σημασία της επιστήμης της Ταξινομικής στον αγώνα κατά της μείωσης της βιοποικιλότητας.
Επικοινωνούμε μαζί σας επειδή πιστεύουμε ότι έχετε τη δύναμη να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο απέναντι σε ένα επίκαιρο και επείγον παγκόσμιο πρόβλημα – τη γρήγορη εξαφάνιση περισσότερων του 1 εκατομμυρίου ειδών. Η απώλεια της βιοποικιλότητας εκτοξεύεται με ανησυχητικό ρυθμό, με το 72% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τραπεζικών δανείων να είναι εκτεθειμένα στις δυσμενείς επιπτώσεις της, όπως αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η πολύπλοκη ισορροπία των φυσικών οικοσυστημάτων επηρεάζει άμεσα την τροφή που καταναλώνουμε, τα φάρμακα από τα οποία εξαρτόμαστε, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Η Ταξινομική βρίσκεται στον πυρήνα της κατανόησης αυτών των πολύπλοκων συνδέσεων, καθώς αποτελεί την επιστήμη που είναι απαραίτητη για την κατανόηση των σχέσεων των οργανισμών στη Γη και την αντιμετώπιση των αιτίων και των συνεπειών της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Δυστυχώς, η ίδια η Ταξινομική επιστήμη βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας των μειωμένων δυνατοτήτων που της παρέχονται, της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της έλλειψης εκπαίδευσης. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση πρέπει η Ταξινομική να έρθει στο προσκήνιο των πολιτικών συζητήσεων, να αναπτυχθούν καινοτόμα εργαλεία για τη συλλογή δεδομένων και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα. Όλα αυτά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα της ΕΕ για το 2030.
Αναγνωρίζοντας τη ιδιότητα σας ως φορέα αλλαγών, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής Επιστήμης στις 23 Μαΐου 2025. Την ημέρα αυτή, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ανοίξουν τις πόρτες τους προσφέροντας αποκλειστική πρόσβαση στις συλλογές τους. Αυτές οι συλλογές φιλοξενούν εκατομμύρια δείγματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται αιώνες πίσω. Η εκδήλωση θα τονίσει τη σημασία και τη σπουδαιότητα της Ταξινομικής επιστήμης, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τους ειδικούς Ταξινόμους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν/μίου Κρήτης (https://www.nhmc.uoc.gr/) αποκτώντας γνώση σχετικά με το πώς συλλέγονται και αναλύονται τα δεδομένα της βιοποικιλότητας. Θα ανακαλύψτε τη συναρπαστική διαδικασία μέσα από την οποία νέα είδη
Συλλογές και Εργαστήρια, Κτήρια Λεωφ. Κνωσού, Ιωάννη Καρδίτση, Τ.Κ. 71409, Ηράκλειο Κρήτης Τηλ.:+302810 324366, fax: +30 2810-393636, E-mail: sec.nhmc@uoc.gr
http://www.nhmc.uoc.gr, :Natural History Museum of Crete
ανακαλύπτονται και ονοματοδοτούνται και θα εξερευνήστε τις συναρπαστικές ιστορίες που μπορούν να αποκαλύψουν οι ταξινομικές συλλογές.
Η παρουσία σας σε αυτήν την εκδήλωση θα συνεισφέρει στην γνώση μας για το πώς να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο της Ταξινομικής Επιστήμης στους φορείς λήψης αποφάσεων. Με το να μοιραστείτε τα σχόλια και τις απόψεις σας μαζί μας, μπορείτε επιπλέον να βοηθήσετε την Κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Δομών Ταξινόμησης (CETAF, https://cetaf.org/), ώστε να αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μετασχηματισμό της επιστήμης αυτής.
Ελπίζουμε να αποδεχθείτε την πρόσκλησή μας και να συμμετέχετε στη δράση στις 23 Μαΐου ώστε να γίνετε έτσι μέρος αυτής της σημαντικής συζήτησης και να δείτε από κοντά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η δράση στην προώθηση θετικών αλλαγών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Συλλογών και Εργαστηρίων του ΜΦΙΚ-ΠΚ, στη διεύθυνση Ιωάννη Καρδίτση στο Ηράκλειο Κρήτης (Google maps εδώ https://maps.app.goo.gl/8tDxP7sS4j3MxV4K9) και ώρα 09:45-14:00.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει α) τρεις 15λεπτες ομιλίες για την Ταξινομική, την ψηφιοποίηση των ελληνικών Συλλογών Φυσικής Ιστορίας και την Επιστήμη των Πολιτών, β) περιήγηση στις 5 συλλογές και στο studio φωτογραφίας και ψηφιοποίησης του ΜΦΙΚ-ΠΚ και γ) παρατήρηση ξενικών και εισβλητικών ειδών σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστηριακό πάγκο.
Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας το αργότερο μέχρι τις 22/05/2025. Επισυνάπτεται και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής
(Taxonomy Recognition Day – TRD)
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 23/5/2025, 09:45-14:00
Χώροι διεξαγωγής: κτίρια του ΜΦΙΚ-ΠΚ όπου βρίσκονται οι συλλογές και τα εργαστήριά του στην Πανεπιστημιούπολη Κνωσσού (https://maps.app.goo.gl/p9YRKwnaGpXZG7js7)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 23/5/2025, 09:45-14:00
ΩΡΑ | ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ |
09:45-10:00 | Εγγραφές | Είσοδος του κεντρικού κτιρίου |
10:00-10:45 | ● Καλωσόρισμα ● Η Επιστήμης της Ταξινομικής και οι Συλλογές Φυσικής Ιστορίας ● Η ψηφιοποίηση των Συλλογών του ΜΦΙΚ-ΠΚ ● Η Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science) και ο ρόλος της στην ψηφιοποίηση των συλλογών του ΜΦΙΚ-ΠΚ ● Χωρισμός σε ομάδες | Αμφιθέατρο Ροτόντας |
10:45-11:00 | Διάλειμμα για καφέ | Αίθριο 1ου ορόφου |
11:00-13:00 | Κάθε ομάδα θα περιηγηθεί κυκλικά σε 7 θέσεις: ● στις 5 συλλογές του ΜΦΙΚ-ΠΚ (Παλαιοντολογία-Γεωλογία, Βοτανική, Ασπόνδυλα-εκτός τα Αρθρόποδα, Αρθρόποδα, Σπονδυλωτά) ● στο studio φωτογραφίας και ψηφιοποίησης ΜΦΙΚ-ΠΚ ● στον εργαστηριακό πάγκο, όπου θα παρατηρήσει, αναγνωρίσει και ψηφιοποιήσει ξενικά και εισβλητικά είδη κατανοώντας την επίδρασή τους στο φυσικό περιβάλλον | Συλλογές, studio και αίθριο έξω από το αμφιθέατρο της ροτόντας |
13:00-14:00 | Ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση με ρόφημα και σνακ | Αίθριο 1ου ορόφου |
14:00 | Λήξη της δράσης |