Κόλαφος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η εθνική τραγωδία στα Τέμπη αλλά και για τους χειρισμούς των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι το πόρισμα των επιστημόνων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Στο πόρισμα γίνεται αναφορά για την πιθανότητα ύπαρξης άγνωστου καυσίμου που προκάλεσε την έκρηξη και την πυρόσφαιρα ενώ αναφέρεται ότι άνθρωποι κάηκαν από την έκρηξη και τη φωτιά που προκλήθηκε.
Παράλληλα περιγράφεται με μελανά σημεία ότι «δεν υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός, είτε σε επιχειρησιακό είτε σε στρατηγικό επίπεδο, μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών στον τόπο της σύγκρουσης. Κάθε υπηρεσία συνέχισε να λειτουργεί βάσει των δικών της εντολών, πρωτοβουλιών και προσωπικού, χωρίς καμία αλληλεπίδραση σε οργανωτικό επίπεδο. Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση του τόπου του ατυχήματος».
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η έλλειψη συντονισμού είχε σαν αποτέλεσμα «την απώλεια δυνητικά κρίσιμων πληροφοριών για την κατανόηση των αιτιών και των υποκείμενων παραγόντων του ατυχήματος και, τελικά, τη βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος».
Οι επιστήμονες κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την οικτρή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, τις ευθύνες ΟΣΕ, Hellenic Train και ΡΑΣ και επισημαίνουν ότι «η απαραίτητη βελτίωση δεν πραγματοποιήθηκε αρκετά γρήγορα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μακροπρόθεσμα». Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μη υλοποίηση της σύμβασης 717 συνεισέφερε στο δυστύχημα στα Τέμπη.
Όσον αφορά στην έκρηξη και την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση του εμπορικού με το επιβατικό τρένο η Επιτροπή κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:
«Με βάση τις παρατηρήσεις που μπόρεσαν να γίνουν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τεχνικός εξοπλισμός της έλασης υλικού που χρησιμοποιήθηκε προκάλεσε το σχηματισμό και την επέκταση της τεράστιας πύρινης σφαίρας που προέκυψε μετά την πρόσκρουση, και στη συνέχεια οδήγησε στις δευτερογενείς πυρκαγιές. Με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί τι ακριβώς την προκάλεσε, αλλά οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι σήμερα καυσίμου».
Ο Bart Accou, επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων, μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι μηχανές του τρένου και το επίσημα καταγεγγραμένο φορτίο δεν μπορούν να εξηγήσου την πυρόσφαιρα. Ερωτηθείς από την ΑΥΓΗ και τον συντάκτη Νίκο Μορφονιό, υπογράμμισε ότι είναι απίθανο τα έλαια σιλικόνης να έπαιξαν βασικό ρόλο στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας και με αυτό συμφωνούν αναλύσεις ειδικών που έχουν και επαληθεύουν τα ευρήματά τους.
Ο Αστέριος Αλεξάνδρου, προϊστάμενος σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ανέφερε από την πλευρά του ότι «δεν υπήρχε πραγματικός συντονισμός σε επιχειρησιακό ή σε στρατηγικό επίπεδο, των διαφόρων υπηρεσιών στον τόπο της σύγκρουσης».
Όπως είπε, δεν έγινε σωστή εφαρμογή επιχειρησιακής περιμέτρου καθώς και σωστή χαρτογράφηση του χώρου διερεύνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει «απώλεια πληροφοριών απαραιτήτων για την κατανόηση των αιτών και των υποκείμενων παραγόντων του δυστυχήματος».
Παρατηρήσεις για την ασφάλεια
1] Δεν υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός, είτε σε επιχειρησιακό είτε σε στρατηγικό επίπεδο, μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών στον τόπο της σύγκρουσης. Κάθε υπηρεσία συνέχισε να λειτουργεί βάσει των δικών της εντολών, πρωτοβουλιών και προσωπικού, χωρίς καμία αλληλεπίδραση σε οργανωτικό επίπεδο. Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι δεν πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση του τόπου του ατυχήματος.
2] Η γνώση για τη σωστή εφαρμογή του «Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών» ήταν ελλιπής σε αρκετές από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουν οργανωθεί ασκήσεις για την προετοιμασία του συντονισμένου τρόπου εφαρμογής του στο πλαίσιο σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ούτε ελήφθη κάποια πρωτοβουλία μετά το ατύχημα στα Τέμπη για άντληση διδαγμάτων από την εμπειρία.
3] Η αρχική συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για μια περαιτέρω έρευνα ασφάλειας παρουσίασε αρκετές αδυναμίες, με αποτέλεσμα την απώλεια δυνητικά κρίσιμων πληροφοριών για την κατανόηση των αιτιών και των υποκείμενων παραγόντων του ατυχήματος και, τελικά, τη βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος
Διαβάστε τη σύνοψη του πορίσματος στα ελληνικά: