Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Αισθητός σε Κρήτη και Αθήνα

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων μετά και τον ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό στις 10.29 π.μ., σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 4,8 βαθμών.

Πέρα από τις Κυκλάδες, η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της Αττικής, καθώς και στην Κρήτη, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 16 χιλιόμετρα.

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Η πλέον πρόσφατη σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 6:21 στα 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λέκκας: Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός

Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Παπαζάχος: Πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (11/02) η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν».

«Στα ίδια περίπου επίπεδα συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με περισσότερους από 1.100 σεισμούς να έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3, με μέγιστο σεισμό 5,3 στην περιοχή της Ανύδρου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Επιτροπών, Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής.

Όπως είπε, η δραστηριότητα αυτή συμβαίνει σε ρήγματα με διεύθυνση νοτιοδυτική-βορειοανατολική στην περιοχή της Ανύδρου και τις τελευταίες μέρες εμφάνισε μια μικρή μετατόπιση προς την περιοχή της Αμοργού, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο μιας κι έχει συμβεί τις προηγούμενες μέρες να έχουμε μετακίνηση δραστηριότητας κατά μήκος της ρηξιγενούς ζώνης της Ανύδρου, αλλά και παλινδρομήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο.

«Δεν είναι ανησυχητικό ότι κάτοικοι σε διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μιας και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται οι σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», επισήμανε.

Ακόμη τόνισε, ότι πέρα από αυτή τη δραστηριότητα, η σεισμοηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στα τέλη Ιανουαρίου.

«Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι Επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι θα πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή και αναφέρομαι στα κυριότερα από αυτά όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, ιδίως η αποφυγή περιοχών με έντονο κατολισθητικό κίνδυνο, ειδικά για τη Σαντορίνη η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλδέρας στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος, και όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία έχει προτείνει η Επιτροπή όπως η μείωση της επικινδυνότητας μέσα στα σπίτια, να μην έχουν επικρεμμάμενα αντικείμενα κ.ο.κ», σημείωσε.

Επιπλέον τόνισε ότι όπως είναι γνωστό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στην Ίο και στην Αμοργό μέχρι και την Παρασκευή ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις ενημερώσεις που είχαν από τους μηχανικούς στην Επιτροπή, το σύνολο των δημοσίων κτιρίων που έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα έχουν εμφανίσει πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά.

Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Σάββατο (15/02), προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το νέο της πόρισμα.

Για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Δηλαδή είναι μία δύσκολη ακολουθία. Υπάρχουν πολλές σμηνοσειρές οι οποίες έχουν ανησυχήσει τον κόσμο. Αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς είναι ένα φαινόμενο πραγματικά ιδιαίτερο. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα“ τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Τσελέντης: «Δεν τελειώσαμε ακόμα»

Με μια εκτενή και αναλυτική ανάρτηση, στην οποία αναφέρεται στα συμπεράσματα που έχει καταλήξει ύστερα από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα σεισμολογικών δεδομένων στη Σαντορίνη, επανέρχεται σήμερα Τετάρτη (12/2) ο Άκης Τσελέντης. Ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος παραιτήθηκε με πυρά κατά της κυβέρνησης από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, επαναλαμβάνει ότι παραμένει στο τραπέζι το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού 6 Ρίχτερ και βάλλει ξανά κατά πολιτικών και τουριστικών συμφερόντων, που αναπαράγουν το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης υπενθυμίζει ότι από τις πρώτες ημέρες που επικρατούσε η γνώμη πως οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με την ηφαιστειακή δράση, ο ίδιος είχε πει πως υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος. Επίσης, αναφέρεται σε διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία, που παρέθεσε χθες, το οποίο δείχνει πως η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6 Ρίχτερ.

«Σας είπα ότι δεν σημαίνει τίποτα αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα» υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί, δεν είναι ένα συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ένας σεισμολογικός χώρος με πάρα πολλά μικρά ρήγματα, που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμό μέχρι 5 Ρίχτερ. Το μάγμα του ηφαιστείου, όπως ανεβαίνει, τα ενεργοποιεί.

«Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ απαντώ ναι» τονίζει, σημειώνοντας ότι ο σεισμογόνος αυτός όγκος καταλήγει σε ρήγμα που μπορεί να δώσει μια τέτοια δόνηση.

Ο Άκης Τσελέντης αναφέρει πως το χειρότερο σενάριο να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό, δεν φαίνεται μέχρι τώρα, αλλά είναι εφικτό. Και τα δύο σενάρια θα δώσουν τσουνάμι, όπως λέει.

Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας αφήνει αιχμές για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, που διαφημίζει την τοποθέτηση οργάνων μέτρησης λες και είναι κάτι πρωτοφανές.  «Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι» τονίζει με νόημα.

«Εξακολουθείτε να προσέχετε, δεν τελειώσαμε ακόμα» καταλήγει ο Άκης Τσελέντης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

1.    Από τος πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100%  σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.

2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.

3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.

4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.

5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.

6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.

7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.

8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.

9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψημότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτοι τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου)

10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι.

Μία παρατήρηση τώρα. Έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους από την Ελλάδα έως τις ζούγκλες της Παπούα και την Ανταρκτική (το έχετε δει στις αναρτήσεις στο τοίχο μου). 

Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι.

Ας αφήσουν τα ΜΜΕ τους επιστήμονες να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρουν τον Σαντορινιό θεωρίες για το τι είναι αυτά τα φανταχτερά όργανα και πως θα τοποθετούν με πιασάρικες εικόνες  και πολλά ανούσια μπλαμπλα.  Τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Ειδικά μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αφορά εργαζομένους με πρόσληψη έως και 31 Ιανουαρίου 2025″.

Για όσους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας προβλέπεται αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 534 ευρώ (αντιστοιχεί σε 30 μέρες).

Διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών.
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί