Μια ακόμη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (11/02) στις 1:43 στον θαλάσσιο χώρο 13 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Η νέα σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 11,3 χιλιόμετρα και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 13 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 13:43 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 14:34, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση της τάξεως των 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Δήμο Θήρας
Σε συνέχεια της απόφασης να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θήρας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με προωθούμενη διάταξη, προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα:
1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τοπικής οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Δόνηση 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας
Το βράδυ της Δευτέρας δεκαέξι λεπτά μετά τις 22:00 το βράδυ, η δόνηση 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης, καταγράφεται ως η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στις Κυκλάδες και εκτός από την Αττική, έγινε αισθητή και στην Κρήτη. Αρχικά, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε δύο δονήσεις. Εντούτοις, η αναθεωρημένη λύση έδειξε πως επρόκειτο για έναν σεισμό, στα 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές των Κυκλάδων, ενώ καταγράφηκαν αναφορές πως ο σεισμός έγινε αντιληπτός και στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, ενώ συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Καραστάθης: «Είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση»
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά. Τα 5,3 ρίχτερ ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε. Ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.
Τσελέντης: «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας»
Με ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι «ανεξάρτητα από την όποια ελάττωση της σεισμικότητας, να συνεχίσετε να προσέχετε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Αναλυτικά αναφέρει: « Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές.
Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ.
Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!
Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα.
Σας επισυνάπτω δύο διαγράμματα όπου φαίνεται η έως τώρα σεισμικότητα.
==>ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ».
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός»
Χθες στις 22.16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της έως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός», είπε στην ΕΡΤ για τον χθεσινό ισχυρό σεισμό ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
«Είναι ανάγκη όλες και όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί»
«Είναι ανάγκη όλες και όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και ακριβείς στις δηλώσεις μας σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα και τη σχέση της με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπο», σημείωνε χθες η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού μιλώντας από το σκάφος με το οποίο επέστρεφε με τους συνεργάτες της από τη Νέα Καμένη στη Σαντορίνη.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Αποστολή ωκεανογραφικού
Για την περιοχή θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες και το ωκεανογραφικό σκάφος «Ω/Κ Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, με πολυμελή ερευνητική ομάδα και σύγχρονο εξοπλισμό. Το σκάφος θα προχωρήσει «στη συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή».
Ο ερευνητικός πλους του «Αιγαίου» στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», το οποίο έχει αντικείμενο τη διερεύνηση και τη χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου.