Σαντορίνη: Νέες σεισμικές δονήσεις έως και 4,9 Ρίχτερ – Παραμένουν κλειστά τα σχολεία

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η εικόνα με τους σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης να είναι καλύτερη, από το πρωί ένα μπαράζ σεισμικών δονήσεων ξεκίνησαν να ταρακουνούν την περιοχή. Την ίδια ώρα οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, εξέτασαν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Συγκεκριμένα αποφάσισαν ότι τα σχολεία σε Ίο, Αμοργό, Σαντορίνη και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή.

Οι αποφάσεις των Επιτροπών

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

  1. 1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
  2. 2. ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
  3. 3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
  4. 4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

 Οι πολίτες θα πρέπει:

  1.   να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  2.   να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  3.   να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  4.  να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  5.  να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  6. να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
  7. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  (www.civilprotection.gr).

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού κ. Καραστάθης μιλώντας στο Action24, επισήμανε ότι υπάρχει μια βελτίωση στους δείκτες, ενώ η ακολουθία των σεισμών γίνεται σε μικρότερη συχνότητα. Αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί για να μπορέσουμε να πούμε για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Παραμένουν ακόμα τα σενάρια που θέλουν έναν σεισμό πολύ μεγαλύτερο.

Νέα έξαρση σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες

Έξι απανωτοί σεισμοί 4,1 Ρίχτερ 4,6 και 4,9 σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ Αμοργού, Σαντορίνης και Ανάφης.

Συγκεκριμένα:

  1. 4,6 Ρίχτερ στις 11.42

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 11:42 ΒΒΔ της Ανάφης σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

  1. 4,6 στις 11.24

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 11:24 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

  1. 4,1 στις 11.15

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 11:15 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΑΒΑ της Οίας.

  1. 4,3 στις 11.10

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 11:10 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

  1. 4,9 στις 11.00

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:00 σε απόσταση 234 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

  1. 4,6 στις 10.36

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 10:36 νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Έλεγχοι στατικότητας στα κτίρια της Σαντορίνης

Οι έλεγχοι στα κτήρια στην Σαντορίνη για την στατικότητα συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.

Επιστολή 19 δημάρχων

Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς έστειλαν 19 δήμαρχοι των νησιών των Κυκλάδων για την περαιτέρω αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έως τις 14/02.

Πιο αναλυτικά σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, εκφράζοντας την έντονη ανησυχίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκάστοτε δήμαρχος έχει το δικαίωμα να κρατήσει κλειστά τα σχολεία έως τις τρεις ημέρεw, χρονικό διάστημα όμως που δεν είναι αρκετό ώστε να απομακρυνθεί η σεισμική δραστηριότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί