Πάνω από το 40% των εργαζομένων έχει δεκτεί σεξουαλική παρενόχληση και στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι 3 στους 4 εργαζομένους είναι γυναίκες.
Σε μάστιγα εξελίσσεται η σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι έχουν δεκτεί ανεπιθύμητες συμπεριφορές στον χώρο εργασίας τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μελέτη της οποίας θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, στην οποία συμμετείχαν 900 άτομα, πάνω από το 40% των εργαζομένων έχει δεκτεί σεξουαλική παρενόχληση και στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι 3 στους 4 εργαζομένους είναι γυναίκες.
Το προφίλ των θυμάτων είναι άτομα υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, που ασκούν, καθήκοντα μέσου ή χαμηλού επιπέδου (όχι σε θέσεις προϊσταμένου ή σε διευθυντικές θέσεις) και έχουν συνήθως καθημερινή επαφή με συναδέλφους ή πελάτες. Η σεξουαλική παρενόχληση «υποκινείται» κυρίως από το φύλο και την ηλικία των θυμάτων, δηλαδή οι γυναίκες νεαρής ηλικίας είναι τα άτομα, που δέχονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές εν ώρα εργασίας.
Το στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς είναι ότι μόλις το 1% των εργαζομένων καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία του.
Την έρευνα, η οποία είχε τίτλο “Ανεπιθύμητες συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο: η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία”, που διεξάγει το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES), σε συνεργασία με το Γραφείο του FES στην Αθήνα, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και τη Γραμματεία Ισότητας, Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ έγινε στοχευμένα τους μήνες Ιούλιος-Αύγουστος 2024, όχι μόνο επειδή λειτουργούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά επειδή τους συγκεκριμένους μήνες ξεκίνησε να είναι σε ισχύ η 6ήμερη εργασία.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε, ότι η έρευνα δεν διεξήχθη σε συγκεκριμένους κλάδους. Η έρευνα απευθύνθηκε σε εργαζόμενους Τραπεζών, Ασφαλιστικών Εταιριών, Εμποροϋπαλλήλους, σε εργαζόμενοςυς τον Τουρισμό-Επισιτισμό, σε Νοσηλευτές, σε εργαζόμενους στον κλάδο της Ενημέρωσης, των ΜΜΕ, αλλά και Τέχνης.
Να επισημάνουμε, επίσης ότι στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αυτής έρευνας συμμετέχουν 6 Κράτη (Ουγγαρία, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ελλάδα). Τα στοιχεία συζητήθηκαν από συνδικαλίστριες και συνδικαλιστές σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο με βάση τα ευρήματα της μελέτης.
Σημαντική η παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της Επιθεώρησης Εργασίας με τη συμμετοχή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής, της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση, στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της ελληνίδας εμπειρογνώμονα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ισότητα.
Την περασμένη Δευτέρα (30/9/2024) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1ο focus group, στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ.) της Περιφέρειας Κρήτης, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος επεσήμανε ότι μόλις ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί η μελέτη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και εκπροσώπων της πολιτείας, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα βασικά στοιχεία της έρευνας, με στόχο να μπει φρένο στο σοβαρό αυτό φαινόμενο των τελευταίων κυρίως χρόνων.