Από πέντε Υπουργούς ζητά αναλυτική ενημέρωση, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την αξιοποίηση των εκτάσεων που θα απελευθερωθούν στην Αλικαρνασσό, ύστερα από τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλι.
Επειδή, το τελευταίο διάστημα είναι έντονος ο προβληματισμός και οι συζητήσεις, κυρίως στο Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης, ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει σχέδιο για την αξιοποίηση 1.500 στρεμμάτων από ιδιώτη επενδυτή, ο Βουλευτής ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς για το μέγεθος της έκτασης που θα αξιοποιηθεί, ύστερα από τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλι και ποιο είναι το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».
Απευθυνόμενος ο Φραγκίσκος Παρασύρης, στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων ζητά ενημέρωση για το εάν έχει προχωρήσει η οριοθέτηση της περιοχής που θα παραμείνει στην ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αν ναι ποια είναι αυτή, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των εκτάσεων από το εν λόγω Υπουργείο.
«Η μεταφορά του διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης στο Καστέλι, που επιβάλλει την ουσιαστική απενεργοποίησή του, αλλά και τη δυνητική απελευθέρωση του χώρου που καταλαμβάνουν σήμερα τα στρατόπεδα Μπετεινάκη, Γιακουμάκη, της ΣΕΑΠ, και της 126ΣΜ, πρόκειται να δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα γης στα όρια του αστικού συγκροτήματος της πόλης του Ηρακλείου, που χωρικά περιγράφεται από την οδό Σταδίου-Λ.Ικάρου-Καρτερού- ΒΟΑΚ-ΠΕΟ Ηρακλείου Αγ. Νικολάου-παραλία Καρτερού-θαλάσσιο μέτωπο-οδό Σταδίου.
Είναι αυτό το τμήμα που ορίζεται ως «περιοχή επέμβασης» στην Τεχνική Έκθεση που αναφέρεται στη διαδικασία προέγκρισης του ΕΧΣ της Δ.Ε. Αλικαρνασσού. Το απόθεμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς φτάνει σε έκταση περίπου τα 3.600 στρέμματα με παραλιακό μέτωπο πάνω από 5χλμ. Μια μοναδική ευκαιρία παρουσιάζεται, τόσο όσον αφορά στην υλοποίηση των αναπτυξιακών κατευθύνσεων, όσο και στην αποκατάσταση των ελλειμμάτων του αστικού, του φυσικού, του πολιτιστικού περιβάλλοντος, που αντανακλάται από την περιοχή μελέτης σε περιφερειακό, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος Παρασύρης και στη συνέχεια θέτει τα εξής ερωτήματα στους Υπουργούς:
- Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει αποφασιστικό ρόλο στο Δήμο Ηρακλείου και στην Περιφέρεια Κρήτης, αναφορικά με το πλαίσιο και τις παραμέτρους αξιοποίησης της έκτασης που θα απελευθερωθεί;
- Τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπάρχει προτεινόμενο πλάνο αξιοποίησης των εκτάσεων και αν ναι ποιο είναι αυτό; Πάνω σε ποιες κατευθύνσεις κινήθηκε η ανάθεση της μελέτης αξιοποίησης των συγκεκριμένων εκτάσεων;
- Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες της εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ή την ένταξη των προβλέψεων στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ); Πώς απαντάτε στην πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου 3.600 στρεμμάτων, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της περιμετρικής ζώνης του αεροδρομίου;
- Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ σε όλες τις φάσεις του έργου; Θα δώσει ο φορέας υλοποίησης εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να τρέξει το διαγωνισμό;
Σε δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζει: «ανατολικά της πόλης μας, δίπλα στην Αλικαρνασσό, αναμένεται να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά projects της Ελλάδας, μετά το Ελληνικό. Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει και λόγο και ρόλο. Τώρα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα. Ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι αναπτυξιακοί φορείς της περιοχής, πρέπει να ενημερωθούν για το σχεδιασμό που δρομολογείται. Οι Ηρακλειώτες κοιτάζοντας ανατολικά θα πρέπει να γνωρίζουν για την αξιοποίηση των χιλιάδων εκτάσεων που θα αποδεσμευθούν. Οι οικιστικές και αναπτυξιακές ανάγκες είναι μεγάλες. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με οραματισμό, στη βάση, όμως των πραγματικών δεδομένων και αναγκών».