Κυκλοφορεί το νέο cd του Γιώργου Σταυρακάκη

Οκτώ τραγούδια του τραγουδοποιού και ποιητή Γιώργου Σταυρακάκη, με έντονο αυτή τη  φορά το προσωπικό αποτύπωμα του δημιουργού. 

Ήχοι και χρώματα απ’ την παλέτα ενός κόσμου που αφήνουμε πίσω με τον δημιουργό να  μετεωρίζεται ανάμεσα σε ένα υστερόγραφο και μια υποφώσκουσα αγρύπνια. Μια άνω τελεία, ανάσα ενδεχομένως για την συνέχεια ή μία παύση διαρκείας σε ένα  δημιουργικό τοπίο που έχει πάψει προ πολλού να φωτίζεται; 

Όπως και να ‘χει όμως, τα τραγούδια είναι αυτά που έχουν και θα εξακολουθούν για πάντα  να έχουν τον τελευταίο λόγο. 

Καλή ακρόαση!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ 

Βιογραφικό 

Ο τραγουδοποιός και ποιητής Γιώργος Σταυρακάκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης κι από πολύ μικρός πήγε στο Ηράκλειο όπου έζησε μέχρι και το 1996, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία, ένα πρώτο βραβείο στο Παγκρήτιο Φωνητικό Φεστιβάλ του ανοίγει το δρόμο για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Εμφανίζεται με την κιθάρα του σε μπουάτ της Κρήτης τραγουδώντας ελληνικές μπαλάντες, ένα είδος τραγουδιού που ακόμα και σήμερα τον συγκινεί και τον εκφράζει.  

Σ’ εκείνο το ξεκίνημα είχε την τύχη να συναντηθεί και να συνεργαστεί για σύντομο χρονικό διάστημα με το μεγάλο και πρόωρα χαμένο συνθέτη Μάνο Λοϊζο, όπως επίσης και με τον στιχουργό Μανόλη Ρασούλη. Παράλληλα εκείνη την εποχή εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Το δωμάτιο». Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ταξιδεύει στο εξωτερικό,  

όπου τραγουδάει ελληνικό και ξένο τραγούδι σε πόλεις της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας. Είναι η περίοδος όπου εκδίδεται η δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Συνάλλαγμα τέλος».  

Επιστρέφοντας το 1987 στην Ελλάδα και στο Ηράκλειο, εμφανίζεται στο χώρο του Καφεθέατρου, δίνοντας παραστάσεις με τραγούδια, παρλάτες αλλά και οργανώνοντας ποιητικές βραδιές. Κειμενογραφεί συχνά στον τοπικό Τύπο, παρεμβαίνοντας στα πολιτιστικά δρώμενα του Ηρακλείου, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την ΕΡΑ ως μουσικός παραγωγός.  Το 1988 εκδίδεται η τρίτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ένα παλιό καλοκαίρι».  

Το 1989 δημιουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης τη Μουσική Σκηνή «Τρομπόνι», ένα μουσικό χώρο όπου θα φιλοξενεί συχνά – πυκνά τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής Μουσικής Σκηνής.  

Το 1995 μια συνάντηση στο Ηράκλειο με τον Μάνο Ξυδούς θα καταλήξει δύο χρόνια αργότερα στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Ρεσάλτο» (MINOS EMI 1997).  Τραγούδια που γράφτηκαν στην περίοδο ‘92-‘96 και κινούνται στο χώρο της ελληνικής μπαλάντας.  

Τον Ιούλιο του 2002 κυκλοφορεί από την WAVE MUSIC η νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Γυάλινα Φτερά».  

Τον Οκτώβρη του 2003 συνεργάζεται με τον Ελβετό ιταλόφωνο συνθέτη και τραγουδοποιό Marco Zappa και ηχογραφούν από κοινού το τραγούδι «SognoGreco» από τον δίσκο «SognidiGiorni» που κυκλοφορεί στο εξωτερικό. Η συνάντηση αυτή βρίσκει έδαφος την επόμενη χρονιά και οι δύο τραγουδοποιοί πραγματοποιούν μια ευρύτερη συνεργασία με αφετηρία τη φιλοξενία του Έλληνα τραγουδοποιού ως special guest στις συναυλίες του Marco Zappa στο Davos και στο St. Moritz της Ελβετίας, τον Δεκέμβρη του 2004, όπου ο Γιώργος Σταυρακάκης παρουσιάζει τα τραγούδια του στα ελληνικά αλλά και στα ιταλικά σε ελεύθερη απόδοση του Marco Zappa.  

Τον Μάιο του 2006 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σείστρον» ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Απουσίες» ενώ παράλληλα κυκλοφορεί η καινούργια του ποιητική συλλογή «Οινομαγειρεία», καθώς και η δεύτερη έκδοση «80+1 Ποιήματα».  

Τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφορεί στο εξωτερικό το cd του Marco Zappa «In Giro Una  Vita» με τρία τραγούδια του Γιώργου Σταυρακάκη στα ιταλικά, με τη φωνή του Marco  Zappa αλλά και τη συμμετοχή του Έλληνα τραγουδοποιού.  

Τραγούδια όπως «Βρέχει στη Λένορμαν» (Piazza Collegiata), «Όμορφο Ψέμα» (Dolci Bugie),  «Δεν βρίσκω τρόπο» (Non Trovavo Il Modo) ταξιδεύουν στα ραδιόφωνα της Ευρώπης. 

Τον Φεβρουάριο του 2008 κυκλοφορεί από την δισκογραφική «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ» η καινούργια δουλειά του Γιώργου Σταυρακάκη με τίτλο «CAROUSEL», ενώ τον Απρίλιο του 2009  κυκλοφορεί το cd του Marco Zappa «Ritratti 1949-2009» έπειτα από ζωντανή ηχογράφηση 

στον ραδιοφωνικό σταθμό RSI του Lugano με τη συμμετοχή του Έλληνα τραγουδοποιού.  Τον Μάιο του 2009 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» τα ποιήματα του τραγουδοποιού, κάτω από τον τίτλο «Επέκεινα των Ασμάτων».  

Τον Νοέμβριο του 2010 κυκλοφορούν οι «Χάρτινες Πόλεις», το νέο cd του τραγουδοποιού,  από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Μια παραγωγή που έγινε στο εξωτερικό.  Τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφορεί το νέο cd «Unplugged» από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Η τρίτη κατά σειρά παραγωγή που ολοκληρώνεται στο εξωτερικό με παραγωγό τον Marco Zappa.  Το 2015 συνεργάζεται με το Hip Hop γκρουπ «Soul Destiny» συμμετέχοντας στο δίσκο τους με τίτλο «Σε αυτή τη γη που η σιωπή δακρύζει», μαζί με τους Πόπη Αστεριάδη, Σοφία Παπάζογλου, Γιάννη Λεκόπουλο, Αρετή Κοκκίνου, Καλλιόπη Βασιλείου.  Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις (poema) η καινούργια του ποιητική συλλογή «Το κουφάρι του τζίτζικα»

Τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» το cd με τίτλο «Στην αυλή των μπουφόνων» στο οποίο συμμετέχει με δύο τραγούδια ο γιος του, τραγουδοποιός Σταύρος Σταυρακάκης, ενώ τον Δεκέμβρη του 2020 κυκλοφορεί από την «MLK» το cd  «Άμπωτις». Μια συνεργασία του Γιώργου και του Σταύρου Σταυρακάκη (στίχοι και μουσική 

αντίστοιχα) τα τραγούδια της οποίας μοιράζονται ερμηνευτικά οι δύο τραγουδοποιοί.  Τον Ιούνιο του 2024 κυκλοφορεί επίσης από τον «Μετρονόμο» η νέα δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού «PostScript».  

Τελευταία ενασχόληση του τραγουδοποιού, η κατασκευή καραβιών, όπου βρήκε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες ώρες του, όταν δεν γράφει τραγούδια ή ποιήματα. Τα υλικά κατασκευής των καραβιών είναι κυρίως ανακυκλώσιμα με βάση το ξύλο και το μέταλλο.  

Δισκογραφία 

1997 – «Ρεσάλτο» – EMI  

2002 – «Γυάλινα Φτερά» – Wave Music  

2006 – «Απουσίες» – ΣΕΙΣΤΡΟΝ 

2008 – «CAROUSEL» – ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ 

2010 – «Χάρτινες Πόλεις» – Μετρονόμος 

2013 – «Unplugged» – Μετρονόμος 

2019 – «Στην αυλή των μπουφόνων» – Μετρονόμος 

2021 – «Άμπωτις» – MLK  

2024 – «PostScript» – Μετρονόμος 

Συμμετοχές 

2003 – Marco Zappa «SognidiGiorni»  

2006 – Marco Zappa «In Giro Una Vita»  

2007 – Μάνος Ξυδούς «Βράδιασε τα ξαναλέμε»  

2009 – Marco Zappa «Ritratti»  

2015 – Soul Destiny “Σε αυτή τη γη που η σιωπή δακρύζει»  

Ποιητικές Συλλογές 

1981 – «Το Δωμάτιο»  

1985 – «Συνάλλαγμα τέλος»  

1988 – «Ένα παλιό καλοκαίρι»  

2004 – «80+1 Ποιήματα»  

2006 – «Οινομαγειρεία»  

2009 – «Επέκεινα των Ασμάτων»  

2016 – «Το κουφάρι του τζίτζικα» 

www.gstavrakakis.gr  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί