Κλιματική κρίση: SOS για την Ευρώπη από την υπηρεσία Copernicus –  Άνοδος κατά 2,6 βαθμούς της θερμοκρασίας, ρεκόρ ακραίας θερμικής επιβάρυνσης το 2023 (Xάρτες)

Σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θύελλες,  44 από πλημμύρες και 44 από δασικές πυρκαγιές.

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη από την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση θερμοκρασία ανέβηκε κατά 2,6 βαθμούς ενώ είχαμε ρεκόρ ημερών ακραίας θερμικής επιβάρυνσης. Την ίδια ώρα οι δασικές πυρκαγιές ήταν πολλές, με τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ να είναι αυτή του περασμένου Αυγούστου στον Έβρο, ενώ οι πλημμύρες επηρέασαν 1,6 εκατ. ανθρώπους και έφεραν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Για την ετήσια έκθεση του Copernicus, που δόθηκε σήμερα Δευτέρα (22/4) στη δημοσιότητα, έκανε ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής μετεωρολογίας και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στη σύνταξη της έκθεσης συμμετέχει και ελληνικός φορέας,  συγκεκριμένα η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με παροχή μετεωρολογικών δεδομένων για την κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης μόνο προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον προκαλούν. Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το 2023 ήταν 2,6 βαθμούς πάνω από αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου, καταδεικνύοντας ότι στην Ευρώπη το όριο του 1,5 βαθμού που έχετε τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς έχει ήδη καταρριφθεί. Τους 11 από τους 12 μήνες του 2023, η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές.

Οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη το 2023 ήταν σχετικά αυξημένες κατά  περίπου 7% σχετικά με τις κανονικές τιμές.  Αντίθετα, ο αριθμός των ημερών με χιόνι ήταν συνολικά στην Ευρώπη μικρότερος από τις κανονικές τιμές.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι παγετώνες στις Άλπεις έχουν χάσει το 10% του όγκου τους τα τελευταία δύο έτη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η θερμοκρασία επιφανείας θάλασσας σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες (και στη Μεσόγειο) να είναι πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές. Σε αρκετές ευρωπαϊκές θάλασσες, η μέση ετήσια θερμοκρασία θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία για τη θερμική επιβάρυνση, παράμετρος η οποία λαμβάνει υπόψη της τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ηλιακή ακτινοβολία,  η οποία έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2023,  με ρεκόρ του αριθμού ημερών με ακραία θερμική επιβάρυνση. Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ημερών με ακραία θερμική επιβάρυνση έφτασε τις 40 στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές ήταν πολλές και το 2023, κυρίως στην Ιβηρική, στη Σικελία και στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση, τον Αύγουστο του 2023 στον Έβρο, είχαμε την μεγαλύτερη σε έκταση δασική πυρκαγιά που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Copernicus Πυρκαγιές

Πολλές ήταν επίσης και οι πλημμύρες, με περίπου 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους να επηρεάζονται από πλημμυρικά επεισόδια το 2023.

Copernicus Πλημμύρες

Σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θύελλες,  44 από πλημμύρες και 44 από δασικές πυρκαγιές.

Τέλος, η οικονομική ζημιά το 2023 στην Ευρώπη έφτασε τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 81% σχετίζεται με τις πλημμύρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί