Κλιμάκιο του ΚΚΕ με το ΔΣ της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων

Την Δευτέρα 8 Απρίλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με το ΔΣ της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.), συγκεκριμένα με την πρόεδρο, Έλενα Αποστολάκη, τη γραμματέα Μαρία Νικάκη και τον Δημήτρη Νύκταρη, μέλος του σωματείου.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι συμβασιούχοι όσο και ζητήματα λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, αφού τα 5 μεγάλα Μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν. 5021/2023) ακόμα δεν έχουν εκδώσει τις Προκηρύξεις για το εποχικό προσωπικό, δεν έχουν Αρχαιοφύλακες & καθαριστές, για να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες, λειτουργούν με χειμερινό ωράριο και κλειστές τις μισές τουλάχιστον αίθουσες.

Παρ’ όλο που το θέμα της έγκρισης είχε τεθεί και στην Υπουργό Πολιτισμού, έχει περάσει ένας μήνας και παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως καταγγέλλουν από την Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει επίσημη απάντηση για το λόγο της καθυστέρησης.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, όπως έχει καταγγείλει εντός και εκτός βουλής το ΚΚΕ, οδηγεί στην λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανοίγει το δρόμο συνολικά για την απαξίωση τους καθώς και την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού.

Επιπλέον από τη μεριά του δεσμεύτηκε για την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης. 

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Συντυχάκη τον ΓΓ Πολιτισμού κ. Διδασκάλου, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι πλέον τα 5 Μουσεία και της Ακρόπολης είναι ΝΠΔΔ, λειτουργούν αυτόνομα και ως εκ τούτου το Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καμία σχέση με τις προσλήψεις. Η απάντηση αυτή αποτελεί κυνική ομολογία όλων όσων έλεγε το ΚΚΕ για αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία ιδιωτικοποίησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί