Μ. Συντυχάκης: Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των εργαζόμενων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού του φράγματος Αποσελέμη

Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των εργαζόμενων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) φράγματος Αποσελέμη στον Νομό Ηρακλείου ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Με το φάσμα της εργασιακής ομηρίας βρίσκονται αντιμέτωποι από το 2015 οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) φράγματος Αποσελέμη, έργο που αφορά την υδροδότηση του αστικού ιστού Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και είναι στην ευθύνη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (O.A.K. A.E.).

Ειδικότερα, μια μερίδα εργαζόμενων είναι «ενοικιαζόμενοι», μέσω εργολάβου, με συμβάσεις 10μηνες και 2μηνες,  με χαμηλούς μισθούς, αναντίστοιχους με την προσφορά τους σε έναν κρίσιμο τομέα και με την πείρα, την εξειδίκευση  και την τεχνογνωσία που διαθέτουν.  Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο κάθε εργολάβος – ανάδοχος για την πρόσληψη των εργαζόμενων δεν έχει καμία σχέση ή συμβολή στη λειτουργία της ΕΕΝ, αλλά η εργολαβία υφίσταται αποκλειστικά ως πολιτική επιλογή για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε βάρος του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, 12 Πολιτικοί μηχανικοί, από τους οποίους σήμερα έχουν μείνει εννέα μετά την αποχώρηση τριών, εργάζονται στο έργο του φράγματος ως συμβασιούχοι του Υπουργείου Υποδομών, με διαδοχικές συμβάσεις, για 17 ολόκληρα χρόνια.

Την ίδια στιγμή τα κενά στην ΕΕΝ φράγματος Αποσελέμη είναι σοβαρά, καθώς υπάρχουν βάρδιες που πραγματοποιούνται απουσία ηλεκτρολόγου (με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια σε μια βιομηχανική εγκατάσταση), ενώ  σε ορισμένες περιπτώσεις οι βάρδιες συμπληρώνονται με εθελοντική συμμετοχή του τμηματάρχη, του υπεύθυνου συντήρησης και του υπεύθυνου αυτοματισμού.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 

 – Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία της εργολαβίας και των συμβάσεων έργου στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) φράγματος Αποσελέμη, η οποία έχει πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας από εξειδικευμένο προσωπικό. Απασχόληση των εργαζομένων απευθείας από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, με μόνιμη σχέση εργασίας. Έως ότου επιτευχθεί αυτό να διασφαλιστεί ότι κάθε ανάδοχος εργολάβος θα είναι υποχρεωμένος με την ανάληψη του έργου να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Συνάμα, να μονιμοποιηθούν οι Πολιτικοί μηχανικοί, που εργάζονται στο έργο του φράγματος ως συμβασιούχοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  – Αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στα έργα Αποσελέμη, αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων για το σύνολο του προσωπικού και κάλυψη των κενών θέσεων με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,  για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εγκατάστασης και του προσωπικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί