ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης

Άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται, για άλλη μια φορά, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, όπως και πανελλαδικά,  διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που οδηγούν σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους, επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή και στον αφανισμό ενός μεγάλου μέρους της κτηνοτροφίας και της γεωργίας γενικότερα. 

Ειδικότερα,  ως απόρροια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ήρθαν πρόσφατα οι μεγάλες μειώσεις στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «Βασικής Ενίσχυσης». Πρόκειται για απώλειες που δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερες σε τομείς όπως η ελαιοκαλλιέργεια, που είναι κύρια καλλιέργεια στην Κρήτη, κ.ά., στους οποίους είχαν κατοχυρωθεί υψηλές τιμές ιστορικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν αποζημιώνονται για τις μεγάλες ζημιές που έχουν σημειωθεί στις καλλιέργειες τους. Για παράδειγμα η «ακαρπία» της ελιάς δεν καλύπτεται από τον άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα, δεν αποζημιώνονται, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών. Με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς οδηγούν, επίσης, το υπέρογκο κόστος παραγωγής από τη μια  και οι τιμές παραγωγού από την άλλη, μαζί με το μεγάλο κύμα ακρίβειας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, η ληστρική φορολογία,  η καταλήστευση του μικρού αγροτικού εισοδήματος από τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες κτλ. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την προστασία και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και συγκεκριμένα: 

-Για να δοθούν όλες οι επιδοτήσεις χωρίς περικοπές, 

– Για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος με κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. 

– Για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται στο 100% το σύνολο των ζημιών (π.χ. ακαρπία ελιάς) για όλα τα ζημιογόνα αίτια, με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

– Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα μέσα και τα εφόδια και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και διατροφής, επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους ίδιους τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους). 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί