Σπάνιο βίντεο: Ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση από τις φυλακές της χούντας

Ο Γρηγόρης Φαράκος, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Κάππος, ο Αντώνης Αμπατιέλλος, ο Δημήτρης Γόντικας, η Αγγελική Σωτήρη

Το βίντεο είναι σπάνιο και αναφέρεται στις ημέρες μετά την πτώση της δικτατορίας. Στελέχη τότε του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές,  εμφανίζονται σε συνέντευξη με ξένους δημοσιογράφους. Θα δείτε τον Γρηγόρη Φαράκο, τον Αντώνη Αμπατιέλλο, τον Κώστα Κάππο, την Ηρακλειώτισσα, Νάντια Βαλαβάνη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον Δημήτρη Γόντικα και την Αγγελική Σωτήρη.

Το πραγματικό ντοκουμέντο, που βρέθηκε στα γερμανικά ιστορικά αρχεία, κοινοποίησε ανήμερα του Πολυτεχνείου το 2016 η Νάντια Βαλαβάνη, στην οποία εστάλη τότε από τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό, ο οποίος και το εντόπισε.

Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρει η κ. Βαλαβάνη:

“To συνημμένο video μου έστειλε πριν λίγες βδομάδες από τη Γερμανία ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, που ερευνούσε για την περίοδο σε γερμανικά ιστορικά αρχεία. Όπως φαίνεται από τη σήμανση του, ανήκει στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και είναι syndicated, δηλαδή έχει  παραχθεί για να διανεμηθεί από το πρακτορείο στο παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων μαζί του τηλεοπτικών μέσων, προφανώς για τα δελτία ειδήσεων της 1ης Αυγούστου 1974.

Προσωπικά δε θυμάμαι τη συγκεκριμένη συνάντηση. Τις μέρες που ακολούθησαν αμέσως μετά την αποφυλάκιση μας (26.7.1974 – 32 άντρες και 9 γυναίκες) έγιναν δεκάδες συναντήσεις και συζητήσεις, τυπικές και άτυπες συνεντεύξεις με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. Συμμετείχα σε πολλές απ’  αυτές – με διαφορετική, κάθε φορά, σύνθεση της «ομάδας» που συζητούσε με τους ξένους ανταποκριτές.

Στο παρόν video παρουσιάζονται στα αγγλικά, με δύο λόγια για τον καθένα, στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ (μέλη της τελευταίας: Σωτήρη – φοιτήτρια ιατρικής, τυπογράφος στο παράνομο τυπογραφείο της ΑντιΕΦΕΕ – και Βαλαβάνη). Με βάση τη σειρά παρουσίασης στο video, εμφανίζονται: Ο Γρηγόρης Φαράκος, ο Κώστας Κάπποςεγώ, ο Δημήτρης Γόντικας και η Αγγελική Σωτήρη, ενώ μιλά σύντομα (επίσης στα αγγλικά) για το «χτύπημα του Φλεβάρη» (14.2.1974) ενάντια στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΑντιΕΦΕΕ, τα βασανιστήρια στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών στη Μεσογείων και στις Φυλακές Μπογιατίου της ΕΣΑ και τις συνθήκες κράτησης και  προφυλάκισης ο Αντώνης Αμπατιέλλος. [Όλοι, εκτός από τον Γρηγόρη Φαράκο, που ήταν φυλακισμένος, καταδικασμένος για «κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης» (εμφυλιοπολεμικός α.ν.375), ήμαστε προφυλακισμένοι έχοντας παραπεμφθεί για δίκη το Σεπτέμβρη 1974 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενοι με βάση τον επίσης εμφυλιοπολεμικό α.ν.509 για «απόπειρα βίαιης ανατροπής του καθεστώτος». Η δίκη αυτή, λόγω της κατάρρευσης της χούντας και της επακόλουθης Γενικής Πολιτικής Αμνηστίας, δεν έγινε ποτέ.)

Όταν αναφέρεται σε εμένα, ο παρουσιαστής λέει ότι, κατά δήλωση μου, «δεν είναι κομμουνίστρια» – πράγμα που είναι εντελώς απίθανο να είχα δηλώσει, καθώς ήμουν μέλος της ΚΝΕ. Το πιθανότερο είναι να είχα πει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ήμουν μέλος του ΚΚΕ (πρέπει να ήμουν, μεταξύ της «παρέας» στο video, η μόνη που δεν είχα γίνει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέλος του ΚΚΕ). Από τους έξι εμφανιζόμενους στο video, βρισκόμαστε στη ζωή οι τρεις νεώτεροι (Δημήτρης Γόντικας, Αγγελική Σωτήρη κι εγώ)”.

Δείτε το βίντεο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί