Νέα περίεργα παιγνίδια στην ΥΠΕ Κρήτης: Αγοράζει υπηρεσίες πιο ακριβά από ό,τι ένα νοσοκομείο! – Τι απαντά ο διοικητής

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η Ραλλία Χρηστιδου ,τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, και αναδημοσίευσε ο Παύλος Πολάκης, καλώντας το διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριο Παπαβασιλείου να απαντήσει αν είναι… κορόιδο ή διεφθαρμένος! Κι αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα που παρουσιάζονται στη συνέχεια, ο διοικητής της ΥΠΕ υπέγραψε σύμβαση για την αποκομιδή και μεταφορά υγειονομικών αποβλήτων με τιμές πολύ πάνω από τη σύμβαση που υπέγραψε το νοσοκομείο Χανίων με την ίδια εταιρεία, η οποία μάλιστα εδρεύει στο Ηράκλειο, άρα υπάρχει και το επιπλέον κόστος μεταφοράς!

Αυτή η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων που είχε αποκαλύψει το Candiadoc με την προηγούμενη διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης. Δείτε ενδεικτικά για τις αναθέσεις:

ΥΠΕ Κρήτης: Αχαλίνωτη… η “άριστη” διοικήτρια!- Νέες απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων €! (έγγραφα)

ΥΠΕ Κρήτης: Αχαλίνωτη… η “άριστη” διοικήτρια!- Νέες απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων €! (έγγραφα)
ΥΠΕ Κρήτης: Πάρτι “αρίστων” με αναθέσεις σχεδόν 8 εκατ. € χωρίς διαφάνεια, στο όνομα του covid! (έγγραφα)

 Χουβαρντού…η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης!- Άλλο 1,7 εκατ. € με ανάθεση στην ίδια εταιρεία που προμήθευσε τα “χρυσά γάντια”!

 Πώς η ΥΠΕ Κρήτης αγόρασε γάντια πιο ακριβά κι από τη λιανική και 400% πάνω από το Παρατηρητήριο! (έγγραφα)

“Αίσχος, τρώνε τα λεφτά”- Η καταγγελία Πολάκη για τη διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, μετά τις αποκαλύψεις του Candiadoc

Και για τις προσλήψεις:

ΥΠΕ Κρήτης: Προσλήψεις από το παράθυρο κι όταν κάποιος παραιτηθεί τον αντικαθιστά ο… αδελφός του! (έγγραφα)

 ΥΠΕ Κρήτης: Πανηγυρίζει… 7 ολόκληρες προσλήψεις γιατρών αλλά αποκρύπτει τα 100άδες ρουσφέτια εν μέσω πανδημίας! (έγγραφα)

 Η κρίση ως ευκαιρία για τους “αρίστους”: Όταν η ΔΥΠΕάρχης Κρήτης διόρισε στη ΔΥΠΕ την αδελφή της… (έγγραφα) 

Η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης – είχε διορίσει ακόμα και… την αδερφή της- συνεχίζει τις μαζικές προσλήψεις, από το παράθυρο!

ΔΥΠΕάρχης Κρήτης: Παρά τον σάλο, συνεχίζει τις προσλήψεις στο γραφείο της χωρίς καμιά, διαδικασία! (έγγραφα)

Έτσι “ενίσχυσαν” το ΕΣΥ στην Κρήτη: Προσλήψεις κλητήρων, φυλάκων, γραμματέων ή αδερφών, αλλά ελάχιστων γιατρών!

Η ΔΥΠΕάρχης Κρήτης παραδέχεται ότι διόρισε την αδελφή της, αλλά το θεωρεί “φυσικό” και… μας εγκαλεί με θράσος!

Έσπασε τα ρεκόρ προσλήψεων η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης: Προσέλαβε… μια ακόμα ΥΠΕ!- Η απίστευτη καταγγελία των εργαζομένων

Πόσα επιδόματα ανέργων κοστίζει η… βάση της TV για να βλέπει άνετα η “άριστη” ΔΥΠΕάρχης Κρήτης; (έγγραφο)

Η σύμβαση για τα απόβλητα

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις χρεώσεις για την αποκομιδή και μεταφορά υγειονομικών αποβλήτων στην Κρήτη?
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, προκύπτει πως ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Medical Waste που χρεώνει 2,58€ ανά κιλό τη μεταφορά Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών(ΕΑΑΜ) και 3,12€ ανά κιλό τα Μεικτά Επικίνδυνα Απόβλητα(ΜΕΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου.


Η σύμβαση των Χανίων

Με την ίδια εταιρεία ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων υπέγραψε σύμβαση με χρέωση 1,68€ για τα ΕΑΑΜ και 2,75€ για τα ΜΕΑ(Φωτ. 5,6) τη στιγμή που η μεταφορά των αποβλήτων προϋποθέτει και μια διαδρομή 140χλμ

Η σύμβαση της 7ης ΥΠΕ περιλαμβάνει όλες τις Μονάδες Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ και Κέντρα Ψυχικής Υγείας της Κρήτης.
Ο κ. διοικητής θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις διότι ή πιάστηκε κορόιδο ή κρίνεται ως ανεπαρκής για την τέλεση των καθηκόντων του στον πολύπαθο χώρο της Δημόσιας Υγείας, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες έχουν κατασπαταληθεί εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας με χρήματα των φορολογούμενων τον κρατικό προϋπολογισμό»

Η απάντηση του διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης

Στην απάντηση που προσπάθησε να δώσει ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης ισχυριζόμενος ότι… άλλο η ΥΠΕ άλλο το νοσοκομείο, αναφέρει:

“Αναφορικά με τις χρεώσεις για την αποκομιδή και μεταφορά υγειονομικών αποβλήτων στις Μονάδες Υγείας της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει για τα εξής: 

  1. Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης την 11/05/2021 προκήρυξε τον δημόσιο ανοικτό Διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας αρμοδιότητάς της. Η διακήρυξη έγινε κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Προγραμματισμού της Δημόσιας Υγείας, για την επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης όλων των αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων και σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες διέπονται τόσο από τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όσο και της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
  2. Κατόπιν του με αρ. πρωτ. Β7534/22-09-22  αιτήματος της αναδόχου Εταιρίας MEDICAL WASTE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  για αναπροσαρμογής τιμών της σύμβασης λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών της COVID-19 της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην Ουκρανία, η Επιτροπή Παραλαβής και τα μέλη της, αφού έλαβαν υπόψιν όλα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η εταιρία και αφού συζήτησαν και εξέτασαν διεξοδικά το ως άνω αίτημα του προμηθευτή, διαπίστωσαν ότι ισχύουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις τροποποίησης σύμβασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δεδομένου α) την αύξηση τιμών λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως είναι η ενεργειακή κρίση και η κρίση (πολεμική σύρραξη) στην Ουκρανία β) ότι η αύξηση της τιμής δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης (η συνολική  αύξηση είναι ύψους 19,84%) ενέκρινε το αίτημα ως εξής:
  3. Συλλογή, Μεταφορά και Επεξεργασία ΕΑΑΜ: από 2,15 σε 2,58 €/κιλό
  4. Συλλογή, Μεταφορά και Επεξεργασία ΜΕΑ&ΑΕΑ: από 2,60 σε 3,12 €/κιλό
  5. Αναφορικά με την διαφορά της τιμής της σύμβασης διαχείρισης αποβλήτων της ΥΠΕ σε σχέση με τις αντίστοιχες των Νοσοκομείων της Κρήτης, σας τονίζουμε τα ακόλουθα:
  1. Τα πλήθος των σημείων αποκομιδής της σύμβασης για τα Κέντρα Υγείας της 7ης ΥΠΕ είναι 49 (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και ΤΟΜΥ) σε όλη την Κρήτη, ενώ αντιθέτως στην περίπτωση του νοσοκομείου είναι ένα σημείο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς είναι ασύμμετρα υψηλότερο στα 49 σημεία (σε όλη την Κρήτη έναντι των νοσοκομείων). Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες σχετικά με του ενός νοσοκομείου. Το κόστος είναι πλασματικό καθότι το κόστος μετακίνησης συμπεριλαμβανομένου τις επιπλέον εργατικές ώρες και το εργατικό κόστος αυξάνει οριακά.
  2. Οι τιμές χρέωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας είναι €/κιλό αποβλήτων στην οποία συμπεριλαμβάνονται το συνολικό κόστος διαχείρισης, τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας καθώς επίσης και τους ψυκτικούς θαλάμους. Οι τιμές χρέωσης είναι 2,58€/κιλό ΕΑΑΜ και 3,12€/κιλό ΜΕΑ/ΑΕΑ. Επειδή οι τιμές χρέωσης καθορίζονται ανά κιλό, σημαίνει πως η αποκομιδή ενός τόνου ιατρικών απόβλητων σε ένα δρομολόγιο ενός νοσοκομείου διαφέρει από αυτή των 2-10 κιλών ενός Κέντρου Υγείας. Οι ποσότητες αποβλήτων που παραλαμβάνονται από την πλειοψηφία των 49 σημεία (το 90%) ΑΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ κυμαίνονται μεταξύ 3 έως 70 κιλών. Για παράδειγμα από τα Κέντρο Υγείας ΤΖΕΡΜΙΑΔΟΥ και Κέντρο Υγείας ΣΦΑΚΙΩΝ ανά δρομολόγιο παραλαμβάνονται 2 έως 10 κιλά ΕΑΑΜ και η χρέωση της εταιρείας για τις εν λόγω αποκομιδές είναι 7,74 έως 25,80€+ΦΠΑ. 
  3. Επιπλέον το κόστος συλλογής – μεταφοράς, επεξεργασίας και υλικών συσκευασίας όπως η παροχή ψυκτικών θαλάμων, κάνει επίσης ασύμμετρα υψηλότερο το κόστος.

Συνεπώς, η σύγκριση τιμών ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε σχέση με αυτή των Νοσοκομείων δεν μπορεί να υφίσταται καθώς τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί