Είναι καλός περιφερειάρχης ο κ. Αρναουτάκης;

Του Μανώλη Βαρδουλάκη

Έχει  πολλά σοβαρά  πλεονεκτήματα. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, από την πολύχρονη διαδρομή του στα κοινά, με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιοποιεί τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Βοηθά τους Δήμους που δεν έχουν δυνατότητα για να φτιάξουν μελέτες ούτε χρήματα να τις υλοποιήσουν. Δεν δημιουργεί εντάσεις και αυτό είναι καλό.  Είναι δραστήριος και δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι τώρα για οικονομικές ατασθαλίες .

Στη διακήρυξη που ανακοινώνει την υποψηφιότητα του .

1)   Δεν κάνει κανένα συγκεκριμένο απολογισμό ούτε σχεδιασμό. Είναι γενικόλογη έκθεση ιδεών. Στο Νομό μας τα αξιόλογα έργα ( φράγμα Αποσελέμη, Δρόμος Μεσαράς, τμήματα του ΒΟΑΚ, έναρξη αεροδρόμιου Καστελιού κ.α ) που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια  ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων ( κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ ) και όχι πιέσεων της περιφέρειας. Πολύ σοβαρά έργα όπως φράγμα – εκτροπή του Πλατύ ποταμού, φράγμα πλακιώτισσας ( που δεν υπήρξε κυβερνητικό ενδιαφέρον ) έμειναν στάσιμα. Δεν περιγρά-φει άλλα έργα γιατί δεν υπάρχουν τέτοια που να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα .

2)   Δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε όραμα για την Κρήτη για τον λόγο αυτό  δεν  φαίνεται το αποτέλεσμα της δράσης του. Όποιος έχει όραμα για ένα τόπο το περιγράφει για ξέρει ο κόσμος ( άσχετα αν συμφωνεί με αυτό ) που πάμε και προγραμματίζει δράσεις και έργα για να το υλοποιήσει. Δεν περιγράφει πως θέλει την Κρήτη, για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να προγραμματίσει πως θα το πετύχει. Παρεμβαίνει όπου δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ή όπου αυτός θέλει να ευνοήσει κάποιους παράγοντες. Δεν αντιστέκεται στα μεγάλα συμφέροντα που με την δραστηριότητα τους δημιουργούν η θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομία του νησιού π.χ Το χωροταξικό της Κρήτης αναφέρει ότι ορισμένες περιοχές είναι κορεσμένες τουριστικά άρα δεν πρέπει να κτίζονται νέες μονάδες, παρ’ όλα αυτά η περιφέρεια εξακολουθεί και εγκρίνει νέες άδειες .  

3)  Τα πολύ μεγάλα έργα που περιγράφει η διακήρυξη είναι όλα κυβερνητικού ενδιαφέρο-ντος και όλα στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Η ενδοχώρα και το Νότιο τμήμα παρέμειναν και θα παραμείνουν στο έλεος του θεού. Χρήματα ήρθαν αρκετά στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια αλλά το αποτέλεσμα δεν φάνηκε γιατί δεν έγιναν αναπτυξιακές παρεμβάσεις.  Έργα των 2 έως 10 εκατομμύριων ευρώ ( που είναι μέσα στις δυνατότης της περιφέρειας ) δεν είδαμε στον Νομό μας. Σκορπιστήκαν τα περισσότερα  χρήματα σε πολύ μικρά έργα
( έγιναν κόλλυβα όπως συνηθίζει να λέει ο Κόσμος ) για να ικανοποιηθούν δημοσιές σχέσεις η απαιτήσεις διαφόρων παραγόντων.

4)  Περηφανεύεται ότι είχε καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις της χώρας. Αυτό δεν είναι κατά ανάγκη καλό . Μπορεί να έχεις καλές σχέσεις με την παραπάνω αρχή γιατί δεν της δημιουργείς προβλήματα. Η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να τοποθετείτε στα κοινωνικού ενδιαφέροντος θέματα για να στηρίξει τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς να ενδιαφέρεται  αν συμπίπτει η άποψη της με τις κυβερνητικές αποφάσεις .Τέτοιες τοποθετήσεις δεν είδαμε 13 χρονιά και ο λαός πέρασε μεγάλες  δυσκολίες .

5)  Δεν ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα  για να λύσει προβλήματα, παρόλο του έχει ζητηθεί. Ένα παράδειγμα. Στην Κρήτη έχουμε έντονο πρόβλημα με το νερό. α ) Ποτέ δεν έχει προσπαθήσει (χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους επιστήμονες) να εξηγήσει – εκπαιδεύσει τον κόσμο για την σωστή χρήση του νερού. β) Δεν προκάλεσε ποτέ λαϊκές  κινητοποιήσεις για να αναγκάσει την εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρήσει τα έργα που έχουν υποσχεθεί στον τομέα αυτό .    π.χ δεν οργανώθηκε ποτέ μια κινητοποίηση για να λυθεί το θέμα του νερού που έχει ανάγκη η Μεσαρά . Το φράγμα της Πλακιώτισσας δεν απαιτεί τεράστια κονδύλια αλλά δεν προχωρεί γιατί υπάρχει αδράνεια από την περιφέρεια και τους ενδιαφερομένους Δήμους . Τα προαπαιτούμενα για να δημοπρατηθούν  τα έργα στον Πλατύ ποταμό δεν ολοκληρώνονται , αλλά η περιφέρεια δεν καλεί τον λαό να διεκδικήσουν τα έργα .

6)  Ένα πρόβλημα  που απασχολεί τους επιστήμονες είναι Πόσα χρόνια πρέπει να παραμένει ένας κυβερνήτης στη ίδια θέση . Όλοι συμφωνούν ότι όσο περισσότερο παραμένει κάποιος σε  εκτελεστική θέση ( Πρωθυπουργός ,Περιφερειάρχης Δήμαρχος κ.α)  τόσο υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προσωπικές δομές ανθρώπων που δεν λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο .  Στα 8-12 χρόνια  ένας κυβερνήτης ότι έχει να δώσει το έχει δώσει, για τον λόγο  αυτό πολλοί αποχωρούν οικιοθελώς και σε άλλα κράτη το επιβάλει ο νόμος. Στην περίπτωση μας τι γίνετε; Εκτιμώ ότι έχει αρχίσει να δημιουργείτε πρόβλημα .

Γνώμη μου είναι ότι λειτούργει με την νοοτροπία Δημάρχου επαρχιακού Δήμου . 

One Thought to “Είναι καλός περιφερειάρχης ο κ. Αρναουτάκης;”

  1. Τα ήσυχα νερά είναι βαθιά

    Αγνοεί επιδεικτικά τον ακούραστο εργάτη και ευνοεί το γλυφτη και τις γκόμενες αυτή η σιγανοπαπαδια!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί