Παράσταση BOUDALIA 2023 “Λε Μαζίκ Μαργιολίκ” 

Στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου οι νέοι εκφράζονται μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

Η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών είναι μια από τις μακροβιότερες ομάδες που δρα καλλιτεχνικά στην ενδοχώρα της Κρήτης με εφόδιο τη χαρά της εθελοντικής συμμετοχής.

Είναι πια κοινό μυστικό ότι δεν κάθονται καθόλου ήσυχοι ως ομάδα. Επιμένουν να μας ταρακουνούν και το αποτέλεσμα αυτής της ανήσυχης ζωής τους κάνει δεκάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών από την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, της Κρήτης και όχι μόνο,  να νοιώθουν οικογένεια. Ένας δεσμός που τους ενώνει είναι η δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης.

Το θέατρο, άλλωστε, είναι ύψιστη πολιτική πράξη που αντέχει στο χρόνο, δικαιούται να σχολιάζει την επικαιρότητα αλλά και καθημερινές συνήθειες, να αγγίζει αισθητικά ως υψηλή τέχνη το ευρύ κοινό καθώς και να αγκαλιάζει πολλές άλλες μορφές τέχνης όπως η μουσική και ο χορός. Έχει άμεση αλληλεπίδραση με την κοινότητα, είναι διαχρονικό, χρησιμοποιεί τον λόγο ως εργαλείο έκφρασης ποικιλότροπα, αλληγορικά ή κυριολεκτικά, ποιητικά ή πεζά. Τέλος, απευθύνεται διαδραστικά και βιωματικά σε όλες τις ηλικίες.

Το θέατρο είναι επανάσταση, είναι πολιτική τοποθέτηση.

Στον Δήμο Μυλοποτάμου, καθόλου τυχαία, το θέατρο έχει ταυτιστεί με τις Μαργαρίτες μιας και εδώ και τρεις δεκαετίες προσφέρεται ως επιλογή για τους δημότες και παράγει καρπούς. Έχει κατακτήσει το ευρύ κοινό της Κρήτης και έχει γίνει μέρος της περιοχής μας δρώντας καταλυτικά ως αντίπραξη και θεραπεία σε όσα μας πληγώνουν και μας χωρίζουν. Μια πολιτισμένη κοινωνία, άλλωστε, δρα δημιουργώντας για την ψυχή της.

Θεατρική στέγη στις Μαργαρίτες ως προτεραιότητα.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή οι Μαργαρίτες απαιτούν, για να συνεχίσουν να δρουν, να έχουν πλέον μια στέγη πολιτισμού. Να στεγάσουν το όραμά τους σε έναν πολυχώρο τέχνης για όλες τις θεατρικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις της ευρύτερης περιοχής του Μυλοπόταμου.

Είναι προτεραιότητα η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου μιας και σε όλες τις φάσεις της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας οι άνθρωποι της Δημιουργικής Ομάδας Μαργαριτών είναι παρόντες, πρωτοστατώντας σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα παραγωγικά και ποιοτικά.

Με αυτήν τη θέση ξεκινήσαμε πάλι φέτος στη Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών να δημιουργούμε την παράσταση από την αρχή αλλάζοντας τη βολή και τα δεδομένα μας. Όταν είσαι ώριμος, άλλωστε, προχωράς μπροστά.

Βρεθήκαμε να στήνουμε τη φετινή μας παράσταση σε ένα νέο χώρο, πολλά υποσχόμενο αλλά με δυσκολίες διότι απαιτούσε διαμόρφωση. Όμως, με πολλή χαρά και αγάπη, η ομάδα αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και δημιούργησε έναν υπέροχο, φιλόξενο θεατρικό χώρο για τους θεατές. Μάλιστα, η είσοδος αποτελεί μια ζωντανή έκθεση σκηνικών που είναι γνώριμα στο κοινό από παλιές παραστάσεις και δίνει έναν αέρα νοσταλγίας στους φίλους των Μπουνταλίων.

BOUDALIA 2023 “Λε Μαζίκ Μαριολίκ”

Φέτος η ομάδα έχει αρχαιολογικές αναζητήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, αφού οι Μαργαρίτες είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μακραίωνη ιστορία. Χτισμένος ανάμεσα σε δύο φαράγγια που κλείνουν μέσα τους της πόλη της Αρχαίας Ελεύθερνας αντικρίζουν το Βουνό, τον Ψηλορείτη, που ανέθρεψε τον Δία. Οπότε, το συγγραφικό δαιμόνιο της ομάδας δεν θα μπορούσε να μην εμπνευστεί από την ενέργεια και την αρχαιοπρεπή ιερότητα της περιοχής.

Επειδή ένα αρχαίο πήλινο εύρημα στο χωριό των αγγειοπλαστών, στις Μαργαρίτες, μπορεί να είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου ανά την υφήλιο, τολμάμε να το αναζητήσουμε κι εμείς μέσα από την φετινή παράσταση.

Νέος χώρος παράστασης.

Λε Μαζίκ Μαριολίκ είναι ο τίτλος της παράστασης BOUDALIA που προτείνεται να γίνει το event του καλοκαιριού. Στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Μαργαριτών, σε νέο χώρο με εύκολη πρόσβαση, στήνεται μια νέα, μοναδική παράσταση με φρέσκιες 

ιδέες, πολύ γέλιο και φαντασία. Ακολουθήστε τις πινακίδες και θα μας βρείτε στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Μαργαριτών!!! Ανακαλύψτε τη νέα τοποθεσία εδώ:

https://maps.app.goo.gl/9Xguo6zTxCo9YWer7?g_st=ic

Αν αναρωτιέστε τι γίνεται επιτέλους στις Μαργαρίτες, ποια είναι αυτή η μαγεία που ενώνει την ομάδα και δημιουργεί κάθε χρόνο την παράσταση του καλοκαιριού δε μένει παρά να ανηφορίσετε από το Σάββατο 19 έως και την Πέμπτη 24 Αυγούστου στις Μαργαρίτες, στις 21:30. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι πόρτες του θεάτρου θα ανοίγουν στις 20:30.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ανακάλυψη του Μαζίκ Μαριολίκ, ενός πήλινου αγγείου τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, έρχεται να ταράξει τα νερά της τοπικής κοινωνίας. Το Κορλεώνειο Αρχαιολογικό Μουσείο το υποδέχεται με υπερηφάνεια στη μόνιμη συλλογή του. Ποια είναι, όμως, τα πραγματικά κίνητρα του νέου κατόχου;

Πολλοί οι θρύλοι και οι μύθοι που το συνοδεύουν. Οι υποστηρικτές του το θαυμάζουν και οι πολέμιοί του μάλλον το φοβούνται.

Ευτράπελα, “γεγονότα”, εικασίες και ενδείξεις παλεύουν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα: Μα τι είναι τελικά αυτό το Μαζίκ Μαριολίκ: ευχή ή κατάρα;

Σας περιμένουμε με ανυπομονησία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί