Στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Στάση Εργασίας συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Στάση Εργασίας την Τετάρτη 26 Ιουλίου συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, από τις 11 π.μ. έως και τις 3 μ.μ.

Στο κάλεσμά του αναφέρει:

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 

ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

11 π.μ. – 3 μ.μ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

►  Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης.

► Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017 και της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιλαϊκή «αξιολόγηση» και στοχοθεσία.

► Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη σε βάρος των ΥΕ και ΔΕ συναδέλφων και της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

► Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. 

► Ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες

► Απόσυρση της διάταξης για έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 74 έτη

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο προκαλεί η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εμφανίσουν τις αυξήσεις – κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» με παραπλανητικούς τίτλους ως δήθεν «ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου μισθού»!!!

Συγκεκριμένα η αύξηση στο βασικό μισθό που διαφημίζει τόσο καιρό η κυβέρνηση είναι 70 μεικτά (από 40 έως 50 ευρώ καθαρά) για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και από 16 έως 25 ευρώ μεικτά για κάθε παιδί.

Μεσοσταθμική αύξηση ανά κατηγορία υπαλλήλων: 

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 6,91%

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 5,96%

Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 4,76%

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 4,5%

Μάταια προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι οι «αυξήσεις» (που είναι για ολόκληρη την τετραετία 2024- 2027) σημαίνουν ότι θα συνεχισθεί η μείωση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων στο Δημόσιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεπερνά το 7% (στα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη έχει ξεπεράσει το 12%).

Η νέα μείωση του πραγματικού μισθού (της αγοραστικής δύναμης του μισθού μας) έρχεται να προστεθεί:

1. στη μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4%, το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

2. την «εκτόξευση» της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Το πρώτο 6μηνο του 2023 πληρώσαμε 2,24 δις ευρώ φόρους από όσους περιλαμβάνονταν στην πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού.

3. με τα μνημονιακα μισθολόγια των Ν.4024/2011, 4093/2012 και 4353/2015 επιβλήθηκαν περικοπές στις αποδοχές μας κατά 20% έως 53% και συγκεκριμένα:

● οι βασικοί μισθοί μας «πετσοκόπηκαν» με το μισθολόγιο του Ν..4024/2011 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), ο 13ος – 14ος μισθός αρχικά περικόπηκαν και κατόπιν καταργήθηκαν με το Ν. 4093/2012 (κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) καταργήθηκε το επίδομα γάμου και επιβλήθηκαν εισφορές «αλληλεγγύης»

• Με τον  Ν. 4354/2015 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) διατηρήθηκαν οι περικοπές του 13ου – 14ου μισθού, αφαιρέθηκε η μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017, και επιβλήθηκε απαράδεκτη διάκριση στη μισθολογική εξέλιξη των ΥΕ και ΔΕ συναδέλφων(εξέλιξη ανά 3 έτη αντί για 2 έτη) και προβλέπεται η σύνδεση του μισθού με την «αξιολόγηση», καθώς προέβλεπε ότι τρεις συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις θα προκαλούν πάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου καθώς και η χορήγηση πρόσθετης αμοιβής με συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας γιατί με την πρόσφατη υπουργική απόφαση περικόπηκε το ανθυγιεινό επίδομα σε εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων και ταυτόχρονα μια σειρά επαγγελμάτων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

Επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους που καταγράφουν ρεκορ κερδοφορίας.

Ακόμη πιο προκλητικοί είναι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, ότι απορρίπτουν το αίτημα μας για ουσιαστικές αυξήσεις με επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού για να «μην κινδυνέψει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα» και «η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την ίδια περίοδο του:

● ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει πλεόνασμα 2,11 δις ευρώ, το 1ο εξάμηνο 2023

● προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

● εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές που διαδοχικά εφαρμόζουν όλες οι Κυβερνήσεις – όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, 

Επισημαίνουμε ότι διατηρείται η σύνδεση των μισθών με την στοχοθεσία και την αξιολόγηση, με την προοπτική χορήγησης κινήτρων επίτευξης στόχων («μπόνους») στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας διοίκησης σε εργαλείο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων

Ταυτόχρονα είναι προκλητική η αύξηση κατά 30% του επιδόματος ευθύνης σε υψηλόβαθμα στελέχη π.χ. στους Γενικούς διευθυντές υπουργείων (αύξηση 300 ευρώ), στους αναπληρωτές γενικούς γραμματείς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων (αύξηση 345 ευρώ) στους Γενικούς και Υπηρεσιακούς γραμματείς (αύξηση 420 ευρώ).

Ανοίγουν το δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από 67 στα 74 έτη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, στο άρθρο 61, προβλέπεται η έμμεση κατάργηση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη, μέσω της θεσμοθέτησης δυνατότητας απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 67 ετών σε προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αντί για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ανοίγει ο δρόμος για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί