Και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου ο Γ. Σισαμάκης

H επίσημη παρουσίαση της yποψηφιότητας του Γιώργου Σισαμάκη για το Δήμο Ηρακλείου έγινε το βράδυ της Τρίτης. Στο κηποθέατρο “Καζαντζάκη” έγινε η παρουσίαση των αρχών, των βασικών αξόνων και των πρώτων υποψηφίων της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο για όλους» από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιώργο Σισαμάκη. Παρόντες στην εκδήλωση θεσμικοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων. Το Γιώργο Σισαμάκη προλόγισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για τον Τουρισμό κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος και συνεργάστηκε μαζί του καθ’ όλη της διάρκεια της θητείας του στον τομέα του τουρισμού ως Αντιδήμαρχος.


Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» και υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης με την ολοκλήρωση της ομιλίας και ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του, τους θεσμικούς εκπροσώπους που τίμησαν με την παρουσία τους και τους υποψήφιους συμβούλους και δήλωσε: « «Ένα «Ηράκλειο» ευχαριστώ για τη συγκινητική συμμετοχή σας στο πρώτο βήμα μας για ένα «Ηράκλειο για Όλους». Ένα βήμα τεράστιο όπως αποδείχθηκε απο το κατάμεστο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». Υποσχόμαστε ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης θα αξιοποιηθεί για να καταστεί το Ηράκλειο μας το κέντρο του Προοδευτικού Εκσυγχρονισμού και της Δημιουργίας. ΔΙΝΕΙΣ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!»

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υποψηφίου Δημάρχου Ηρακλείου και Επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για όλους” Γιώργου Σισαμάκη

Ηράκλειο, με το βλέμμα στο μέλλον
Ηρακλειώτισσες και Ηρακλειώτες, η αποψινή σας παρουσία αποτυπώνει ότι μόνο με τη θεμελιώδη αρχή της συμμετοχής μπορούν να αλλάξουμε εμείς και ο Δήμος μας. Και όταν αυτή η συμμετοχή εκφράζεται με αυτόν το παλμό , με αυτό το πάθος και με αυτή τη θέληση, η νέα σελίδα στο Δήμο μας δείχνει πιο κοντά από ποτέ. Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σας παρουσία, εκ μέρους ολόκληρης της Δημοτικής μας Κίνησης. Πολύ περισσότερο όμως σας καλωσορίζω σε αυτη τη διαδρομή που χαράζουμε μαζί σας με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για το Ηράκλειο.
Στεκόμαστε εδώ κοντά σας σήμερα, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πόσο γρήγορα κύλησε ο χρόνος. Πέρασαν ήδη 5 πυκνά χρόνια ενεργής μας ενασχόλησης με τα δημοτικά δρώμενα, μετά από την σύνταξη της ιδρυτικής διακήρυξης της δημοτικής μας κίνησης και είμαστε ξανά εδώ. Παρόντες να ακούσουμε, να δράσουμε, να αλλάξουμε πράγματα, να πάμε το Ηράκλειο μπροστά. Όχημα μας είναι το μέλλον με επιβάτες όλους τους πολίτες της Δήμου μας. Από το Ηράκλειο, την Ν.Αλικαρνασό, το Τεμένος, το Γοργολαΐνη και την Παλιανή, χωρίς να μένει κανείς πίσω. Στην προμετωπίδα μας έχουμε χαραγμένες αξίες ανθρώπινες και κοινωνικές. Αξίες ακριβοδίκαιες, διότι το όραμα μας εκφράζεται μέσα από τη συλλογικότητα και όχι μέσα από τον Ελιτισμό! Μαζί με την Κοινωνία και όχι δήθεν με την Κοινωνία. Αξίες δημοκρατικές διότι στο δικό μας όραμα ο πολίτης έχει φωνή και συμμετέχει! Αρχές αξιοκρατικές διότι οι πόροι πρέπει να υπάγονται σε χρηστή διαχείριση για να υπηρετούν τον πολίτη! Αρχές δικαιοσύνης, δικαιοκρισίας και δικαιοκρατίας διότι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και ευθύνες. Διακρίσεις για μας δεν μπορούν να ισχύουν ειδικά όταν αυτές υπηρετούν τους ισχυρότερους. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε πολίτης πρέπει να έχει την δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητές και τις ικανότητές του και να ανταμείβεται ανάλογα με αυτές, αλλά και κάθε πολίτης ανεξαρτήτως ικανοτήτων και δεξιοτήτων αξίζει μια καλύτερη ζωή και μια αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία. Μια κοινωνία που της χρωστάμε και δε μας χρωστάει. Ένα Ηράκλειο που του χρωστάμε όλα αυτά που είμαστε και δεν μας χρωστάει. Ένα Ηράκλειο που οφείλουμε να υπηρετήσουμε έως ελάχιστο χρέος μας ως ενεργοί πολίτες. Το Ηράκλειο δεν υπηρετεί κανέναν, γιατί σε κανέναν δεν χρωστάει, από όπου κι αν προέρχεται, ό,τι κι αν εκπροσωπεί.
ΕΜΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ και ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

Με αυτές τις αρχές και αξίες προσπαθήσαμε να οδηγήσουμε το Ηράκλειο μπροστά, όχι μόνο σήμερα αλλά σε όλη την διάρκεια των τελευταίων ετών. Πάντα δίπλα στον δημότη, πάντα δίπλα σας, ενστερνιζόμενοι και σεβόμενοι απόλυτα την μεγάλη ευθύνη την οποία απέθεσαν πάνω μας οι Δημότες, τιμήσαμε την δυνατότητα που μας δόθηκε να υπηρετήσουμε ένα Ηράκλειο για όλους με ανθρώπινο πρόσωπο. Μία πόλη στην οποία αξίζει να ζει κανείς δίπλα και όχι απέναντι στους συνανθρώπους του. Ως Δημοτική Παράταξη αποδείξαμε με πράξεις και όχι με λόγια ότι κινηθήκαμε με μοναδικό γνώμονα το «ΕΜΕΙΣ» και όχι το «ΕΓΩ». Πορευθήκαμε με το όχημα το «ΜΑΖΙ» και όχι το «ΑΝΤΙ» περιοριζόμενοι σε μια εύκολη, ανέξοδη αντιπολίτευση.

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι, όσοι μας παρακολούθησαν και όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι ήμασταν παρόντες στα εύκολα και στα δύσκολα. Σας βεβαιώνω φίλοι και φίλες, μετά λόγου γνώσεως ότι τα δύσκολα σε αυτή την θητεία ήταν πολλά. Ποικίλα προβλήματα φαινόταν απροσπέλαστα και ορθώνονταν μπροστά δημιουργώντας ένα μονοπάτι δύσβατο. Όχι όμως για μας, γιατί παλέψαμε όλα τα εγχειρήματα που βάλαμε μπροστά και βρήκαμε λύσεις. Λύσεις αξιοπρεπείς και κοινά αποδεκτές.  Στηρίξαμε με κάθε κόστος την πόλη και τα συμφέροντα της, εκπροσωπήσαμε σθεναρά τα συλλογικά συμφέροντα των πολιτών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του Ηρακλείου. Ακριβώς για τον λόγο αυτό επιλέξαμε ξανά και χωρίς δισταγμό το δύσκολο δρόμο…..τον ανήφορο.

Ειλικρινά και από τα βάθη της καρδιάς μου, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας το γεγονός ότι με πείσμα, με επιμονή, με μεράκι, με όραμα και διάθεση υπηρετήσαμε τους δημότες σε όποιο καθήκον, έργο ή πρόβλημα μας ανατέθηκε. Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, σίγουρα όμως και αυτό θέλω να το τονίσω εμφατικά κάναμε ότι κάναμε με πάθος, με αγάπη, σεβασμό, αξιοπρέπεια και ήθος.
Με αυτοδιοικητική προίκα πλέον τις εμπειρίες που αποκτήσαμε σε ένα γενικότερα περίπλοκο διεθνές και εθνικό πολιτικοοικονομικό πλαίσιο και σε ένα αυτοδιοικητικό περιβάλλον με πρωτοφανείς δυσκολίες, πορευόμαστε στην επόμενη ημέρα αποφασισμένοι να κινήσουμε γη και ουρανό για ένα Δήμο που θα λειτουργεί ως πρότυπο σε όλες τις πτυχές του διεκδικώντας αυτά που του αξίζουν. Το διακύβευμα για μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πρωτοποριακό κοινωνικό, δημοκρατικό και δίκαιο Δήμο με ισόρροπη ανάπτυξη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ένα Δήμο στηριγμένο σε αξίες και αρχές ανθρωπιάς. Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε ένα Ηράκλειο το οποίο θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία, την τεχνολογική απογείωση με την οικολογική ευαισθησία, την ασφάλεια με την ατομική ελευθερία, τον εξευρωπαϊσμό με την ελληνικότητα. Τελικά , συνδέουμε το εγχείρημα της συνεχούς προόδου του δήμου μας με την εξομάλυνση της ανισότητας σε όλα τα πεδία του τοπικού βίου. Δεν θέλουμε ένα Δήμο στον οποίο απλά θα ζούνε πολίτες. Θέλουμε ένα Δήμο στον οποίο αξίζει να ζει κανείς , διότι προσφέρει δυνατότητες εξέλιξης και αξιοπρέπεια στους πολίτες του.
Φίλες και Φίλοι ,
Σήμερα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, σας ζητάμε να επενδύσετε σε εμάς με τη δύναμη της εμπιστοσύνης σας και ταυτόχρονα σας καλούμε να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο μας σχέδιο για το Ηράκλειο του μέλλοντος. Ένα σχέδιο συμμετοχικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, ένα σχέδιο οραματικό, που επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υποθηκεύει τις μελλοντικές γενιές. Ένα σχέδιο για όλους επενδυμένο με εμπειρία και αποτελεσματικότητα, το οποίο δεν θα υποτάσσεται στην υπολανθάνουσα τάση υποχώρησης των αξιών που χαρακτηρίζει την εποχή μας, αλλά αντίθετα προτάσσει τις αξίες και αρχές ως απόλυτη προτεραιότητα.

Σε αυτη την εθνική συγκυρία το Ηράκλειο και θέλουμε και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κέντρο Προοδευτικού Εκσυγχρονισμού. Ένα Δημιουργικό Κέντρο αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Μα πάνω απ΄ολα διεκδικώντας συνεργατικά αλλά συνάμα απαιτητικά όλα όσα ο Δήμος μας και έχει ανάγκη αλλά και δικαιούται. Το Ηράκλειο δεν έχει πλέον τη πολυτέλεια να χάσει ούτε μια ημέρα. Ο Δήμος μας χρειάζεται ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί, που έχουν διαχειριστεί και δεν θα πειραματιστούν.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σήμερα κλείνει ουσιαστικά μια εικοσαετία δημιουργικών αλλαγών στο Ηράκλειο, στις οποίες συνέβαλλαν χωρίς αμφιβολία όλες οι Δημοτικές αρχές. Το ευρύ φάσμα των αλλαγών αυτών συνδέθηκε με την αισιοδοξία ότι ο τόπος μας μπορεί να τα καταφέρει να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να ισχυροποιήσει την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητά του στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Εμείς όμως επιζητάμε ακόμα περισσότερα. Διεκδικούμε την υπέρβαση. Μέλημα μας είναι το Ηράκλειο να αποκτήσει ιδιαίτερο αποτύπωμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως πόλη προικισμένη με αναπτυξιακές δυνατότητες, υποδομές, πολιτισμό και αστείρευτο κοινωνικό κεφάλαιο, δηλαδή τους πολίτες του. Ένα Δήμο που θα μεριμνά αναπόσπαστα στην διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Σκοπεύουμε σε εύστοχες δράσεις σε ζητήματα κοινωνικής ευημερίας, περιφερειακής ισοκατανομής πόρων και ευκαιριών, δημιουργίας ευκαιριών για όλους, απογείωσης εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, εξομάλυνσης του κυκλοφοριακού ζητήματος, ασφάλειας, καθαριότητας, υποδομών, πολιτισμού και αθλητισμού, ώστε όλες οι τοπικές μας πολιτικές να συγκροτούν πυλώνες για την οικονομική άνθιση και κοινωνική ευημερία του τόπου μας .

ΚΕΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Η ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΗΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε θέσει τρεις μεγάλους στρατηγικούς στόχοι για το Ηράκλειο του 2040

Το μέλλον του Ηρακλείου επηρεάζεται από το μέλλον της Κρήτης αλλά συνάμα το διαμορφώνει. Είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού με δυναμική οικονομία, η οποία επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομική και παραγωγική δυνατότητα του περιβάλλοντος χώρου.
Γι’ αυτό υιοθετούμε και υποστηρίζουμε τις στρατηγικές της Περιφέρειας Κρήτης  για την περίοδο 2021-2027  που εναρμονίζονται και με τους μεγάλους στόχους της Ευρωπαϊκής οικογένειας .

Το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Ηρακλείου είναι να παγιώσει «ταυτότητα τόπου» με υψηλή ποιότητα ζωής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων, τις επιθυμίες των επισκεπτών και τις οικονομικές φιλοδοξίες του παραγωγικού δυναμικού.
Διαθέτουμε ένα σχέδιο για το μέλλον με επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων, που θα δίνει διέξοδο στις νέες απαιτήσεις της εποχής λαμβάνοντας υπόψιν και κοινά ειδικών ενδιαφερόντων.
Αυτή η στρατηγική δημιουργεί αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα και εν τέλει κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη.
Αντλώντας δύναμη και εμπειρία από την δυναμική των μετασχηματισμών στο Ηράκλειο, τώρα είμαστε έτοιμοι για ένα άλμα προς το μέλλον, με νέους στόχους, νέες προτεραιότητες αλλά και νέο πολιτικό προσωπικό για έναν Τόπο:

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ
Η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία , οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, μαζί με τον υπερτουρισμό έφεραν με δραματικό τρόπο ως προτεραιότητα των Τοπικών κοινωνιών την ανάγκη για ανθεκτικότητα στις πάσης φύσεως δυσκολίες.
Θα δυναμώσουμε την ανθεκτικότητα του Ηρακλείου σε θέματα πολιτικής προστασίας, δημοτικών έργων υποδομής, κοινωνικής αλληλεγγύης, δια βίου μάθησης, προστασίας της εργασίας και της υγείας για την εμπέδωση ενός αισθήματος  ασφαλείας του πληθυσμού, για ένα τόπο που αξίζει να ζεις.
Η δημοτική μας πολιτική προωθεί την εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες. Κανένα παιδί, κανένας νέος και κανένας ενήλικας δεν πρέπει να αποκλείεται από την εκπαίδευση. Η δημοτική μας πολιτική διαμορφώνει την κοινωνική πόλη. Θέλουμε ζωντανές πόλεις και δήμους που προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να ακολουθήσουν τη επαγγελματική σταδιοδρομία τους, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους , να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Η τοπική μας πολιτική είναι προνοητική επιχειρώντας να εξομαλύνει τυχόν εστίες κρίσης, πριν ξεσπάσουν. Θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν με ασφάλεια στην πόλη μας. Η τήρηση κατανοητών σε όλους κανόνων ευταξίας, η ανθρωποκεντρική διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, οι καλά συντηρημένες υποδομές, η εκπαίδευση και η ενσωμάτωση είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για την πρόληψη των συγκρούσεων, της επιθετικότητας και της βίας. Επίσης, η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημοτικής κοινωνικής πολιτικής. Η παιδική φτώχεια πρέπει να καταπολεμηθεί μέσω εξατομικευμένων τοπικών παρεμβάσεων. Θέλουμε να επιδιώξουμε επιθετικά μία «πόλη των παιδιών και των οικογενειών» ως στόχος της αστικής πολιτικής.
Η αστική ανανέωση αποτελεί μόνιμο καθήκον της κοινωνικής αστικής πολιτικής. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προώθηση της κοινωνικής κατοικίας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στο δημογραφικό. Θέλουμε να ενισχυθούν δικτυωμένες υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας στις συνοικίες της πόλης και στις οικιστικές γειτονιές.
Διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες . Οι υπηρεσίες των βασικών δημοτικών υπηρεσιών πρέπει να παραμείνουν προσιτές. Ως εκ τούτου, η δομή της δημόσιας ιδιοκτησίας πρέπει να ενισχυθεί. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι βασικοί τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μπορούν να διασφαλιστούν.

ΕΥΦΥΕΣ
Η επιλογή του ψηφιακού και κλιματικά ουδέτερου μετασχηματισμού ενισχύει ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, όπου οι επενδύσεις σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο σε υποδομές δικτύων και σε εφαρμογές προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υψηλή ποιότητα ζωής, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης.
Ενισχύουμε την ισχυρή ταυτότητα, της «έξυπνης πόλης» , η οποία περιλαμβάνει τους μεγάλους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανοικτής διακυβέρνησης, της ανάπτυξης με κλιματική ουδετερότητα, της βιώσιμης κινητικότητας, της συμμετοχής των πολιτών στις δημόσιες υποθέσεις και στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου οικονομίας , για ένα τόπο με υψηλή ποιότητα ζωής.
Θεωρούμε ότι η δημοτική πολιτική αλλά και οι ψηφιακές υπηρεσίες που έχουμε δημιουργήσει μπορούν αν παίξουν ρόλο στην δημιουργία μιας τοπικής αγοράς εργασίας με κοινωνικό πρόσωπο για να ενσωματωθούν στην εργασία ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα ένταξης στην πρωτογενή αγορά εργασίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Για την καταπολέμηση της ανεργίας, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Απασχόλησης και των τοπικών φορέων και ειδικά των ψηφιακών δικτύων του δήμου.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το Ηράκλειο έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει ακόμα πιο οικονομικά ισχυρό. Επιθυμούμε με αειφόρο και βιώσιμο τρόπο να αυξήσουμε την οικονομική υπεραξία του τόπου μας.
Ο Πολιτισμός του νησιού μας, ο Τουρισμός και η αγροδιατροφή  είναι οι ισχυροί κλάδοι της οικονομίας μας ενώ η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, υποβοηθούμενη από την ύπαρξη μιας πολυπληθούς κοινότητας ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενισχύει την τοπική οικονομία και την κοινωνία της γνώσης.
Θα συντηρήσουμε και θα αναδείξουμε περαιτέρω τους μοναδικούς πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει ο τόπος μας και την ιδιαίτερη Κρητική ταυτότητα και θα ενισχύσουμε τις υποδομές και την υποστήριξη στην δημιουργικότητα των τοπικών καλλιτεχνών. Η οικονομικά βιώσιμη λειτουργία του Πολιτιστικού κέντρου, η δημιουργία νέων μουσειακών και πολιτιστικών χώρων, η δημιουργία μονοθεματικού φεστιβάλ με διεθνή απήχηση, η αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου είναι πρώτη μας αναπτυξιακή προτεραιότητα.
Η αξιοποίηση των έργων υποδομών που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται , η αναβάθμιση της εικόνας του Ηρακλείου, η συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς του Τόπου είναι σίγουρο ότι θα δώσει νέα ώθηση στην αξιοποίηση του Τουριστικού τομέα ως τον κύριο μοχλό οικονομικής άνθισης του Τόπου μας.
Θα υποβοηθήσουμε με τις δράσεις μας την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων με την ενίσχυση της δευτερογενούς παραγωγής ώστε να συνδεθούν ακόμα στενότερα ο κλάδος της τοπικής αγροδιατροφής και του Τουρισμού με συνδετικό κρίκο την τοπική γαστρονομία.
Θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια αύξησης παραγωγής ΑΠΕ, δικτύων μεταφοράς και διανομής, προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την εικόνα του Ηρακλείου ως ένα καινοτόμο τόπο με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης μιας  πολυπληθούς κοινότητας ακαδημαϊκών και ερευνητών σε ένα ισχυρό οικοσύστημα Ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τοπικής προστιθέμενης αξίας.

Οι τρεις αυτοί μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι πρέπει να έχουν δύο βασικά προαπαιτούμενα.
Θεσμική ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης.
Θα πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο περιφερειακής και δημοτικής διακυβέρνησης της χώρας .
Θεωρούμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε τις βέλτιστες  λύσεις στα Τοπικά προβλήματα ως το εγγύτερο στον πολίτη θεσμικό σύστημα διακυβέρνησης. Βασική μεταρρύθμιση στη χώρα μας είναι η ανακατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης και η διαλειτουργικότητά τους, με στόχο την Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και την ενίσχυση του εγγύτερου επιπέδου προς τον πολίτη.  
Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών
Το αντιπροσωπευτικό σύστημα Τοπικής διακυβέρνησης έχει δείξει τα όριά του. Θέλουμε μια αναγέννηση στη λειτουργία της τοπικής διακυβέρνησης με βασικό μοχλό την συμμετοχή των πολιτών. Διαβουλεύσεις για τις μεγάλες πολιτικές , συμμετοχικός προϋπολογισμός, ρόλος στα διαμερίσματα και τα κοινοτικά συμβούλια, οικονομική διαχείριση χωρίς έμφυλες διακρίσεις.

Για να επιτευχθούν αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από
Έξι μεγάλες πολιτικές στις οποίες θα δώσουμε προτεραιότητα και αξία.

Με ηθική δέσμευση για νομιμότητα, διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις δεσμευόμαστε σε έξι μεγάλες πολιτικές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τον Δήμο Ηρακλείου.

Δίνουμε άξια στα Τοπικά περιφερειακά κέντρα

Μετά από μια εικοσαετία αλλαγών στο κέντρο του Ηρακλείου και το παραλιακό μέτωπο, το Ηράκλειο χρειάζεται να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό των περιφερειακών του κέντρων στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά. Τα περιφερειακά αυτά κέντρα είναι τόποι κατοικίας αλλά έχουν επίσης συγκεντρώσει σημαντικές οικονομικές λειτουργίες.
Ένα όραμα για μια αποκεντρωμένη αστική ή αγροτική περιοχή που επιτρέπει στους κατοίκους να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες μέσα σε ένα δεκάλεπτο της ώρας με τα πόδια ή με ήπιο μεταφορικό μέσο από τα σπίτια τους.
Επιδιώκει να ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική ζωή σε περιφερειακό επίπεδο ενισχύοντας το πράσινο, τις πεζοδρομήσεις, τον αστικό εξοπλισμό, την πολιτική προστασία, τις πολιτιστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Δίνουμε αξία στον Κλιματικά ουδέτερο και Πράσινο σχεδιασμός Δημοσίων χώρων και υποδομών
Δημιουργούμε μια νέα ατζέντα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το να γίνουν χαμηλές οι εκπομπές άνθρακα και η αλλαγή του τρόπου σχεδιασμού είναι το πρώτο βήμα προς τον μετριασμό των εκπομπών του άνθρακα και την επίτευξη ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι ικανός να ανταποκριθεί στις πιέσεις του κλίματος στην ατζέντα προσαρμογής.
Δημιουργούμε νέους χώρους αστικού πρασίνου και δημόσιων πάρκων , με δραστική επέκταση των φυτεύσεων και δημιουργώντας μια στενότερη σύνδεση με τη φύση.
Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολείων , παρακολούθηση και πολιτικές μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, χρήση ψυχρών υλικών στις δημόσιες υποδομές.
Ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, εξηλεκτρισμός της μετακίνησης, υποδομές φόρτισης οχημάτων. Θέτουμε ως έναν από τους μεγαλύτερους στόχους των επόμενων ετών τη μείωση της θερμοκρασίας στις αστικές περιοχές του Δήμου μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας συνδυασμός μεγάλων παρεμβάσεων πρασίνου, νέων ψυχρών υλικών για αστικές αναπλάσεις και ενεργειακών αναβαθμίσεων του αστικού εξοπλισμού, θα συμβάλουν όχι μόνο στη βελτίωση των συνθηκών με τη μείωση της θερμοκρασίας αλλά και στη δημιουργία οικονομίας κλίμακος τόσο για το ταμείο του Δήμου μας όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους ενέργειας που θα προκύψει από τον περιορισμό της χρήσης κλιματισμού.

Δίνουμε άξια στην Κυκλική οικονομία και Τοπική παραγωγή
Προωθούμε την ορθολογικότερη χρήση των πόρων μέσω των πολιτικών προμηθειών, καταναλώνοντας λιγότερο, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας το  νερό, την ενέργεια, προϊόντα και υλικά, τα απόβλητα.
Ενισχύουμε την τοπική παραγωγή υποβοηθώντας την δικτύωση παραγωγών και καταναλωτών, την δημιουργία ανταγωνιστικού brand για τα βασικά παραγωγικά προϊόντα, την μετάβαση στην βιολογική και αειφόρο γεωργία.

Δίνουμε αξία στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής κοινωνίας
Ως μια από τις ισχυρότερες ψηφιακά πόλεις, επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής κοινωνίας πολλαπλασιάζοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, διευρύνοντας τις υποδομές δικτύων αυξάνοντας την ευρυζωνικότητα, μετρούμε με υποδομές διαδικτύου των πραγμάτων όλες τις παραμέτρους λειτουργίας της πόλης ώστε να αξιοποιήσουμε τα αστικά δεδομένα στην ορθολογικότερη λήψη αποφάσεων και μεριμνώντας για την ανοικτότητα και την διαβαθμισμένη πρόσβαση όλων στα δημόσια δεδομένα που κατέχουμε.
Φροντίζουμε με στοχευμένες ενέργειες για την ψηφιακή κατάρτιση των πολιτών , γιατί τα δικαιώματα στην ψηφιακή παιδεία είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Δίνουμε άξια στη Βιώσιμη αστική κινητικότητα και ως υπηρεσία
Στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό δίνουμε προτεραιότητα , στους πεζούς , στην κίνηση των ΑΜΕΑ, στις μαζικές μεταφορές, στην μικροκινητικότητα  , στην ήπια κυκλοφορία.
Δημιουργούμε συντονιστικό ενιαίο κέντρο διαχείρισης για την κινητικότητα στην πόλη, συμβάλλοντας στην καλύτερη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κυκλοφοριακών πόρων και αμβλύνοντας τις διαφορές που προκύπτουν στο τοπικό οικοσύστημα μετακινήσεων.

Δίνουμε άξια στην Παροχή υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς
Δημιουργώντας μια διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς φυσική και ψηφιακή υποδομή, οι πόλεις μπορούν να δώσουν στους κατοίκους τους πρόσβαση σε βελτιωμένη γκάμα κοινών υπηρεσιών, επιτυγχάνοντας κοινές οικονομίες κλίμακας και επιταχύνοντας την ευημερία.
Ένα Ηράκλειο χωρίς αποκλεισμούς θα παρέχει επίσης ευκαιρίες για επέκταση της ανταλλαγής γνώσεων, προωθώντας τη συνεργασία σε ολόκληρο τον πληθυσμό, η οποία με τη σειρά της χτίζει μια πιο ανθεκτική κοινωνία.
Η κοινωνική ένταξη θα πρέπει να είναι βασικός πυλώνας της αστικής ανάπτυξης , έχοντας κατά νου τρία δομικά στοιχεία. Την χωρική ένταξη , την κοινωνική ένταξη και την οικονομική ένταξη. Η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στους οικονομικά αδύναμους αλλά θα προσπαθούμε να άρουμε τα εμπόδια που προκαλούνται από διαφορές σε φύλο, ηλικία, φυλή, εθνικότητα, αναπηρία ή θρησκεία.
Βασικά εργαλεία για την επιτάχυνση της κοινωνικής ένταξης θα είναι τόσο η τεχνολογία όσο και η μαζική συμμετοχή στη ζωή του Ηρακλείου.

Οι μεγάλες προκλήσεις για το Ηράκλειο του 2040

Ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης και υιοθέτηση Ρυθμιστικού σχεδίου ανάπτυξης. Χωροταξική, πολεοδομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ανατολικής πλευράς της πόλης με την ευκαιρία της μεταφοράς του αεροδρομίου.
Ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, με παράκαμψη της πόλης του Ηρακλείου.
Ασφαλής και με πολλαπλά μέσα σύνδεση με αεροδρόμιο Καστελίου.
Αρχαιολογικό πάρκο Κνωσσού
Ανάδειξη και αξιοποίηση με ενιαίο σχεδιασμό των τειχών, των Νεωρείων, του Ενετικού λιμανιού, του παραθαλάσσιου τείχους και του κόλπου Δερματά.
Δημιουργία Ναυταθλητικής Μαρίνας στην περιοχή του Παγκρητίου.
Η δημιουργία του πάρκου κυκλικής οικονομίας.
Υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης

Έργα και υπηρεσίες που θα πρέπει να έχουν τελειώσει τα επόμενα χρόνια

Αξιοποίηση του Πολιτιστικού κέντρου ως Συνεδριακό και δημιουργικό επίκεντρο του τόπου μας.
Ολιστικός σχεδιασμός πολιτιστικών διαδρομών και οικονομική τους αξιοποίηση
Δημοτική πινακοθήκη στο Μέγαρο Κοθρή
Στέγη Κρητικής διατροφής στο κτίριο 25 Αυγούστου
Λειτουργία του χώρου προβολής του Κρητικού οίνου στο Βενεράτο.
Λειτουργία ως κέντρο Μουσικής της Φάμπρικας Ανωγιαννάκη.
Ολοκλήρωση του πάρκου Ερυθραίας.
Αξιοποίηση της ΔΕΠΑΝΑΛ για την τεχνική συντήρηση των δημοτικών υποδομών
Δημιουργία ΚΕΜΙΠΟ
Πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου

Συνοψίζοντας:
Δίνεις αξία στο Ηράκλειο, Δίνουμε αξία σε όλους

Που ενισχύεται από τρεις στρατηγικούς στόχους :

Ηράκλειο Ανθεκτικό
Ευφυές
Με ισχυρή παραγωγική και αναπτυξιακή ταυτότητα

Που συνοδεύονται από δυο προαπαιτούμενα :

Θεσμική ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης
Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

Και υλοποιούνται με έξι μεγάλες πολιτικές κατευθύνσεις :

4/ Ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής κοινωνίας, πολλαπλασιάζουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, αυξάνουμε την ευρυζωνικότητα, αξιοποιούμε το διαδίκτυο των πραγμάτων και τα αστικά δεδομένα για την ορθολογικότερη λήψη αποφάσεων, διαμοιραζόμαστε διαβαθμισμένα τα δημόσια δεδομένα.
5/Βιώσιμη αστική κινητικότητα, σχεδιάζουμε το κυκλοφοριακό με προτεραιότητα στους πεζούς, στα ΑΜΕΑ, στις μαζικές μεταφορές, στην μικροκινητικότητα και στην ήπιας κυκλοφορία
1/Ενίσχυση των Τοπικών περιφερειακών κέντρων, επανασχεδιάζουμε τη λειτουργία
των γειτονιών και των χωριών διευρύνοντας τους δημοσίους χώρους ενδυναμώνοντας την οικονομική τους λειτουργίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
6/Παροχή υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς, δομούμε την αστική ανάπτυξη με βασικό πυλώνα την κοινωνική ένταξη που βασίζεται στην χωρική, την κοινωνική και την οικονομική ένταξη για κάθε πολίτη .
2/ Πράσινος και Κλιματικά ουδέτερος σχεδιασμός Δημοσίων χώρων και υποδομών, αναβαθμίζουμε ενεργειακά δημοτικά κτίρια και σχολεία, υιοθετούμε πολιτικές μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης και ενεργοποιούμε τις ενεργειακές κοινότητες
3/ Κυκλική οικονομία και Τοπική παραγωγή, προωθούμε την ορθολογικότερη χρήση των πόρων μέσω των πολιτικών προμηθειών, καταναλώνοντας λιγότερο, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας το νερό- απόβλητα- ενέργεια- προϊόντα και υλικά

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες ,
Η δημοτική μας κίνηση προσανατολίζεται στις αρχές της ζωντανής δημοκρατίας δίνοντας δυνατότητες συμμετοχής και εμπλοκής των δημοτών στην τοπική πολιτική. Η δημοτική μας πολιτική θέλει ισχυρές πόλεις, δήμους και περιφέρειες.
Η δημοτική μας πολιτική προωθεί καλές θέσεις εργασίας και μια σταθερή τοπική οικονομία. Η δημιουργία και η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη επαγγελματικών προοπτικών για τους νέους παραμένει προτεραιότητα για μας
Η οικονομική ανάπτυξη των δήμων συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προώθηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, την διασφάλιση και βελτίωση των συνθηκών εγκατάστασης των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη νέων τοποθεσιών εγκατάστασης. Προωθούμε την απασχόληση των γυναικών.
Υποστηρίζουμε μέτρα για τη βελτίωση της συμβατότητας οικογένειας, εργασίας και καριέρας για όλους τους γονείς.
Η τοπική μας πολιτική στηρίζει τους καταναλωτές . Για μας, η τοπική πολιτική για τους καταναλωτές είναι μια έκφραση εγγύτητας με τους πολίτες. Θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε τοπικό συμβουλευτικό κέντρο καταναλωτών
Η δημοτική μας πολιτική προωθεί την κινητικότητα με οικολογική και κοινωνική υπευθυνότητα. Η δική μας δημοτική πολιτική μεταφορών εξυπηρετεί την αύξηση της κινητικότητας για όλους χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στις πόλεις. Αποτελεί μέρος της πολιτικής για την προστασία του κλίματος σε τοπικό επίπεδο.
Η “πόλη των μικρών αποστάσεων” είναι η κατευθυντήρια αρχή μας, η προώθηση της ποδηλασίας, η υποστήριξη των φιλικών προς το χρήστη τοπικών δημόσιων μεταφορών, η έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας και η αύξηση της οδικής ασφάλειας αποτελούν στοιχεία της πολιτικής μας . Η τοπική μας πολιτική αντιπροσωπεύει την εγγύτητα κοντά στους ανθρώπους για καλές συνθήκες διαβίωσης και υψηλή ποιότητα ζωής.
Σ αυτό το σημείο να μου επιτρέψετε να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημότες για την ευκαιρία, στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή για την εμπιστοσύνη αλλά και στο σύνολο των συναδέλφων του ΔΣ για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι, από την πλευρά του ο καθένας συνέβαλαν στο να πάμε το Ηράκλειο ένα βήμα μπροστά.
Κλείνοντας φίλοι και φίλες θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σχέση των πολιτών με το Ηράκλειο η οποία θα είναι  εθιστική. Το Ηράκλειο ως διεθνής πόλος έλξης. Όπου κι αν ταξιδέψουμε , όπου κι αν ζήσουμε για λίγο ή πολύ σε αυτήν την πόλη να θέλουμε απεγνωσμένα να γυρίσουμε. Μία πόλη που λειτουργεί σαν πυξίδα, αλλά και σαν μαγνήτης ταυτόχρονα.
Μια πόλη που δεν εκσυγχρονίζεται για τους επισκέπτες της αλλά μια πόλη που εκσυγχρονίζεται για τους δημότες της που τους φιλοξενούν.
Όταν μας ρωτάνε ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θέτει η παράταξη μας για το Ηράκλειο των επόμενων ετών. Η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη. Να καταστεί το Ηράκλειο ως ο Δήμος των επόμενων γενεών. Ο Δήμος που αξίζει να ζεις. Ο Δήμος που αξίζεις να δημιουργείς. Ο Δήμος που μας αξίζει. Το Ηράκλειο που μας αξίζει. ΔΩΣΤΕ ΑΞΊΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ με την εμπιστοσύνη σας-Υπόσχομαι-Υποσχόμαστε να ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ.

Σας ευχαριστώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί