Πολιτικής απάτης συνέχεια: Τώρα ο Μητσοτάκης θα “σώσει” το ΕΣΥ, αφού πρώτα το διέλυσε…

«Ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες δυσκολίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απόλυτη δέσμευσή μου, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης 8/6/23 το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «’Αγιος Σάββας».

Είναι προφανής η άγαρμπη προσπάθεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο φόντο της οργής της κοινωνίας για τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων 24ώρων και τα συντρίμμια του ΕΣΥ, να εμφανίσει εαυτόν ως υποστηρικτή του δημόσιου συστήματος Υγείας, λες και δεν ήταν η κυβέρνηση του ίδιου που εδώ και 4 χρόνια το απαξιώνει πριμοδοτώντας ιδιωτικά συμφέροντας. 

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και συζήτησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» υπό τον υπεύθυνο ιατρό, Μιχάλη Νικολάου, για τη χορήγηση θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νέου προγράμματος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη το πρότυπο πρόγραμμα χορήγησης θεραπειών «ΟΙΚΟΘΕΝ» παρέχει φαρμακευτική υποστήριξη σε καρκινοπαθείς, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στο πρόγραμμα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε» όπως είπε και χαρακτήρισε τον “‘Αγιο Σάββας” «ένα κορυφαίο δημόσιο νοσοκομείο ταγμένο στη μάχη της αντιμετώπισης των ογκολογικών περιστατικών».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να ισχυριστεί ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, λειτουργεί. Πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο» – μια μαγική εικόνα που έρχεται σε εξόφθαλμη αντίθεση με όσα βιώνουν καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς και οι συγγενείς τους. Αλλά και με την εξάντληση που υφίστανται γιατροί και νοσηλευτές, πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν το ΕΣΥ. 

Τι «ξέχασε» ο Μητσοτάκης: Τα αδιάσειστα στοιχεία

Το όψιμο ενδιαφέρον του προέδρου της ΝΔ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο θυμό μπορεί να προκαλεί, δεδομένου ότι η χώρα μας «κατέκτησε» στην πανδημία θλιβερές πρωτιές σε απώλειες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον δυτικό κόσμο.

  • Όσο για το συνολικό προσωπικό, ό,τι νούμερα κι αν δίνει η ΝΔ για να παραπλανήσει τους πολίτες, η αλήθεια είναι αμείλικτη: Το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στο ΕΣΥ 108.000 εργαζόμενους συνολικά. Τον Δεκέμβριο του 2022, από 108.000 έφτασαν στους 84.000.
  • Όσον αφορά το τακτικό προσωπικό, σύμφωνα με το Μητρώο του ΥπΕς, προκύπτει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 79.122 άτομα και η κυβέρνηση της ΝΔ το έχει μειώσει στα 72.986 άτομα. Έχουμε δηλαδή την τελευταία τετραετία μια μείωση κατά 6.136. Δηλαδή μείωση περίπου 1.500 άτομα κατ’ έτος.

Ττην δραματική κατάσταση στην οποία έχει αφήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το ΕΚΑΒ αλλά και γενικότερα το ΕΣΥ, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία, είχαν στηλιτεύσει οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Κω. Ο Πρόεδρος μάλιστα του Πανελλήνιου Συλλόγου Επικουρικών του ΕΚΑΒ είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι: “Τρεις φορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα γίνουν προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων διασωστών και οι τρεις αναβλήθηκαν”.

Αυτά ασφαλώς τα γνωρίζουν στη Πειραιώς, γι αυτό και προ των εκλογών της 21ης Μαΐου η ΝΔ έλεγε (ακόμη και με διαφημιστικά σποτάκια) ότι «η Υγεία αποτελεί μια από τις 3 προτεραιότητές της για την επόμενη τετραετία», σαν να μην κυβέρνηση από το 2019 μέχρι και σήμερα!

Άλλωστε, την απαξίωση του ΕΣΥ καταδεικνύει η κυνική ομολογία του Αδ. Γεωργιάδη (Action 24, 7/6/23) ότι η δημόσια υγεία δεν αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε η οικονομία υποστηρίζοντας πως δεν μπορείς να φτιάξεις την Υγεία αν δεν έχεις λεφτά, άρα προηγείται η οικονομία. 

Το ΕΚΑΒ υπό διάλυση

Αυτό που επίσης παρέλειψε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να δώσει μια απάντηση για τα στοιχεία της δραματικής κατάστασης του ΕΚΑΒ τα οποία ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες:

• Σήμερα λείπουν 700 διασώστες, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του ΕΚΑΒ, καθώς από το 2019 έχουν συνταξιοδοτηθεί 450 διασώστες χωρίς να καλυφθούν από την απελθούσα κυβέρνηση.

• Δεν υπήρξε ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα τα παλαιότερα να βρίσκονται όλο και συχνότερα εκτός λειτουργίας για λόγους επισκευής και συντήρησης
• Εξαιτίας των παραπάνω, οι χρόνοι απόκρισης του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί δραματικά. Στο πολύ επείγον περιστατικό μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά. Σε λιγότερο επείγον ο χρόνος υπολογίζεται στα 45 λεπτά, ενώ σε μη επείγοντα περιστατικά το ασθενοφόρο μπορεί να πάει σε 2 ή και σε 3 ώρες.

• Η δύναμη των ημερήσιων ασθενοφόρων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι η μικρότερη από κάθε άλλη περίοδο. Στην περιφέρεια μεγάλες περιοχές όντας μένουν πλήρως ή μερικώς ακάλυπτες από το ΕΚΑΒ. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας (υποτίθεται ότι) “καλύπτονται” από ένα μόνο ασθενοφόρο ανά βάρδια!

Κι όλα αυτά, ενώ μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και σε σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ και κατάφερε να ενισχύσει στελεχιακά το ΕΚΑΒ με περισσότερα από 300 άτομα προσωπικό, ενώ μέσα από τη συγκεντροποίηση τηλεφωνικών κέντρων «εξοικονομήθηκε» επιπλέον προσωπικό για τη λειτουργία του επιχειρησιακού βραχίονα. Τέλος, την τετραετία 2015-2019 ενισχύθηκε το τμήμα δίτροχων μηχανών του ΕΚΑΒ, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί