Ο Μητσοτάκης και τα απρόσμενα κέρδη των “Βαρδινογιάννηδων”

“Απρόσμενα” ο Μητσοτάκης δεν συντόνιζε το μηχανισμό τιμών και ωωωω…τι  σύμπτωσις κ. Βαρδινογιάννη, ήρθαν και τα απρόσμενα κέρδη… 

Του Γιώργου Δημητρίου

Ανατρίχιασα όταν διάβασα τις δηλώσεις του Βαρδινογιάννη για τα “απρόσμενα κέρδη”. Φυσικά όταν έχεις δύο κανάλια, καμιά 15αριά βουλευτές λομπίστες θα πεις και την  παρόλα σου… Ποιος θα του ασκήσει κριτική άλλωστε.. 

ΤΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΄΄ΠΡΟΣΥΝΕΝΟΗΜΈΝΑ΄΄

Η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης δεν κάνουν το καθήκον τους κ.Βαρδινογιάννη και εσείς τους στηρίζετε λυσσωδώς ακριβώς για τα απρόσμενα να γίνουν προβλέψιμα. 

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ 

Οι μορφές αγοράς σύμφωνα με την επιστήμη των οικονομικών είναι τέσσερις: 

1) Η μορφή της πλήρους ανταγωνιστικής αγοράς. 

2) Η μορφή αγοράς του καθαρού μονοπωλίου 

3) Η μορφή αγοράς του μονοπωλιακού Ανταγωνισμού. 

4) Η μορφή αγοράς του Ολιγοπωλίου – Διπώλιου. 

Οι 3 μορφές αγοράς, εκτός από την πρώτη, του πλήρους ανταγωνισμού, λειτουργούν στην  Ελληνική αγορά σε ένα θολό τοπίο τάχα ελεύθερης αγοράς. ( https:/euretirio.com Μορφές  Αγοράς ) 

Κάθε μορφή αγοράς ,έχει διαφορετική διάρθρωση που προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των  επιχειρήσεων, την αποτελεσματικότητά τους και τους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών και  των ποσοτήτων και των΄΄απρόβλεπτων΄΄ κερδών. 

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ – Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ- ΑΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ

Η ιδανική μορφή αγοράς στη νεοκλασική οικονομία είναι η πλήρης ή αλλιώς η τέλεια  μορφή ανταγωνισμού αλλά απρόσμενα τα πολιτικά κόμματα δεν την προωθούν όπως όλες οι άλλες Δυτικοευρωπαικές χώρες πλην Ορμπαν. 

( Marshall , 1920, Pigou 1932 ) Δείτε από τη βιβιογραφία ότι τα  <<απρόσμενα >>  τα έχουν  λύσει οι δυτικοί το 1920-1930.

Απρόσμενα τα οικονομικά επιμελητήρια και τα πανεπιστήμια σιωπούν. Η πολιτική  χυδαιότητα του Μητσοτάκη προβλέψιμα δεν φορολογεί τα τάχα απρόσμενα κέρδη. Σκόπιμα  δεν υπάρχει πλήρης ανταγωνισμός στην αγορά. 

Η Βάση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς στρεβλώσεις είναι ένας καλά λειτουργικός  μηχανισμός τιμών. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να συντονίζει τις αποφάσεις  οικονομικών θεμάτων. Βιβλιογραφία ( CPB , 1992 ) 

“Απρόσμενα” ο Μητσοτάκης δεν συντόνιζε το μηχανισμό τιμών και ωωωω…τι  σύμπτωσις κ.Βαρδινογιάννη, ήρθαν και τα απρόσμενα κέρδη… 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑ΄΄ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ΄΄ 

Το απρόσμενο επίπεδο ευημερίας ,εξαρτάται από τους διαθέσιμους παράγοντες παραγωγής  (Φυσικοί πόροι, ποσότητες & ποιότητες, ποιότητα της αγοράς εργασίας, το μέγεθος του  αποθέματος κεφαλαίου και την τεχνολογία).

Σε μορφή αγοράς πλήρους ανταγωνισμού, όπως σε όλη τη δύση, που προβλέψιμα δεν  θεσμοθετείται στην Ελλάδα θα πρέπει να φορολογούνται οι αρνητικές εξωτερικές  επιδράσεις και με τα έσοδα να επιδοτούνται θετικές εξωτερικές επιδράσεις. 

Βιβλιογραφία ( Marshall 1920, p. 472 – 3 ) 

Παράδειγμα, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, δεν αποτελούν οι επιδοτήσεις των λογής  ΄΄αερο-παρόχων΄΄. Μετά τη φορολόγηση των τάχα απρόβλεπτων κερδών θα πρέπει να  γίνεται επιδότηση της Δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης. ( Pigou , 1932) 

Στη μορφή της πλήρους ανταγωνιστικής αγοράς, η διαφορά του ιδιωτικού και του  κοινωνικού οριακού κόστους και οφέλους που προέρχονται από εξωτερικές επιδράσεις, μας έχει δείξει ότι οι ελεύθερες αγορές, αλλά που δεν είναι πλήρως ανταγωνιστικές, μπορούν να  παράγουν << Αναποτελεσματικά >> επίπεδα παραγωγής. 

Καθήκον της κυβέρνησης στη μορφή αγοράς του πλήρους ανταγωνισμού, είναι να εξισώσει  ται ιδιωτικά και τα κοινωνικά οριακά κόστη αλλά οπωσδήποτε να υπάρχουν οι ανάλογες  νομοθετικές ρυθμίσεις. Φυσικά τέτοιες σκόπιμα δεν υπάρχουν.

Βιβλιογραφία ( Coase , 1960 ) 

Στη μορφή αγοράς του πλήρους ανταγωνισμού, που σκόπιμα δεν προωθείται στη χώρα, η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να διορθώσει την κατανομή  

του ΄΄απρόσμενου΄΄ εισοδήματος και να οδηγήσει σε ισορροπία την αγορά. Μια πολιτική απόφαση συμβιβασμού μεταξύ αποτελέσματος και ανισοτήτων.. 

Όταν βγαίνει η επικοινωνιακή ΄΄πυροβολαρχία΄΄των Ελλήνων να μιλήσει για απρόβλεπτα  κέρδη, δείχνει στον Τσίπρα τις πολιτικές σαχλαμάρες που έκανε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Είναι άλλο να υπάρχουν 4 διυλιστήρια και άλλο να υπάρχουν οκτώ.Είναι απρόβλεπτα τα  κέρδη και οι ζημίες,ενώ όσο λιγότερα τόσο πιο υψηλές τιμές.Το ίδιο συμβαίνει στα τρόφιμα  όταν 6 κατέχουν το 81% του τζίρου ενώ θα μπορούσε η κυβέρνηση με κατευθυνόμενες  επιδοτήσεις να τους αυξήσει σε 14 πχ.παίκτες που θα ελέγχουν το 81%. 

Αλλες τιμές, άλλος ανταγωνισμός, άλλα προβλέψιμα- ΄΄στημένα΄΄ κέρδη, άλλα επίπεδα  ευημερίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όταν κ.Βαρδινογιάννη ελέγχετε μαζί με άλλους την ενημέρωση, ό,τι κι αν πείτε εσείς ή  άλλοι, η δική σας αλήθεια θα επικρατήσει και όχι της δυτικής επιστήμης. Ολα στην Ελλάδα  είναι προβλέψιμα και ο Μητσοτάκης για εσάς ακόμη πιο προβλέψιμος συνεργάτης που  στερεί από την Ελλάδα την μορφή αγοράς του πλήρους ανταγωνισμού. 

Απρόβλεπτο κι αυτό…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί