Οι δεσμεύσεις της ΝΔ του 2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επανέρχονται με «εκπτώσεις»

Του Χάρη Μαμουλάκη*

Νέα προεκλογική περίοδος και η Ν.Δ. συνεχίζει ένα πρωτοφανές κρεσέντο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης κάνοντας αναφορές σε κρυφή φορολογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μήπως η Ν.Δ., όντας εξοικειωμένη με τις «ψυχολογικές πρακτικές» κάνει «προβολή» των δικών της προθέσεων αναφορικά με τη φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει; Το εργαλείο χειραγώγησης που χρησιμοποιεί για να επηρεάσει τις αποφάσεις του εκλογικού σώματος είναι ο φόβος και, δεν είναι η πρώτη φορά. Η μόνη αλήθεια είναι τα ψεύδη πάνω στα οποία χτίζει η Ν.Δ. διαχρονικά το επικοινωνιακό της αφήγημα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν με στοιχεία για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες. Το 2019 η Ν.Δ. στο προεκλογικό της πρόγραμμα δεσμευόταν για πολλά. Οι δημοσιονομικές συνθήκες της το επέτρεπαν. Η διαχείριση της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα χωρίς να «βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι». Χωρίς διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Το αποδεικτικό στοιχείο είναι η παρακαταθήκη των 37 δις ευρώ. Έτσι, η Ν.Δ. δεσμευόταν για: σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,  σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15%, μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22% και διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.

Είναι τόσο συνεπής η ΝΔ όσο θέλει να παρουσιάζεται; Το άρθρο 31 του ν.3986/2011 παραμένει σε ισχύ. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως. Το ποσοστό των εισφορών σε κύρια ασφάλιση των μισθωτών παρέμεινε 20% και ουδείς λόγος για μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. Παράλληλα, ας μη ξεχνάμε ότι εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης η ΝΔ αποφάσισε να προσαυξήσει από 1.1.2023 τα ποσά εισφοράς της κύριας σύνταξης αλλά και του κλάδου υγείας κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2022, δηλαδή κατά 9,65%. Ως προς τις ρύθμιση οφειλών που σχεδίασε το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα αφού αφήνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που εκτιμάται στο 80%, μικρομεσαίων οφειλετών εκτός.

Αν το επιτελείο του κύριου Μητσοτάκη δεν προέβη στην υλοποίηση, στο ακέραιο, των δεσμεύσεων του για τη τετραετία 2019-2023 αλλά προτίμησε την εφαρμογή προσωρινών μέτρων και ημίμετρων αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή. Παράλληλα, για τα πεπραγμένα της Ν.Δ. αλλά και τα μελλούμενα θα πρέπει να απαντηθεί στη συνείδηση του κόσμου ένα πολύ βασικό ερώτημα. Ποιους θα στήριζε η Ν.Δ. στην περίπτωση που δεν είχε τεθεί σε ισχύ η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και εν απουσία της μεγάλης χρηματοδοτικής ροής από πλευράς ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και της θέσπισης του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας;

Και ερχόμαστε στο σήμερα!. Η ΝΔ μετά από 4 έτη επανέρχεται στις δεσμεύσεις του 2019 αλλά, έχοντας κάνει «εκπτώσεις». Για παράδειγμα, αναφέρει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027 ενώ όφειλε να το έχει καταργήσει έως το τέλος του 2023. Αναφέρεται σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών παραλείποντας να ορίσει ότι οι εν λόγω μειώσεις δεν αφορούν τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά τις υπέρ τρίτων. Δεσμεύεται, με αόριστο τρόπο, και για μία σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως η μείωση του ιδιωτικού χρέους. Θα υλοποιήσει αυτές της τις δεσμεύσεις; Με ποιο τρόπο; Διότι κάποιες εξ αυτών έχουν διπλή ανάγνωση. Μήπως τις επαναφέρει ως δεσμεύσεις στο επόμενο προεκλογικό της πρόγραμμα; Η Ν.Δ. προφανώς θα υλοποιήσει όσες δεσμεύσεις περιλαμβάνονται και ως συστάσεις στην από  24.5.2023 έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Έτσι, ως προς τη μείωση του ιδιωτικού χρέους θα εφαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία του νέου πτωχευτικού κώδικα οδηγώντας άμεσα στον εκπλειστηριασμό χιλιάδων υποθηκευμένων ακινήτων – πρώτης κατοικίας ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στις «ψυχολογικές πρακτικές» της ΝΔ, αλλά και στην απουσία προγραμματικών κοστολογημένων απαντήσεων για τα επίμαχα ζητήματα προτάσσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα με όρους δεσμευτικούς που θα αποτελέσουν τις λύσεις στα προβλήματα που κλήθηκαν, καλούνται και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα ή έμμεσα οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι, δεσμευόμαστε για τη: ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, με δικαίωμα ένταξης και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019, θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς θεσμικούς πιστωτές με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 10.000 € η οποία συνεπάγεται άμεσο ετήσιο όφελος 900€, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με συνεπαγόμενο ετήσιο όφελος 650 €, ανακατεύθυνση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διενέργεια μεταρρυθμιστικών τομών και δημόσιας παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα με προσανατολισμό, μεταξύ άλλων τη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση του κόστους ρεύματος μέσω της ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, αναθεώρηση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και προώθηση παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και σε επαγγελματικές στέγες. Επιπλέον, δεσμευόμαστε σε μία δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως: η ενεργοποίηση του θεσμού των μικροπιστώσεων για την πρόσθετη δυνατότητα χρηματοδότησής τους, η χορήγηση χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, η δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η εφαρμογή προγράμματος στήριξης για το ενεργειακό κόστος αλλά και εξειδικευμένων σχεδίων πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί μία καλή ζωή για τους πολλούς. Η Ν.Δ. παρουσιάζει μία Ελλάδα με ανάπτυξη και επενδύσεις, μία Ελλάδα που πάει μπροστά. Πόσοι όμως θα ανέβουν στο τρένο και με ασφάλεια θα φτάσουν στον προορισμό της καλής ζωής με τη Ν.Δ.; Αυτό είναι το επίδικο. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη Ν.Δ.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Πρώτη δημοσίευση topontiki.gr 6/6/23

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί