Α. Τσίπρας: Στις εκλογές συγκρούονται ο κόσμος της ισότητας και της ελευθερίας και ο κόσμος της ολιγαρχίας

Στην εικόνα της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον –χωρίς να λείπουν οι συνεχείς αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν (και στη διακυβέρνηση της Ν.Δ.)– ήταν εστιασμένη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, όπου παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος εν όψει των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια χώρα και μια κοινωνία που θα φροντίζει τους ανθρώπους της, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μέλλον δεν αποτελεί ουτοπία. Όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας όπως κατά την τελευταία τετραετία.

Δείτε:

Παρουσιάζεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τα 7 βήματα του ΣΥΡΙΖΑ για «Δίκαιη Κοινωνία» και «Ευημερία για Όλους»

Αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε υποβάθμιση της θέσης της χώρας τα τελευταία χρόνια, η οποία αποτυπώνεται –όπως είπε– σε μια σειρά δεδομένων, όπως στις χαμηλές αμοιβές, στην απορρύθμιση του συστήματος εργασίας, στην κάκιστη κατάσταση του ΕΣΥ, στον τομέα των επενδύσεων (που δεν αφήνουν παραγωγικό αποτύπωμα), στη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών κοινωνικού κράτους, στην απαξίωση των δημόσιων υποδομών, στην ψηφιακή υστέρηση (είπε πως το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο).  

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη, αλλά το αντίθετο, δηλαδή σε πορεία απόκλισης. «Αυτή η πορεία πρέπει να αντιστραφεί», υπογράμμισε, θέτοντας τη σύγκλιση με την Ευρώπη ως τον κορυφαίο εθνικό στόχο για τον οποίο αξίζει να αγωνιστεί κανείς. 

Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνησης της Ν.Δ., εξαπέλυσε σφοδρά πυρά, μιλώντας μεταξύ άλλων για «τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους». Όπως τόνισε «αυτό το σχέδιο πρέπει να ηττηθεί», αλλιώς η χώρα «θα βρεθεί μπροστά σε υπαρξιακά διλήμματα…».

Πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος διάρρηξης κοινωνικής συνοχής, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. «Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη με μια κοινωνία διαλυμένη», τόνισε με νόημα. 

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  1. Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.
  2. Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης.
  3. Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία.
  4. Δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ΕΣΥ.
  5. Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.
  6. Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία.
  7. Εγγύηση στο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγη και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί