Ακρόπολη: «Έχει παραμορφωθεί» – Παρέμβαση κόλαφος από το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Κραυγή αγωνίας για την Ακρόπολη σήμανε το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHW), καθώς συγκαταλέγει το ιστορικό μνημείο στις «επείγουσες» περιπτώσεις μνημείων που απειλούνται με καταστροφή. Αφορμή στάθηκε το «τσιμέντωμα» που έγινε από την υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη Λίνα Μενδώνη. Σημειώνεται ότι το το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς στη διαφύλαξη των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στο σχετικό δελτίο που δημοσιεύτηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Έκθεση Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς 2023 περιλαμβάνει 45 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο που απειλούνται από υπερτουρισμό, κλιματική αλλαγή ή απόλυτη καταστροφή από κυβερνητικά έργα.

«Κάποια μέρη καταστρέφονται καθώς μιλάμε», λέει ο Στέφεν Ντόεμπκε, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Χρειάζονται επείγουσα παρέμβαση και αναρωτιόμαστε γιατί μερικά από αυτά δεν είναι καν στην ατζέντα της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς φέτος. Η UNESCO είναι παγιδευμένη σε διαδικασίες και πολιτικό λόμπι. Χρειάζεται επειγόντως έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ταχείας απόκρισης».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, «επείγουσες περιπτώσεις όπου η Επιτροπή πρέπει να παρέμβει αμέσως είναι η συνεχιζόμενη έξωση των ιθαγενών Μαασάι από την περιοχή διατήρησης Ngorongoro της Τανζανίας, η παραμόρφωση της Ακρόπολης της Αθήνας, το καταρρέον βουνό εξόρυξης κοντά στο Ποτόσι στη Βολιβία, η αποξήρανση του ισπανικού εθνικού πάρκου Ντονιάνα και το σχέδιο καταστροφής του αρχαιότερου αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Πετρούπολης για ένα επιχειρηματικό συγκρότημα – όλα καλύπτονται στην Έκθεση WHW».

Η έκθεση αφιερώνει 7 σελίδες για την Ακρόπολη, με τον αναστηλωτή των Προπυλαίων, αρχιτέκτονα Τάσο Τανούλα να υπογράφει τη συγκεκριμένη ενότητα. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η UNESCO φέρει επίσης ευθύνες για την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην Ακρόπολη, και ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:

«Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πρέπει να δημοσιεύσει αμέσως στον ιστότοπό του την Έκθεση της Συμβουλευτικής Αποστολής για την Ακρόπολη, είτε σε προσχέδιο είτε σε τελική έκδοση.

«Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Ακρόπολη πρέπει επειγόντως να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της 45ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς πρέπει να ζητήσει από το ελληνικό κυβερνών κόμμα:

  • Να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα στον χώρο μέχρι η επιτροπή WH λάβει απόφαση σχετικά με τις υλοποιούμενες και προγραμματισμένες εργασίες.
  • Να υποβάλει Σχέδιο Διαχείρισης και Σχέδιο Τουρισμού για την Ακρόπολη με πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, πριν από οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις γίνουν στον χώρο»

Ακολουθεί η ενότητα για την Ακρόπολη

Έκθεση για Ακρόπολη
Έκθεση για Ακρόπολη
Έκθεση για Ακρόπολη
Έκθεση για Ακρόπολη
Έκθεση για Ακρόπολη
Έκθεση για Ακρόπολη
Έκθεση για Ακρόπολη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί