Σύσκεψη του ΚΚΕ στο Πολύκεντρο Ζάκρου

Η σύσκεψη είχε θέμα την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ για τον ενεργειακό σχεδιασμό του Κεφαλαίου, πως αυτός εκφράζεται στη Σητεία και την πρόταση του Κόμματος για την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό.

Η σύσκεψη αυτή διοργανώθηκε ως απάντηση στην  τελευταία αρνητική εξέλιξη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τετάρτης 31 Μαΐου όπου κατά πλειοψηφία(υπερψήφισαν οι δυνάμεις των ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ και καταψήφισε ο Αλέκος Μαρινάκης από το ΚΚΕ ) εγκρίθηκε η τροποποιημένη ΜΠΕ για το Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν και παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι της Ζάκρου, μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας, εκπρόσωποι φορέων του χωριού, από τον πολιτιστικό σύλλογο Ζάκρου, τον ΤΟΕΒ Ζάκρου, αγρότες, υπάλληλοι, νέες και νέοι, κάνοντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να ερημώσει τον τόπο τους και να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών. Εισηγητική ομιλία εκ μέρους του Κόμματος έκανε ο Συμεωνίδης Σίμος, υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας με την Λαϊκή Συσπείρωση. 

Το στέλεχος του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που οργανώθηκε την Τετάρτη 31/5 και χαρακτηριστικά ανέφερε: 

«Είναι σημαντική αυτή η κινητοποίηση, γιατί είναι συνέχεια μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, λαϊκών συνελεύσεων, συντονισμού φορέων και της προσφυγής στο ΣτΕ που είχε θετική έκβαση(…) Αυτές οι κινητοποιήσεις του Σητειακού Λαού είναι που δυσκολεύουν τον ενεργειακό σχεδιασμό, είναι το αντίπαλο δέος στο φιλοεπενδυτικό, «πράσινο», αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας και υπηρετούν τα κόμματα της ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ(…) Η απαράδεκτη εχθρική αντιμετώπιση που είχαν οι εκπρόσωποι των φορέων και οι κάτοικοι της περιοχής στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ήταν αντανάκλαση της προαποφασισμένης αντιλαϊκής στάσης των δυνάμεων της ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που καθορίζουν τον αρνητικό για το λαό συσχετισμό στην περιφέρεια Κρήτης και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος»

Ο Σ.Συμεωνίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις και τις θέσεις του Κόμματος για το ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι: 

«Απέναντι μας είναι ένας ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου που κριτήριο ανάπτυξης του είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους των ενεργειακών ομίλων-επενδυτών. Για αυτό και δεν υπολογίζουν συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις ανάγκες τους, στην αγροτική δραστηριότητα, στο φυσικό περιβάλλον, τις υδρογεωλογικές αρνητικές επιπτώσεις και βεβαίως εμπορεύονται, στην απελευθερωμένη πλέον αγορά, την ενέργεια, καθιστώντας την ένα πανάκριβο εμπόρευμα(…)  Σε συνέχεια αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού τα κόμματα του κεφαλαίου και η ΕΕ κινούνται στις ίδιες ράγες με κοινή στρατηγική αυτή της πράσινης μετάβασης για να θωρακίσουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων με αποτελέσματα: α)Ένα θεσμικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει την γη και το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας(δασικοί χάρτες, εθνικό κτηματολόγιο, νομοθεσία για προστατευόμενες περιοχές, απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ενέργειας κ.α.) όπου ιδιαίτερα με το ταμείο ανάκαμψης το επόμενο διάστημα και τα αντιλαϊκά του προαπαιτούμενα επιδιώκεται η επιτάχυνση της εφαρμογής αυτού του «πράσινου» εφιάλτη,), β)Το πανάκριβο ρεύμα, την ενεργειακή φτώχεια, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις στον κλάδο και βεβαίως την άναρχη-άδικη χωροθέτηση πραγματικά όπου θέλει ο εκάστοτε «πράσινος» επενδυτής, όπου δηλαδή εξασφαλίζει τη μέγιστη κερδοφορία από το ‘’θεάρεστο’’ έργο του. γ)την ένταση της κρατικής καταστολής ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό που μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τον τόπο του και το μέλλον των παιδιών του(π.χ. επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους της Κοζάνης την προηγούμενη εβδομάδα) »

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη συνέχεια ανέδειξε ότι: 

«Οι δυνάμεις των κομμάτων του Κεφαλαίου ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο βάζουν πλάτη για την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως έγινε και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ενώ ακόμα και όταν έχουν πιο «κριτική» στάση είναι εκ του ασφαλούς και καιροσκοπική γιατί μέσα στα καθήκοντα τους είναι ταυτόχρονα η εκτόνωση και η ενσωμάτωση –όπου είναι δυνατό- της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας (…) Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, σύσσωμος ο λαός και το κίνημα του κατά τη γνώμη μας πρέπει να κρατάνε αυτοτελή, δυναμική, μαχητική, αδιάλλακτη στάση στο σύνολο του ενεργειακού σχεδιασμού, αξιοποιώντας αποσπάσεις που εξασφαλίζει η πίεση του αγώνα τους, χωρίς να επιτρέπουν κανέναν να τους αντικαταστήσει μέσω της ανάθεσης. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Σητείας έχει κοινή άποψη γύρω από την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτής της «πράσινης» στρατηγικής και καιροσκοπικά τοποθετούνται στα επιμέρους ζητήματα χωροθέτησης (π.χ. η θέση να τοποθετηθούν στον «ενεργειακό κόμβο» του Δήμου Σητείας αγνοώντας τις συνέπειες και ποιος υπαγορεύει αυτόν τον σχεδιασμό που αναφέρθηκαν προηγουμένως)(…) Άλλωστε και στη Σητεία μοιράζονται ευθύνες νυν και προηγούμενες δημοτικές αρχές για το ότι έχει φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο, με το Δήμο Σητείας να είναι ο πλέον επιβαρυμένος σε όλη την Κρήτη».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σ.Συμεωνίδης ανέφερε: 

«Ότι σε αντίθεση κατεύθυνση βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ, αφού και στο συγκεκριμένο θέμα, οι περιφερειακοί και δημοτικοί του σύμβουλοι τοποθετήθηκαν ενιαία καταψηφίζοντας τις ΜΠΕ με τις ίδιες θέσεις, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος(Α.Μαρινάκης), στο Δήμο Ρεθύμνου (Μ.Μανουσογιάννης) και στο Δήμο Σητείας.(…) Γιατί, ακριβώς, στην δική μας αντίληψη η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.  Κριτήριο ανάπτυξης και στον συγκεκριμένο κλάδο πρέπει να είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Ως ΚΚΕ απορρίπτουμε την λεγόμενη στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”  γιατί υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, όχι μόνο είναι απάτη όσο αφορά τα οφέλη της αλλά απεναντίας μαυρίζει τις ζωές των πολλών. Δεν μπορεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων να συμβαδίζει με τις λαϊκές ανάγκες, για αυτό και εμπιστευόμαστε μόνο τον λαό ότι μπορεί να σταματήσει αυτόν τον “πράσινο” εφιάλτη γιατί Μόνο ο λαός σώζει το λαό.(…) Επειδή το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα υπάρξει κλιμάκωση της πράσινης επέλασης (ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, ταμείο ανάκαμψης, αντιλαϊκό-περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο κτλ) πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να ανατρέψουμε αυτό τον σχεδιασμό. Εκτιμάμε ότι ώθηση στον αγώνας του Λαού θα εξασφαλίσει ο συντονισμός ανάμεσα στους φορείς, συλλόγους, επιτροπές αγώνας του Δήμου Σητείας αποφασίζοντας συλλογικά ποια θα είναι η συνέχεια και κυρίως η κλιμάκωση της λαϊκής απάντησης απέναντι στον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου στην περιοχή μας. Η απάντηση κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι ανάλογη  της επίθεσης επομένως πρέπει με αποφασιστικό τρόπο να επιβάλλουμε το δίκιο μας, το δίκιο δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σητειακού Λαού. Εμείς προτείνουμε τα εξής αιτήματα που μπορούν να εκφράσουν αυτόν τον παλαϊκό αγώνα και να συμβάλλουν στην κοινή δράση με άλλους μαζικούς φορείς του Λασιθίου και της Κρήτης που αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα από την εφαρμογή της “πράσινης στρατηγικής”:

– Να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιοθερμικά πάρκα σε κανέναν Δήμο του Λασιθίου και οπουδήποτε στην Κρήτη. Ούτε σπιθαμή γης για τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους.

-Σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπόλοιπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

– Να απορριφθούν οι ΜΠΕ, οι αιτήσεις εγκατάστασης, τα συμφωνητικά μίσθωσης των Δήμων με τις εταιρείες και να μην πέσει ούτε σφυριά για τις εργασίες κατασκευής τους.

-Να εκπονηθεί συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

– Καμιά ανεμογεννήτρια, υποσταθμοί και γραμμές υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς, αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων εγγύτητας και προς τα κάτω των ορίων ηχορύπανσης. 

-Να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους. »

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ.Συμεωνίδης ανέφερε: 

«Είναι φανερό ότι αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση βαραίνει όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας, όπου δίνουν γη και ύδωρ για να εφαρμοστεί σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου. Από 26/6 η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα επιταχύνει τον αντιλαϊκό της έργο έχοντας την συναίνεση από την “αντιπολίτευση” των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αφού μοιράζονται από κοινού την ίδια ενεργειακή, πράσινη, στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Από την άλλη, τη διαφορά από την πλευρά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων θα την κάνει το ΚΚΕ με 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση. Σας καλούμε όλη αυτή η πείρα που έχετε συγκεντρώσει να την αξιοποιήσετε ως κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να ανατρέψει αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό που καταστρέφει τον τόπο μας. Άλλωστε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας που ήταν ο μοναδικός που αταλάντευτα πήρε θέση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και καταψήφισε την ΜΠΕ ήταν ο νεοεκλεχθής βουλευτής Χανίων Αλέκος Μαρινάκης και είναι συμφέρον για την υπόθεση μας να ξαναεκλεγεί. Δυνατό ΚΚΕ λοιπόν γιατί είναι ήδη με τη σωστή πλευρά, για να είναι δυνατός και ο λαός την επόμενη μέρα!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί