Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξη, αυτά πρέπει τώρα να αλλάξουν

Του Γιώργου Δημητρίου

Βάλατε νέα εκλογική επιτροπή και αυτό δείχνει ότι κανένα εκλογικό μήνυμα δεν έγινε σαφώς αντιληπτό από εσάς. Εχω την αίσθηση ότι είναι ευκολότερο να δημιουργήσετε ένα νέο  κομματικό φορέα παρά να ΄΄αναστήσετε το Σύριζα΄΄ 

Πρόγραμμα Σύριζα ουδέποτε υπήρξε στην πραγματικότητα και η άνοδος του κόμματος  όπως και η πτώση οφείλεται κυρίως στις δικές σας δυνάμεις και αδυναμίες. 

ΤΡΕΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

1) Επανίδρυση του Σύριζα, μιας “Φιλελεύθερης Αριστεράς” σε ό,τι αφορά μόνο το  μοντέλο της ανάπτυξης της οικονομίας. Καθαρά δυτική και Ευρωπαϊκή μορφή  αγοράς ως αντίδοτο στα Μητσοτακικά καρτέλ τιμών. 

Στο σκέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας κλπ κρατήστε ακριβώς ό,τι και  τώρα. Στη διανομή των κερδών του πλούτου της ανταγωνιστικής αγοράς κρατήστε τα  κεντροαριστερά χαρακτηριστικά σας. 

2) Κάντε δύο επιτροπές επιστημόνων. Πρώτη  επιτροπή ειδικών στις μορφές αγορών και την ανταγωνιστικότητα. Δεύτερη η νομική  επιτροπή για anti-trust νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

3) Καθαρή επιλογή τομέων που θα παραμείνουν στο δημόσιο κατά 100% πχ  ΔΕΗ, Νερό, Δημόσια υγεία κλπ, και εκεί που το δημόσιο θα πρέπει να συνυπάρχει με  ιδιώτες πχ Αναπτυξιακή τράπεζα, Αμυντική βιομηχανία κλπ. 

Επίσης να ξεκαθαρίσει οπωσδήποτε ότι θα κλείσει και ένα σημαντικό μέρος αντιπαραγωγικών Δημοσίων οργανισμών. Υπάρχουν πάρα πολλές και το κόστος αυτών να  μετασχηματιστεί σε αντίστοιχες φοροαπαλλαγές στην επιχειρηματικότητα. 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ  ΤΑ ΄΄ΚΑΡΤΕΛ ΤΙΜΩΝ΄΄. 

Δυστυχώς κ.Τσίπρα,δεν καταλάβατε ότι ενώ ο Μητσοτάκης είναι ο ΄΄ιππότης της ελεινής  τραπέζης΄΄ είναι παράλληλα πολύ πιο οργανωτικός από εσάς. Για όποιον έχει πτυχίο ΜΒΑ  καταλαβαίνει ποιός έχει ηγετικές και διοικητικές ικανότητες και ποιος όχι. 

Δυστυχώς θα πρέπει όσο πιο σύντομα μπορείτε κ.Τσίπρα να αντιληφθείτε ότι τα  ΄΄Μητσοτακικά καρτέλ΄΄ τιμών που σας διέλυσαν, με την ΄΄ άδειά ΄΄ σας κ. Τσίπρα, είναι το  κορυφαίο παράδειγμα ΄΄οικονομικού εταιρικού εγκλήματος΄΄.. 

Δείτε, ( Friedrich 2010 ; Stewart 2007 ; Geis 1987 ) 

Εσείς το αντιλαμβάνεστε με όρους παλαιοπολιτικούς ενώ είναι απλά ένα ΄΄οικονομικό  έγκλημα΄΄ που δεν θελήσατε ή δεν μπορέσατε να το πατάξετε ή καλύτερα να το αντικαταστήσετε με τη  δυτική – Ευρωπαϊκή και νόμιμη μορφή αγοράς του ανόθευτου ανταγωνισμού. 

Η “ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

Η οικονομική θεωρία λέει ότι τα καρτέλ τιμών είναι << Εγγενώς Ασταθή >> γιατί όλα τα μέλη  του καρτέλ θα θελήσουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους παρά τις προφορικές  συμφωνίες μεταξύ τους. 

Δείτε, ( Levenstein and Suslow 2006 ; Leslie 2008 ; Connor 2010 )

Ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα συντονισμού και αστάθεια. Αντιμετωπίζουν  εσωτερικές διαφωνίες ελλείψει νομικών μέσων. Υπό αυτή την έννοια των κρυφών προφορικών συμφωνιών η θεωρία το ονομάζει <<Συνδικάτο του εγκλήματος >>. 

Χρειάζονται τον πολιτικό συντονισμό ενός τάχα ΄΄επιτελικού κράτους΄΄. “Οικονομική  σταθερότητα” ονομάζουν την ελευθερία τους να υπερτιμολογούν ατιμώρητα. ( Stigler 1968 ) 

Τα καρτέλ κ.Τσίπρα δεν μπορούν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για επίλυση διαφορών  μεταξύ των μελών του καρτέλ. Γι αυτό χρειάζονται πολιτικό επιτελικό κράτος το οποίο θα  εγγυάται τη σταθερότητά τους. 

Η “σταθερότητα” που ο Μητσοτάκης επικαλείται στον κόσμο επισημαίνεται στην εγκληματολογική βιβλιογραφία ως ΄΄εγκλημα του λευκού κολάρου΄΄ των καρτέλ. 

Δείτε, ( Foundation Study of Geis 1987 ) 

Αν εσείς κ. Τσίπρα δεν συνειδητοποιείτε τόσο εξόφθαλμα γεγονότα και θλιβερές αντι Ευρωπαικές πρακτικές τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από το μέσο ψηφοφόρο να  καταλάβει;

H “σταθερότητα” του Μητσοτάκη είναι η “σταθερότητα” των ολιγοπωλίων και των ΄΄καρτέλ  τιμών΄΄ εις βάρος των καταναλωτών και της οικονομίας. Αν εκλεγόσασταν και φορολογούσατε τα καρτέλ, αμέσως θα έκλειναν τις εταιρείες τους. 

Η διαπραγματευτική τους δύναμη είναι οι χιλιάδες απολύσεις που θα πραγματοποιούσαν  όπως και η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και η πρόκληση τραπεζικής αστάθειας. 

Βλέπε, ( Agnew et all. 2009 ; Patermoster and Simpson 1996 ; Jameson 1994 ; Geis 1987 ) 

H “σταθερότητα” του Μητσοτάκη δημιουργεί ένα σύστημα που εξασφαλίζει την ειρηνική  συνύπαρξη των καρτέλ, αποκλείοντας την εξαπάτηση μεταξύ τους. Η εσωτερική  διευκόλυνση στα καρτέλ να αμβλύνουν τις διαφορές τους πριν ξεσπάσει ένας πόλεμος  τιμών μεταξύ τους είναι η σταθερότητα του εταιρικού ΄΄οικονομικού εγκλήματος΄΄. (  Spagnolo 2000 , Spar 1994 ) 

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΜΕ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ κ. ΤΣΙΠΡΑ; 

Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.Στίς δημοκρατίες των ολιγοπωλίων και των καρτέλ  τιμών όμως υπάρχουν μονόδρομοι κ.Τσίπρα. Ή θα προχωρήσετε άμεσα στο μετασχηματισμό  του Σύριζα σε << Φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Αριστερά >> και να υιοθετήσετε το αντίδοτο στο  σύστημα Μητσοτάκη που είναι η ανταγωνιστική μορφή αγοράς ή το 4% έρχεται σύντομα. 

Οι κομμουνιστικές δαιμονοποιήσεις των ολιγοπωλίων και των καρτέλ τιμών χωρίς αντίδοτη  πρόταση είναι η πολιτική νομιμοποίησή τους. Ολοι διαπιστώνουν τα ίδια αλλά κανείς δεν  προτείνει υπαρκτές και επιστημονικές λύσεις από ιδεοληψία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί