Τραγωδία Τεμπών: Για κακούργημα ο κ… “τέλος” της ΔΑΚΕ – Νέες διώξεις σε 5 στελέχη του ΟΣΕ

tempi-zaxariasstoyrnaras

Κακουργηματικές διώξεις εναντίον πέντε στελεχών του ΟΣΕ άσκησε σήμερα ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, αναφορικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά την προανάκριση που διενεργεί ο Εφέτης Ανακριτής Στ. Μπακαϊμης ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε διώξεις κατά των:

  • Γρηγορίου Σαμπατακάκη, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διευθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ από 21-3-2017 έως και 15-11-2019.
  • Πέτρου Πανόπουλου, Γενικού Διευθυντή της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης από 1-12-2019 έως και 1-6-2020
  • Κων/νου Μουρουδέλη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων από 1-4-2017 έως και 30-9-2021
  • Ιωάννη Παληοθόδωρου, Διευθυντή της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων από 1-10-2021 έως και σήμερα
  • Ζαχαρία Στουρνάρα, Διευθυντή της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης από 1-10-2021 έως και σήμερα.

Συγκεκριμένα ασκήθηκαν διώξεις για τα ίδια αδικήματα αλλά δια παραλείψεως, με αυτά των προφυλακισθέντων σταθμάρχη Λάρισας και Επιθεωρητή (δια παραλείψεως κατ εξακολούθηση διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας, δια παραλείψεως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, δια παραλείψεως βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, δια παραλείψεως απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή).

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα καθώς επίσης και των δυο μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ, αναφορικά με την παράνομη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη στη Λάρισα, ο οποίος εργαζόταν τη βραδιά του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Εναντίον των τριών στελεχών του ΟΣΕ, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς το επιτρεπτό όριο ηλικίας για μετάταξη ήταν τα 47 έτη.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ισχυρίστηκε ότι ενήργησε νόμιμα, καθώς όπως είπε, απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ για την μετάταξη ενώ τα δυο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ υποστήριξαν ότι εισηγήθηκαν νόμιμα τη μετάταξη.

Ο κύριος… “τέλος”!

Αντιμέτωπος με κακουργηματικές διώξεις βρίσκεται από σήμερα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης στον ΟΣΕ, Ζαχαρίας Στουρνάρας, αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζαχαρίας Στουρνάρας απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος είχε γίνει αρχικά γνωστός τον περασμένο Μάρτιο, όταν μετά από 20 ημέρες που ο τότε υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος κρυβόταν λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, εμφανίστηκε στις κάμερες και ο διευθυντής συντήρησης του ΟΣΕ ανέλαβε να τον ξελασπώσει.

tempi-zaxariasstoyrnaras

Δείτε:

“Τέλος”!- Η στιγμή που υφυπουργός και στέλεχος της ΝΔ κόβουν τον εργαζόμενο που εξέθεσε την κυβέρνηση για την “τηλεδιοίκηση” (βίντεο)

Τότε, ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφτηκε το δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα μαζί με εργαζόμενους σε αυτό. Ο σταθμάρχης Λάρισας, είχε δηλώσει live ότι η τηλεδιοίκηση σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2019, προκαλώντας την αμηχανία του υφυπουργού Μεταφορών ο οποίος εκείνη τη στιγμή ήταν δίπλα του.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία χάραξη δρομολογίου από την είσοδο του σταθμού μέχρι την έξοδο. Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Υπάρχει ο τοπικός χειρισμός. Βλέπει 3,5 από την έξοδο του σταθμού και 1,5 με 2 από το νότιο τμήμα. Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα έβλεπε μέχρι το Πλατύ. Βγήκε εντελώς εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί» είχε δηλώσει ο σταθμάρχης.

Στη συνέχεια και μετά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη λειτουργία της τηλεδιοίκησης, καθώς το κυβερνητικό αφήγημα μέχρι τότε ήταν ότι λειτουργεί «τοπική τηλεδιοίκηση», συγχέοντας τον τοπικό χειρισμό, με την τηλεδιοίκηση, ο Ζαχαρίας Στουρνάρας μετά από νεύμα του υφυπουργού Μεταφορών ακούγεται στο βίντεο, να λέει προς τον σταθμάρχη, «τέλος».

Το παραπάνω περιστατικό δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Ζαχαρίας Στουρνάρας εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να παίξει ένα ρόλο.

Στις αρχές Απριλίου το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ προσποιήθηκε τον επιβάτη, δηλώνοντας σε τηλεοπτικό συνεργείο του Alpha ότι δεν φοβάται να μπει στα τρένα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, ο Ζαχαρίας Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και βέβαιος για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών χωρίς όμως να δηλώσει την ιδιότητά του ως διευθυντής συντήρησης του ΟΣΕ. «Βεβαίως – βεβαίως, πολύ ασφάλεια παιδιά» δηλώνει αρχικά, προσθέτοντας «το παίρνω (σ.σ. το τρένο) άνετα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί