Οι οικοδόμοι του Ρεθύμνου για το εργατικό δυστύχημα στη Σαντορίνη

Ανακοίνωση για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε εχθές στη Σαντορίνη, εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου.

Δείτε: Εργατικό δυστύχημα στη Σαντορίνη: 37χρονος οικοδόμος έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Χθες, 1η Ιούνη, ένας ακόμη συνάδελφός μας, 37 χρόνων, έχασε τη ζωή του στη Σαντορίνη πέφτοντας από μεγάλο ύψος, σε ένα από τα νησιά της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, ο δεύτερος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο στο νησί.

 Από την αρχή του χρόνου τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού κάθε τρίτη μέρα ένας εργάτης χάνει τη ζωή του και δεκάδες τραυματίζονται και σακατεύονται.

 Ο έλεγχος των μέτρων ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πηγαίνουν –αν το πάρουν χαμπάρι- στον τόπο του εγκλήματος μετά το έγκλημα.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική πίεση, το άγχος του μεροκάματου μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και ανέχειας που οδηγούν να παίζουμε τη ζωή μας «κορώνα-γράμματα», να παλεύουμε με απίστευτα ωράρια να συμπληρώσουμε έναν ψευτομισθό για τις ανάγκες της οικογένειάς μας, έχουν γίνει καθεστώς λόγω των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, που πάρα πολύ αποτελεσματικά ψηφίζουν νόμους, αυξάνουν το ωράριο εργασίας, ενώ κάνουν τους ανήμπορους και ανήξερους να υποχρεώσουν την μεγαλοεργοδοσία στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Έχουν γίνει καθεστώς γιατί οι μεγαλοκατασκευαστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεργοδοσία θυσιάζουν τη ζωή μας για να μην χάσουν το ξεκίνημα της σεζόν, δηλ. τα κέρδη.

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Δεν φταίνε οι εργάτες που σκοτώνονται. Δεν είναι η «κακιά μας η μοίρα» που μένουν ορφανά τα παιδιά μας. Φταίνε αυτοί που θεό έχουν το κέρδος. Οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν. Αυτοί μας έχουν επιβάλλει να μη ξέρουμε αν και τι θα μας ξημερώσει.

Το υπουργείο Εργασίας έχει μεγάλες ευθύνες:

.Για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

.Για την μεγαλοεργοδοσία που είναι ανεξέλεγκτη και ασύδοτη, που δε δίνει σε κανέναν λογαριασμό για το τι πληρώνει, τι ασφαλίζει, τι ωράρια εργασίας επιβάλλει, ποια μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και της ασφάλειάς τους τηρεί.

.Γιατί συνεχίζει να μην ενδιαφέρεται για την πρόληψη, την προστασία της ζωής μας, που έχει βάλει λουκέτο στο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας της Σαντορίνης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν.

.Γιατί αρνείται να κηρύξει τη συλλογική μας σύμβαση εργασίας ως καθολική και υποχρεωτική ώστε να εξασφαλίσει ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου ένα δίχτυ ασφάλειας στο μεροκάματο, να μην γίνεται έρμαιο της αχόρταγης δίψας των αφεντικών για τα κέρδη τους.

Ο μόνος δρόμος να υπερασπιστούμε τη ζωή μας είναι με τον δικό μας αγώνα. Με την οργάνωσή μας στα συνδικάτα μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργοδότες τη συνθλίβουν για να κάνουν τη δουλειά τους και τις μπίζνες τους. 

Δε θα σταματήσουμε. Έχουμε χρέος να καταφέρουμε να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για να μπορούμε να γυρνάμε σώοι στο σπίτι και στις οικογένειες μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Κι ας γνωρίζουν από τώρα όσοι κόπτονται να κυβερνήσουν πως δε θα σταματήσουμε. Θα μας βρίσκουν απέναντι, όσο βάζουν σε ζυγαριά τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Όσο αφήνουν τους εργοδότες, μπροστά στα κέρδη τους, ανεξέλεγκτους.

Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και σε αυτό το δρόμο πορευόμαστε.

Μόνο σε αυτόν το δρόμο θα μετρήσουμε τα δικά μας θετικά αποτελέσματα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του για να βγάλει το μεροκάματο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί