Εγκαινιάστηκε σήμερα το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Ηρακλείου, έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης

Εγκαινιάστηκε σήμερα το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Ηρακλείου, μια σύγχρονη αναπτυξιακή δομή για παιδιά με αναπηρίες, το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, της Περιφέρειας Κρήτης με το ποσό των 878.000 €.

Στη διάρκεια της σημερινής τελετής των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως: «Με τα σημερινά εγκαίνια του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Ηρακλείου, μετουσιώνεται σε πράξη η υποχρέωση και η μέριμνα που οφείλει να επιδεικνύει η Αυτοδιοίκηση και το κράτος, για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες και κυρίως για τα παιδιά που χρειάζονται επιπλέον στήριξη στην καθημερινή τους ζωή. Το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Ηρακλείου, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Περιφερειακού μας Προγράμματος με το ποσό των 878.000 ευρώ, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και διευρύνει το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί, παράλληλα, μια σύγχρονη δομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες, η οποία ενδυναμώνει την προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια κοινωνία αλληλεγγύης με σεβασμό στο διαφορετικό, για μια κοινωνία ισότητας, όπου όλοι είμαστε ίσοι, ως αναφαίρετο δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης έχει απορροφήσει 80 εκ. € από χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μέσω των οποίων υποστηρίζει περισσότερες από 50 κοινωνικές δομές16 Κέντρα Κοινότητας, χρηματοδοτεί τη φοίτηση 12.000 παιδιών σε παιδικούς και ΚΔΑΠ και στηρίζει τις αυξημένες ανάγκες 800 παιδιών με αναπηρία.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός ανέφερε: «Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, το οποίο ήταν στις πρώτες μας προτεραιότητες,  πληροί όλες τις προδιαγραφές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες που το έχουν ανάγκη, και θέλω να πιστεύω ότι η λειτουργία του θα λύσει σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τις οικογένειες των ωφελούμενων και τους ίδιους».

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 άτομα, 25 στην πρωινή και 25 στην απογευματινή βάρδια . Πρόκειται για  δομή κοινωνικής πρόνοιας, στην οποία  απασχολούνται δημιουργικά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.

Σκοπός του Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ. είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, η κοινωνική ένταξη μέσω της ομαδικής δραστηριότητας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και η στήριξη των οικογενειών τους.

Στη δομή απασχολείται ανά βάρδια το εξής προσωπικό:

  • Κοινωνική Λειτουργός
  • Νοσηλευτής
  • Εργοθεραπευτής
  • Γυμνάστρια
  • Ειδικός Παιδαγωγός
  • Φροντιστής ΑμεΑ
  • Προσωπικό καθαριότητας και 
  • Οδηγός

Περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, εξυπηρέτησης, γραμματειακής υποστήριξης, αποθήκευσης- φόρτισης αμαξιδίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους ατομικής / ομαδικής άσκησης, χώρους εργοθεραπείας και αντίστοιχα γραφεία κοινωνικής λειτουργού και εργοθεραπευτή,  χώρους ανάπαυσης, χώρους αναμονής, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας συνοδών και επισκεπτών αλλά και  μικρό κυλικείο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί