«Έφυγε» η Νόνικα Γαληνέα

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός, Νόνικα Γαληνέα, μία από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου, εξήντα χρόνια αφότου ανέβηκε στο σανίδι.

Στην μακρά καλλιτεχνική πορεία της συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως οι Μίνως Βολανάκης, Μιχάλης Κακογιάννης, Ανδρέας Βουτσινάς, Σπύρος Ευαγγελάτος και Στιούαρτ Μπερτζ, ενώ είχε γίνει γνωστή και μέσα από τις λίγες ελληνικές ταινίες στις οποίες είχε συμμετάσχει.

Είχε παίξει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, το Αμφιθέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και στα δύο θέατρα της Επιδαύρου.

Είναι δε η μόνη Ελληνίδα ηθοποιός που εμφανίστηκε δύο φορές στο Κόβεντ Γκάρντεν, ενώ είχε σπουδάσει στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο και στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Δεν μπορούσε να έχει καλύτερο «ντεμπούτο», καθώς λόγω των εξετάσεων που είχε δώσει στο Θέατρο Τέχνης, πήρε μέρος στην θρυλική παράσταση του «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν.

Η Γαληνέα είχε μεταφράσει 17 θεατρικά έργα, είχε εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο «Η ζωή μου», όπως και το βιβλίο «Επέστρεφε». Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Τo 1969 άρχισε η συνεργασία με τον Αλέκο Αλεξανδράκη με τον οποίο εκτός από έναν μακροχρόνιο γάμο δημιούργησαν το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια. Με τον πρώτο της σύζυγο, Νίκο Μουτούση, είχαν τρεις κόρες, την Αλεξία, την Αριέττα και την Αμαλία από τις οποίες οι δύο τελευταίες διαπρέπουν στον χώρο της υποκριτικής.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί