Παμπειραϊκό συλλαλητήριο για το δυστύχημα στο Πέραμα: «Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας»

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με θύμα ένα 47χρονο εργαζόμενο, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Η συγκέντρωση με κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ξεκίνησε γύρω στις 19:30 στην πλατεία Κοραή, με ομιλία του προέδρου του συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρη Πουλικόγιαννη.

«Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. «Στην εργασιακή λαίλαπα που μας ετοιμάζουν, εμείς απαντάμε με συσπείρωση και αγώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι εργασιακοί μας χώροι να γίνονται απέραντες “κοιλάδες των Τεμπών”» σημειώνει.

Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος απεργούν σήμερα Τετάρτη για δεύτερη ημέρα, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Τα αιτήματά τους:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωσή τους.
  • Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Στο μεταξύ, πέτυχαν μια νίκη οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη Περάματος καθώς μετά από έξι χρόνια κατάφεραν η σύμβασή τους να έχει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. 

Αυτή είναι η δεύτερη κινητοποίηση της ημέρας στον Πειραιά. Το πρωί έγινε μαζική συγκέντρωση στον σταθμό του ΗΣΑΠ και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. «Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή», τόνισαν οι απεργοί του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Συγκλονιστικά μηνύματα

«Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων», αναφέρει στην συγκλονιστική επιστολή της η σύζυγος του 47χρονου εργαζόμενου που σκοτώθηκε τη Δευτέρα.

«Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων πια εργαζομένων να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου, να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα. Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. ΕΛΕΟΣ, ΦΤΑΝΕΙ. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι» αναφέρει ακόμα η επιστολή της στο OPEN.

«Άλλος ένας μπαμπάς δε θα γυρίσει σπίτι να συναντήσει τα παιδιά του, άλλος ένας συμμαθητής μας θα περιμένει τον πατέρα του να γυρίσει από τη δουλειά, αλλά αυτός δεν θα έρθει… Ήταν 47 χρόνων, θα μπορούσε να είναι ο πατέρας του καθενός μας» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά.

Και προσθέτει: «Δεν ήταν ατύχημα! Είναι ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το σωματείο των εργαζομένων στη Ζώνη έλεγε πριν 15 μέρες στην ανακοίνωσή του: “Η δουλειά μεγαλώνει, στις πλάτες μας βγάζουν εκατομμύρια. Μαζί με τη δουλειά μεγαλώνει και η πίεση για να τα κάνουμε όλα πιο γρήγορα και σύντομα θα οδηγηθούμε σε νέα μεγάλα ατυχήματα! Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει καταργήσει κάθε έλεγχο για μέτρα προστασίας των εργαζομένων”.

Και όλα αυτά τα έλεγαν πριν 15 μέρες! Ας μην κάνουν πάλι ότι δεν ήξεραν. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν ότι έρχονται «νέα Τέμπη» και η κυβέρνηση τους έλεγε “πρέπει να χαμογελάτε γιατί έχετε δουλειές”. Μόνο ντροπή!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί