Τράπεζα Θεμάτων: Πότε θα εξεταστούν οι μαθητές στα Λύκεια μετά το σημερινό φιάσκο

Ανακοίνωση για το πρόβλημα που προκλήθηκε με την Τράπεζα Θεμάτων σε αρκετά σχολεία κατά την διάρκεια των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου όπου καθηγητές δεν μπόρεσαν να αντλήσουν θέματα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Δείτε:

Επιτελικό φιάσκο και στην εκπαίδευση: Δεν έγιναν οι εξετάσεις Α’ και Β’ Λυκείου

 «Έπεσε» η Τράπεζα Θεμάτων – Μπλόκαραν οι εξετάσεις στα Λύκεια

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων αλλά… το σύστημα «σέρνεται»

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο αναφέρει ότι αυτό έγινε λόγω κακόβουλης επίθεσης τρίτων που εισήλθαν στην πλατφόρμα μαζικά για να την καταστήσουν μη λειτουργική. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι εξετάσεις που δεν έγιναν θα πραγματοποιηθούν κανονικά την Τρίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ενημερωτικό σημείωμα για το πρόβλημα που αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας.

Εισαγωγικά:

– Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

– Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.

– Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

– Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.

ΟΛΜΕ: Να καταργηθεί επιτέλους το «βάσανο»

Νέα «θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων εν μέσω προαγωγικών εξετάσεων. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την κατάρρευση της πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων» που οδήγησε «τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα» προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Μάλιστα η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι «αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες».

«Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί» εξηγεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. 

«Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια»  αναφέρει καταληκτικά η ΟΛΜΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μαθητές αντιμέτωποι με την κατάρρευση του επιτελικού κράτους της ΝΔ

«Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ», επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναρωτιέται εάν μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις θα ακολουθήσει το ίδιο αλαλούμ και στις Πανελλαδικές.

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων.

Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ. 

Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα έχουμε και τότε; 

Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί