Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχείο κατά της προσπάθεια επιβολής ποινικής ρήτρας

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ξενοδοχείο της Σταλίδας, ενάντια στην προσπάθεια επιβολής από τον εργοδότη ποινικής ρήτρας σε ξενοδοχοϋπαλλήλους για να μην παραιτηθούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρει:

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε γνωστό ξενοδοχείο στη Σταλίδα Χερσονήσου, όπου υπάρχουν καταγγελίες από τους εργαζόμενους για την επιβολή «ποινικής» ρήτρας από τον εργοδότη, ότι αν παραιτηθούν, θα αποζημιώσουν το ξενοδοχείο με το ποσό των 5.000 ευρώ!!! 

Η εργοδοσία μπροστά στον πανικό της, κάλεσε την αστυνομία για να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους και τις δυνάμεις της ΔΑΣ, ενώ η διεύθυνση του ξενοδοχείου αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. 

Από την πλευρά τους οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές και οι δυνάμεις της ΔΑΣ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν, αλλά να απαντήσουν αποφασιστικά και μαχητικά τόσο απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας με τη λεγόμενη ποινική ρήτρα, όσο και με την οργάνωσή τους σε κάθε πόστο, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Οι καταγγελίες αυτές δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού και η φετινή σεζόν ξεκίνησε, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να βιώνουν δύσκολες ως απάνθρωπες συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και πληρότητες. Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες, ούτε την αξιοπρέπεια τους. Ήδη συναντάμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, αλλά και εργατικά ατυχήματα. Ξέρουν ότι ο λόγος που δε βρίσκουν προσωπικό είναι αυτές οι άθλιες συνθήκες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό ακολουθούν τέτοιες εκβιαστικές τακτικές όπως η «ποινική ρήτρα».  

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία απαιτητικών αιτημάτων.  

Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια των ξενοδόχων. Δικό μας κριτήριο δεν αποτελούν τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, από τα οποία δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα, αλλά να μη μετρήσουμε ξανά ρεκόρ στις λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς, τους εκβιασμούς.  

Όπως αποδεικνύεται καθημερινά, η σεζόν που ξεκίνησε είναι σεζόν σκληρών αγώνων. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων!

Οι ξενοδόχοι να είναι προετοιμασμένοι. Καμία «ποινική ρήτρα» παραίτησης για ξενοδοχοϋπάλληλο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί! Απαιτούμε η εργοδοσία να τις αποσύρει άμεσα. Δεν πρόκειται να δείξουμε ανοχή σε εκβιασμούς και τρομοκράτηση των εργαζομένων! 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ, ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί