Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων αλλά… το σύστημα «σέρνεται»

«Αποκαταστάθηκε» το τεχνικό πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γιάννης Αντωνίου, σε επικοινωνία με το Alfavita.gr.

Δείτε: «Έπεσε» η Τράπεζα Θεμάτων – Μπλόκαραν οι εξετάσεις στα Λύκεια

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τα σχολεία το σύστημα «σέρνεται». 

Το χρονικό

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 29 Μαϊου, σήμανε συναγερμός στα Λύκεια της χώρας καθώς οι Διευθυντές  και οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων  αδυνατούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.Δ.Δ) για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ έχει πέσει, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορούν να αντλήσουν τα θέματα δύο ή τρεις ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων , ανάλογα με το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι  μαθητές.

Σε επικοινωνία του alfavita.gr με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ειπώθηκε ότι “από τη μεριά του ΙΕΠ γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα”.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία την ημέρα κάθε προγραμματισμένης εξέτασης ανά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/- ντρια και ο/η οικείος/-α ή οι οικείοι/-ες διδάσκοντες/-ουσες, κληρώνουν άπαξ τα προς εξέταση από την Τ.Θ.Δ.Δ. θέματα (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου).

Συγκεκριμένα για την Τράπεζα θεμάτων

Κατά το σχολικό έτος 2022-23 οι προαγωγικές, απολυτήριες και επαναληπτικές εξετάσεις στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων όλων των τύπων Λυκείου διενεργούνται με θέματα που κληρώνονται από την Τ.Θ.Δ.Δ.

Από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας κληρώνονται είτε ενότητες θεμάτων είτε αυτοτελή θέματα. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη των προαγωγικών, απολυτήριων και επαναληπτικών εξετάσεων Μαΐου – Ιουνίου / Σεπτεμβρίου 2023 κάθε Λύκειο αναρτά, με ευθύνη του/της Διευθυντή/-ντριας, το πρόγραμμα των εξετάσεων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida, Σχολεία-Διευθύνσεις) με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.).

Φίλης : «Νέο επιτελικό φιάσκο – Η Κεραμέως παρέδωσε μια καταστροφική παρουσία»

Για «νέο επιτελικό φιάσκο» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης, αναφορικά με την αδυναμία Διευθυντών και εκπαιδευτικών για να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.Δ.Δ) για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Αναφέρει ακόμη τη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας, ο οποίος συστήνει «υπομονή» και συμπληρώνει πως «η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας».

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Φίλη:

«Πτώση» της Τράπεζας Θεμάτων – αναβολές εξετάσεων: νέο… επιτελικό φιάσκο στο υπουργείο Παιδείας 

Για το σημερινό νέο «επιτελικό» φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με το blackout της Τράπεζας Θεμάτων, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως.

Από το πρωί η Τράπεζα Θεμάτων έχει «πέσει» και οι διευθυντές Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατο να αντλήσουν θέματα και να τα κληρώσεων για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Σε πανικό ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας κ. Κίττας συστήνει… «υπομονή».

Άγνωστο πού είναι και τι πράττει ο εκλεκτός της τ. υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, κ. Αντωνίου. Κατόρθωσε επιτέλους να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του! Ας περιμένουν τώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές στις αίθουσες.

Η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας.

Τσούλιας: Όταν το «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ. είναι άχρηστο…

Σε δήλωση για το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων, προέβη ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Τσούλιας, τονίζοντας πως δεν έχει καμια ευθύνη η Υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε όλα τα λύκεια της χώρας της καθυστέρησης των εξετάσεων λόγω μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

«Η ανεπάρκεια της πολιτικής της Ν.Δ. και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση όλων των λυκείων της χώρας, μαθητών και εκπαιδευτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση:

Προφανώς δεν έχει καμιά ευθύνη η Υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε όλα τα λύκεια της χώρας της καθυστέρησης των εξετάσεων λόγω μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου. Δυστυχώς η ανεπάρκεια της πολιτικής της Ν.Δ. και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση όλων των λυκείων της χώρας, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη σκληρή δοκιμασία των μαθητών.

Εκπαιδευτικοί: «Σταματήστε να παίζετε με τα νεύρα των μαθητών»

Σε σημερινή της ανακοίνωση με τίτλο “Σταματήστε να παίζετε με τα νεύρα των μαθητών” η ΕΛΜΕ Κέρκυρας σημειώνει:                                 

“Η κυβέρνηση της «αξιολόγησης» σχολείων κι εκπαιδευτικών ξαναχτυπά. Από νωρίς το πρωί έχει πέσει η πλατφόρμα της Τράπεζας θεμάτων και σε όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα σχολεία αδυνατούν να βγάλουν θέματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Εκπαιδευτικοί που έχουν πάει στα σχολεία από τις 6μισή και μαθητές περιμένουν, πότε θα ελεήσουν να φτιάξουν το σύστημα. 

Είναι δε, τόση η επιμονή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, που δε δίνουν μια απλή οδηγία, οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι εκπαιδευτικοί.
Κι έτσι χιλιάδες μαθητές κι εκπαιδευτικοί περιμένουν, εντείνοντας την αγωνία τους, για το πότε θα δώσουν το μάθημα.
Η κυβέρνηση που κόπτεται για να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, της ΕΒΕ και της Τράπεζας θεμάτων, του εξεταστικού μαραθωνίου στα σχολεία, δεν μπορούν εδώ και 3 ώρες να φτιάξουν ένα σύστημα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς. 

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί